Spotlight: Mammamia

- Releases

 Måneskin
Spotlight: Mammamia

Deze week in de Spotlight: de nieuwe single van Måneskin.

Het was een ontwikkeling die weinigen waarschijnlijk zagen aankomen, maar die de muziek van 2021 heeft gevormd: de comeback van punkrock naar de mainstream. Grote nieuwe popartiesten als Olivia Rodrigo, The Kid Laroi en Lil Nas X gebruiken regelmatig rockinvloeden in hun muziek en de stempel van Blink-182 voorman Travis Barker is langzamerhand nadrukkelijker aanwezig in de Top 40 dan veel mensen beseffen. Deze trend vertaalde zich ook naar een van de meest bekeken muziekevents van het jaar, namelijk het Songfestival.

De Italiaanse rockband Måneskin profiteerde van de huidige punkrockgolf en won het festival in Rotterdam met het energieke ‘Zitti I Buoni’. Wat erna gebeurde was echter nog wel verrassender. De winnende track werd een behoorlijke hit, maar zorgde vooral voor een brede wereldwijde interesse voor het eerdere werk van de band. Ineens werden vier Måneskinplaten tegelijkertijd streaminghits. De grootste van het stel werd, tot grote ergernis van de band zelf, hun cover van all time classic ‘Beggin’. Een plaat die al in meerdere uitvoeringen in de Top 40 gestaan had en nou niet echt de eigenzinnige kwaliteit van de band demonstreerde. Maar ja, de mensen hadden massaal gesproken.

Het wereldwijde succes van ‘Beggin’ opende voor Måneskin in ieder geval genoeg deuren om met hun volgende release veel mensen op het puntje van hun stoel te krijgen. En die release is ‘Mammamia’, een track die grotendeels gaat over de controverse die ontstond nadat het internet had bedacht dat de band tijdens het Songfestival cocaïne aan het snuiven was. Een slim haakje om de plaat nog iets meer in het oog te laten springen en er met een knipoog op te reageren. Maar dat is niet het enige dat ‘Mammamia’ goed doet. Het is ook een heerlijk energieke rocktrack in de lijn van eerdere hit ‘I Wanna Be Your Slave’, die precies toegankelijk genoeg is om de radioplaylists en vooral TikTok te kunnen overnemen.