Spotlight: Lost Cause

- Releases

 Billie Eilish
Spotlight: Lost Cause

Deze week in de Spotlight: de nieuwe single van Billie Eilish.

Met een volle prijzenkast, zeven Top 40-noteringen en een megasuccesvol album op haar naam is Billie Eilish niet meer een nieuwe artiest te noemen. Toch is ze echt nog steeds pas 19 en maakt ze nog altijd al haar muziek met alleen haar broer achter de knoppen. In een korte tijd groeide ze uit tot een van de weinige artiesten die echt begreep wat de TikTok-generatie wilde horen. Radiostations bleven achter, maar duidelijk was wel dat Billie die helemaal niet nodig heeft.

En bij een reputatie komen ook verwachtingen kijken. Maar wat doe je dan? Je kunt even achterover gaan leunen, rustig aan nieuw werk beginnen. Je kunt blijven cashen op dat ene album en de wereld gaan toeren. Maar ja, dat ging natuurlijk even niet. En dus ging ze terug naar haar studio. In juli, iets meer dan twee jaar na haar baanbrekende debuut, komt haar tweede album ‘Happier Than Ever’ uit. En dat blijkt nu al een enorme gedaanteverwisseling voor Billie. Letterlijk.

Haar nieuwe look is wel wat het meest opvalt aan de eerste video’s en tracks van haar nieuwe album. Volledig op haar eigen moment besloot ze dat ze klaar was met de baggy oversized kleding waar ze zo om bekend stond. Daarvoor in de plaats staat een vrouw die vol zelfvertrouwen haar lichaam durft te laten zien. En waar haar nieuwe stijl enorm uitgesproken is, heeft ook haar muziek een duidelijke weg ingeslagen. Hoewel haar debuutalbum nogal eens alle kanten op kon slingeren en af en toe wat structuur miste, voelen de eerste paar platen van haar opvolger een stuk gerichter aan. Het dromerige in ‘My Future’, het pijnlijke verhaal van ‘Your Power’ en de ballsy attitude in popsong ‘Therefore I Am’. Die laatste is het meest te vergelijken met haar nieuwe track. ‘Lost Cause’ klinkt alsof Billie geleerd heeft van het succes van ‘Bad Guy’ en ‘All The Good Girls Go To Hell’. Een popliedje met een kop en een staart en het rauwe randje dat Billie zo’n uniek talent maakt. Als ‘Lost Cause’ een goed beeld geeft van ‘Happier Than Ever’, moet dat haast wel een van de grootste popreleases van 2021 gaan worden.