Spotlight: Industry Baby

- Releases

 Lil Nas X Jack Harlow
Spotlight: Industry Baby

Deze week in de Spotlight: de nieuwe single van Lil Nas X.

Het is de nachtmerrie van elke artiest: een one hit wonder worden. Sommige artiesten hebben vanaf de start duidelijk een profiel dat past binnen genrelijnen waardoor niemand zich echt afvraagt of ze wel lang mee zullen gaan. Sommige artiesten moeten wat harder werken om dat gevreesde label van zich af te schudden. Lil Nas X is zo iemand. Zijn ‘Old Town Road (Remix)’ was zo’n uniek succes en zo’n afwijkende plaat dat niemand echt wist waar het met Lil Nas naartoe zou gaan. 2021 is het jaar waarin Montero Lamar Hill met harde hand duidelijk maakt dat hij allesbehalve een one hit wonder is.

Sterker nog, in een half jaar tijd is hij uitgegroeid tot een van de meest taboedoorbrekende en muzikaal interessante artiesten van het moment. De schok die door de wereld ging na de release van zijn ‘Montero (Call Me By Your Name)’ video liet zien dat de boodschap die de rapper overbrengt relevanter is dan ooit. Als openlijk gay rapper is hij bijna een unicum in de industrie en hoe hij dat heeft omarmd mag zeker inspirerend heten. Wat misschien nog wel indrukwekkender is, is het gemak waarmee Lil Nas X zich ook muzikaal blijft overtreffen. Na het grote succes van poprammer ‘Montero’ en het verrassend persoonlijke ‘Sun Goes Down’ is er nu ‘Industry Baby’.

‘Industry Baby’ is een dikke middelvinger naar al die mensen die hem het one hit wonder label al hadden opgeplakt voor hij überhaupt een tweede single had uitgebracht. Die middelvinger is verpakt in zijn meest zelfverzekerde release tot nu toe waarin we Lil Nas X weer echt horen rappen over een door Kanye West geproduceerde beat die genoeg energie heeft om stadions te vullen. Niet alleen Montero zelf, maar ook Kentucky rapper Jack Harlow komt langs voor een rapverse die het tempo nog even opvoert. Net zoals bij ‘Montero (Call Me By Your Name)’ is de video van ‘Industry Baby’ een meesterwerk ontworpen om ruzie te zoeken met conservatieve Amerikanen. Maar net zoals bij die plaat heeft ook deze nieuwe single de kwaliteit om ver na de controverses uit te groeien tot een blijvende grote hit.