Spotlight: Dolerme

- Releases

ROSALÌA

In de spotlight van deze week de nieuwe single van ROSALÌA.

Voor wie nog nooit gehoord heeft van de Spaanse ROSALÌA, dit is waarom je haar wel zou moeten kennen. De echte naam van deze 26-jarige Catalaanse is Rosalìa Vila Tobella. De mainstream maakte voor het eerst kennis met haar toen ze optrad bij de MTV EMA’s in Bilbao in 2018. Toen ze daar het podium op kwam, was het Spaanse publiek zich al lang bewust van haar immense talent, maar vanaf dat moment was de hele wereld dat. Het jaar daarna bracht ze haar veelgeprezen album ‘El Mal Querer’ uit. Ook scoorde ze in 2019 een grote hit in veel Spaanstalige landen met de J Balvin-samenwerking ‘Con Altura’. Dat succesvolle doorbraakjaar mocht ze ook nog eens bekronen met een nominatie voor Best New Artist bij de Grammy’s.

Maar waarom heeft ze dan in zo veel landen nog niet de hitlijsten bereikt? Dat ligt een beetje aan haar stijl die bij vlagen wat traditioneel is. Ze gebruikt namelijk veel invloeden van Spaanse Flamenco. Ze is het meest toegankelijk wanneer ze die invloeden weet te verwerken in een popproductie of bijvoorbeeld reggaeton zoals bij ‘Con Altura’ en de Ozuna-samenwerking ‘Yo/Ti Tu/Mi’. Maar ze heeft via samenwerkingen met onder anderen James Blake en Travis Scott ook bewezen met hiphop en R&B overweg te kunnen.

Je weet dus nooit echt wat je kunt verwachten als je een nieuwe plaat van ROSALÌA aanklikt. Dat valt ook te zeggen over haar laatste nieuwe release ‘Dolerme’. De productie is amper meer dan een akoestische gitaar en autotune die haar unieke stem kwetsbaar doet klinken. De hulp van Frank Dukes, die eerder meewerkte aan hits als ‘Havana’ van Camila Cabello en ‘Wow.’ van Post Malone, laat duidelijk zien dat dit haar poging is een groter publiek te bereiken. Het zou mooi zijn als dat haar lukt, want talent heeft ze duidelijk.