Spotlight: Deja Vu

- Releases

 Olivia Rodrigo
Spotlight: Deja Vu

Deze week in de Spotlight: de nieuwe single van Olivia Rodrigo.

Wie had voorspeld dat de eerste grote nummer 1-hit van 2021 zou komen van de nu 18-jarige Olivia Rodrigo, moet wel magische krachten gehad hebben. De Amerikaanse zangeres was namelijk tot voor kort een bij het grote publiek relatief onbekende actrice. Van de ene op de andere dag scoorde ze een historisch nummer 1-debuut. Overal ter wereld kwam haar debuutsingle ‘Drivers License’ uit het niets op de bovenste plek de hitlijsten binnen. Dat is normaal al heel bijzonder, laat staan als het gaat om een volledig nieuw gezicht. Maar hoe gebeurde dat eigenlijk zo ineens?

Er zaten meerdere dingen achter. Om te beginnen was er het juicy verhaal over de achtergrond van de tekst die zou gaan over haar Disney-tegenspeler Joshua Bassett. Daarnaast kreeg ‘Drivers License’ natuurlijk enorm veel support van TikTok. Maar misschien wel de belangrijkste factor van het succes van de ballad is dat het gewoon een heel sterk nummer is. IJzersterke Taylor Swiftiaans beeldende songwriting, oprechte emoties en een bridge die hard binnenkomt. Mensen realiseerden zich in een paar dagen tijd massaal hoe goed de plaat was. Die kettingreactie zorgde voor een historisch moment bovenin de charts. Maar dan? Flikt Olivia het nog een keer?

Jazeker! Opvolger ‘Deja Vu’ is de tweede single van haar debuutalbum ‘*O*R’ en ze stelt niet teleur. Wat blijft zijn teksten waar je als luisteraar direct een beeld bij hebt. Olivia is in haar songwriting duidelijk door haar idool Taylor Swift geïnspireerd, maar haar eigen werk is allesbehalve een slap aftreksel van Swifts muziek. ‘Deja Vu’ onthult dat ook de vergelijking tussen Olivia en Lorde geen gekke is. De productie is op ‘Deja Vu’ wat aanweziger dan op ‘Drivers License’, maar dat past perfect bij de emotie van de plaat. ‘Drivers License’ ging (waarschijnlijk) over dezelfde relatie, maar benaderde die op een hele verdrietige manier. ‘Deja Vu’ heeft een cynischere toon en werkt dus ook beter als midtempo. Wat overblijft voor de luisteraar is de zekerheid dat we voorlopig niet af zijn van Olivia Rodrigo.