Originals: Wonderfull Days

- Overig

 Charly Lownoise & Mental Theo
Originals: Wonderfull Days

In 1994 kwamen Ramon Roelofs en Theo Nabuurs even voorzichtig kijken in de Tipparade. Nog geen half jaar later braken de twee ongekend door met Wonderfull Days.

Precies 23 jaar geleden kwamen Charly Lownoise en Mental Theo voor het eerst in de Top 40. Het duo presteerde het een reeks van 13 opeenvolgende hits aan elkaar te rijgen. Wonderfull Days bleef hun grootste succes en, net als die hit, stonden ze later met nóg drie nummers op de tweede plaats van de Top 40. Tien jaar geleden namen ze in stijl afscheid met de 2.08-remix van hun Top 40-debuut.

De basis van hun hit ligt in 1971 bij Help (Get Me Some Help) van Tony Ronald. Hij zong het nummer als Help (Ajúdame) tijdens het Festival Del Atlantico op Tenerife. Vrij snel werd het daarna opgenomen in verschillende talen. Ronald overleed in 2013 op 71-jarige leeftijd in Spanje waar hij het grootste deel van zijn leven woonde. In ons land werd het nummer va de Nederlander zijn enige Top 40-hit met een zesde plek als beste resultaat.

Lownoise en Theo gebruikten de Engelstalige versie, die hier gelijk aansloeg. Toch was er duidelijk niet om toestemming gevraagd door de rechthebbende van het nummer. Wonderfull days stond echter op het punt om ook in Duitsland uitgebracht te worden, waar die toestemming wel wettelijk vereist was eind ’94. Er werd een knoop doorgehakt - het nummer werd uit de handel gehaald en opnieuw opgenomen. Het was zanger Albert West, die ze met de toetsenist van Loïs Lane uit de brand hielp. Laatstgenoemde was in het bezit van een Hammond-orgel.

Charly Lownoise en Mental Theo kwamen er overigens later wel uit met Tony die er uiteindelijk de meeste centen (miljoenen, volgens Mental Theo) aan over heeft gehouden. Niet gek voor een relatief onbekende zanger.

Meer weten van de basis van Top 40-hits? Je checkt het op originelehits.nl