Originals: Killing Me Softly

- Overig

 Fugees
Originals: Killing Me Softly

In 1996 werd de Top 40 zes weken lang aangevoerd door The Fugees.

De groep rond Lauryn Hill, Pras Michel en Wyclef Jean heette aanvankelijk Tranzlator Crew. Om hun betrokkenheid uit te stralen met bootvluchtelingen van Haïti besloot de band zichzelf om te dopen tot The Fugees. Na Fu-Gee-La scoorden ze met Killing Me Softly één van de grote hits uit het midden van de jaren negentig.

Het Oosterse geluid op het nummer is afkomstig van Memory Band, een track van Rotary Connection uit 1967. Of dat ook hun startpunt was of dat juist Bonita Applebum (uit 1990 van A Tribe Called Quest) de inspiratie leverde is niet duidelijk.

De basis van het nummer is een nummer dat Charles Fox en Norman Gimbel in 1971 met Lori Lieberman opnamen als Killing Me Softly With His Song. Lieberman liet in een interview weten dat het nummer was ontleend aan een emotioneel moment dat ze kreeg na het horen van Empty Chairs van Don McLean. In 1973 werd Killing Me Softly With His Song een Amerikaanse nummer 1-hit voor Roberta Flack. In ons land werd het ook de grootste hit van Flack waar ze wel op een derde plaats bleef steken.

Ondanks de vele covers van het nummer werd de versie van The Fugees in 1996 de meest succesvolle uitvoering.

Meer van de basis van Top 40-hits weten? Check dan originelehits.nl.