#WDZT: Tiësto experimenteert erop los op In The Dark

- Overig

 Tiësto Christian Burns
#WDZT: Tiësto experimenteert erop los op In The Dark

In #WDZT blikken we iedere week terug op een bijzonder jaar of een bijzondere gebeurtenis voor een Top 40-act. Deze week gaan we met Tiësto terug naar 2007.

Op 31 maart 2007 komt In The Dark van Tiësto de Top 40 binnen op de 37e plek. Het is na He’s A Pirate en Dance4Life de derde single van zijn album Elements Of Life. Het is geen nummer, dat je destijds van de Nederlandse dj en producer zou verwachten. De track bevat namelijk ook rockelementen. En laat dat nou net iets zijn wat Tiësto altijd al had willen proberen. In 2007 stond hij al jaren aan de top en dus werd de drang om te experimenteren groter. Eerder neigde hij met Love Comes Again al een klein beetje naar pop. Marco Borsato mocht zelfs meedoen op die track, tijdens de TMF Awards van 2005.

Een berichtje
Christian Burns verzorgde de vocalen op In The Dark. Tiësto’s samenwerking met hem kwam op een bijzondere manier tot stand. De Nederlander benaderde de zanger van de Britse band BBMak via MySpace. Dat was in die jaren een hot platform op internet, waarop je je favoriete artiest kon volgen. Tiësto hoorde daar een nummer van Christian en wilde dat graag hebben. "Hij schreef: “Ik houd echt van je stem en het lied. Mag ik het liedje gebruiken voor mijn album?,” vertelde de zanger in een interview. De bewuste track was voor zijn album, dus weigerde Christian het nummer te geven. “Ik wist totaal niet hoe groot Tiësto toen was.” De twee besluiten wel om samen te werken en het was ook echt een gezamenlijk project: de tekst schreven ze samen en de melodie kwam van Christian. De geboorte van een cross-over.

In The Dark is nog steeds één van de grotere hits van Tiësto, als we kijken naar zijn hoogst behaalde posities in de Nederlandse Top 40. Het kwam tot de tweede plek en werd van  nummer 1 gehouden door Op Weg Naar Geluk van Jan Smit en Tranen Gelachen van Guus Meeuwis. In zijn lange carrière bereikten alleen Traffic uit 2003 en Jackie Chan (met Dzeko, Preme en Post Malone) uit 2018 de tweede plek. Nog nooit stond de dj en producer op nummer 1.

Foto: cover single In The Dark