#WDZT: P!nk zet BRIT Awards op z’n kop

- Overig

 P!nk
#WDZT: P!nk zet BRIT Awards op z’n kop

In #WDZT blikken we iedere week terug op een bijzonder jaar of een bijzondere gebeurtenis voor een Top 40-act. Deze week gaan we met P!nk terug naar 2019.

Op 20 februari 2019 vond de 39e editie van de BRIT Awards plaats. Tijdens de jaarlijkse awardshow worden de belangrijkste Britse muziekprijzen uitgereikt in verschillende categorieën. De lijst met genomineerde artiesten, albums en singles wordt samengesteld door de Official Charts Company , die ook de officiële hitlijsten van de UK samenstelt. De stemacademie, die bestaat uit meer dan 1000 leden uit de muziekindustrie, inclusief de genomineerden en winnaars van het voorgaande jaar, bepaalt uiteindelijk wie er met de prijzen vandoor gaan. Het zijn dus geen publieksprijzen.

Winnaars en optredens
Naast de prijzen die er werden uitgereikt aan onder andere Calvin Harris en Dua Lipa (One Kiss, Brtish single of the year), Little Mix en Nicki Minaj (Woman Like Me, British artist video of the year), George Ezra (British male solo artist), Drake (International male solo artist) en Ariana Grande (International female solo artist), waren er in 2019 natuurlijk ook flink wat optredens. Calvin Harris spetterde van het scherm met Rag’n’Bone Man, Sam Smith en Dua Lipa, Little Mix deed Woman Like Me met Ms. Banks, Jess Glynne bracht met H.E.R. Thursday en George Ezra zong Shotgun met de Hot 8 Brass Band.

P!nk krijgt veel eer
Maar het was P!nk die toch wel het meest in de smaak viel. De zangeres mocht de award voor Outstanding Contribution to Music in ontvangst nemen en daarmee trad ze in de voetsporen van eerdere winnaars, zoals John Lennon, Queen, David Bowie, Fleetwood Mac, de Spice Girls, U2, Paul McCartney en Robbie Williams. Pink was de eerste vrouwelijke soloartiest en de eerste internationale artiest die de prijs in ontvangst mocht nemen. De laatste jaren is het bijna traditie dat de winnaar ook een medley brengt van grote hits. Laat dat maar aan de Amerikaanse zangeres over, want alleen al in Nederland had ze al meer dan 30 Top 40-hits op haar naam staan.. Ze zong onder andere Walk Me Home, Just Like Fire en Just Give Me A Reason, waarvoor Bastille-zanger Dan Smith op het podium verscheen. Uiteraard mocht ook What About Us niet ontbreken.

Foto: YouTube