Nieuws
Overig

Top 10: Amerikaanse zangeressen

Top 10: Amerikaanse zangeressen
Madonna  Britney Spears  P!nk  Christina Aguilera  Katy Perry  Lady Gaga  Ariana Grande  Beyoncé  Cissy Houston  Jennifer Lopez 

Met haar huidige hit Hold Me Closer heeft Britney Spears haar plek terugveroverd in de top 10 van succesvolste Amerikaanse zangeressen in de Top 40. Hoe die top 10 eruitziet, lees je hieronder.

1 Madonna - 13428 punten

Uiteraard is Madonna de succesvolste Amerikaanse zangeres aller tijden. Deze titel draagt ze al sinds december 1986. Toen overtrof ze - nog geen drie jaar na haar Top 40-debuut - de score van Donna Summer. Dat deed ze met haar nummer Open Your Heart, afkomstig van haar derde album True Blue. Madonna is inmiddels ook de nestrix (oudste zangeres) van deze top 10. Na haar zijn er zoveel Amerikaanse zangeres opgestaan, dat Donna Summer in 2009 uit deze top 10 verdween.

2 P!nk - 9312 punten

De titel van Madonna zal de komende jaren nog wel veilig zijn. De enige zangeres die ook maar enigszins in de buurt komt van het record is P!nk, al is het verschil met de Queen op Pop nog steeds meer dan 4000 punten. Als P!nk in haar huidige tempo hits blijft scoren, dan duurt het minimaal tot 2033 voordat P!nk Madonna inhaalt. In dat jaar wordt P!nk 54 jaar. Sinds die leeftijd heeft Madonna geen hits meer gescoord, al is het natuurlijk niet ondenkbaar dat Madonna nog ooit gaat opduiken in de lijst.

3 Katy Perry - 6704 punten

De zangeressen die nu nog volgen, zitten qua Top 40-punten nog niet op de helft van wat Madonna heeft bereikt. Bij Katy Perry scheelt dat echter niet zo heel veel. Nog 20 puntjes en dan is ze op de helft. De Californische zangeres begon haar hitcarrière in 2018 ijzersterk met twee nummer 1-hits: I Kissed A Girl en Hot N Cold. Inmiddels is het echter alweer vijf jaar geleden dat ze voor het laatst in de top 10 stond. In 2017 haalde ze de zesde plaats met het nummer Feels.

4 Christina Aguilera - 6499 punten

Dankzij haar eerste nummer 1-hit Moves Like Jagger stond Christina Aguilera in 2011 even op nummer 2 in de top 10 van succesvolste Amerikaanse zangeressen. In 2012 werd ze echter alweer ingehaald door P!nk. Christina Aguilera debuteerde in hetzelfde jaar als Britney Spears in de Top 40: in 1999. Lange tijd was Britney de succesvolste van de twee, maar toen het succes van Britney na 2005 inzakte, ging Christina vrolijk door en eind 2006 overtrof ze Britney in dit overzicht. Dat deed ze met haar vijfde nummer 2-hit Hurt.

5 Beyoncé - 6343 punten

Beyoncé staat sinds begin 2009 in deze top 10. Toen scoorde ze een grote hit met Halo. Dit was overigens meteen ook haar laatste solonummer die een top 10-hit werd. Daarna haalde ze alleen nog het bovenste kwart van de lijst met Telephone, haar duet met Lady Gaga, en haalde ze twee keer de eerste plaats met 'meelifthits'. Mi Gente en Perfect stonden al op nummer 1 toen er nieuwe versies van deze nummers verschenen, waarop Beyoncé meezong. Deze uitvoeringen werden bij de originele versies opgeteld, waardoor ze relatief makkelijk veel punten scoorde. Daarentegen mogen we ook niet vergeten dat Beyoncé voor haar solocarrière al erg veel succes had als lid van Destiny's Child en die punten tellen we hier niet mee. Al met al is haar notering in dit overzicht gevoelsmatig dus niet minder dan terecht.

6 Whitney Houston - 6117 punten

De enige zangeres in deze top 10 die niet meer leeft, is Whitney Houston. Dit jaar was het tien jaar geleden dat zij levenloos werd aangetroffen in de badkuip van kamer 434 in het Beverly Hilton Hotel in Las Vegas. Jarenlang heeft Whitney Houston de tweede plaats in dit overzicht bezet gehouden, van 1997 tot 2011 om precies te zijn. Whitneys grootste hit is natuurlijk I Will Always Love You. Deze hit uit de filmklassieker The Bodyguard stond rond de jaarwisseling van 1993 maar liefst negen weken op nummer 1.

7 Ariana Grande - 5973 punten

De jongste zangeres in deze top 10 is Ariana Grande. De 29e jarige zangeres maakte in 2013 op haar 19e haar Top 40-debuut met The Way en vanaf begin 2019 staat zij in deze top 10. Ze had op dat moment een grote hit met Thank U, Next, waarin ze afrekende met haar exen. Aangezien Ariana nog zo jong is, is zij een potentiële kanshebber om Madonna ooit van de troon te stoten. Dan moet ze echter wel doorgaan met het scoren van hits. Inmiddels is het meer dan anderhalf jaar geleden dat ze voor het laatst in de Top 40 stond.

8 Jennifer Lopez - 5612 punten

Maar liefst drie zangeressen in dit lijstje maakten hun Top 40-debuut in 1999, een goed jaar voor Amerikaanse zangeressen. Britney Spears, Christina Aguilera en Jennifer Lopez. Bovendien is opvallend dat zij voor hun hitparadedebuut alle drie al actief waren al actrice. Bij Britney en Christina ging dat niet verder dan de New Mickey Mouse Club, maar Jennifer had al enkele filmprijzen gewonnen, onder andere voor haar hoofdrol in de biopic Selena. Haar muzikale carrière was met acht top 3-hits, waaronder de nummer 1-hit If You Had My Love en Love Don't Cost A Thing, zeker niet minder succesvol

9 Lady Gaga - 5463 punten

Lady Gaga dwarrelt de laatste jaren rond de tiende plaats van dit overzicht. Tussen 2009 en 2013 haalde ze haar grootste successen met als hoogte punten drie nummer 1-hits: Just Dance, Poker Face en Born This Way. Na een onderbreking van bijna vijf jaar, maakte ze in 2018 haar comeback. Sindsdien heeft ze vier hits gescoord, waarvan er drie afkomstig zijn uit een film. Deze 'carrièremove' heeft haar geen windeieren gelegd, want ze heeft uiteindelijk haar plek in de top 10 van succesvolste Amerikaanse zangeressen weten te bereiken.

10 Britney Spears - 5396 punten

Ten slotte verwelkomen we Britney Spears terug in de top 10. Door haar binnenkomst valt Mariah Carey na ruim 28 jaar uit deze lijst. Britney kwam in 2000 dankzij haar hit Oops!...I Did It Again ook al eens binnen in deze top 10. In 2004 was ze zelfs tot de vijfde plaats geklommen in dit overzicht. Daarna nam haar succes af, totdat ze in 2012 een grote comebackhit scoorde met de nummer 1-hit Scream & Shout. In 2020 viel ze na twintig jaar weer uit de top 10 van succesvolste Amerikaanse zangeressen, omdat ze dat jaar gepasseerd werd door zowel Ariana Grande als Lady Gaga. De kans bestaat Britney met haar huidige hit Hold Me Closer weer over Lady Gaga heen gaat springen. Ariana Grande lijkt inmiddels te ver zijn uitgelopen.

Welke kapers liggen er nog op de kust voor een plekje in deze top 10? Ten eerste Alicia Keys. Tussen 2012 en 2019 stond ze al genoteerd in dit overzicht en in 2020 bewees ze met haar comebackhit Underdog dat ze nog steeds in staat is om een grote hit te scoren. De teller van Alicia staat nu op 5044 punten, dus nog zo'n hit zomaar een terugkeer in de top 10 kunnen betekenen. Andere concurrentie zal nog wat meer hits moeten scoren. De grootste kanshebbers zijn wat dat betreft Camila Cabello (4417 punten) en Ava Max (4397 punten). Selena Gomez en Bebe Rexha, die op dit moment op nummer 1 en 2 staan in de Top 40, maken op termijn ook nog kans. Zij moeten echter nog zo'n 2500 punten overbruggen en hebben dus nog een hele lange weg te gaan.

(17/09/2022)

Alle Top 40-hits

Details Dua Lipa - Dance The Night
Details Anne-Marie feat. Shania Twain - Unhealthy
Details Post Malone - Chemical
Details Cassö, Raye & D-Block Europe - Prada
Details Peggy Gou - It Goes Like Nanana
Details Nathan Dawe, Joel Corry & Ella Henderson - 0800 Heaven
Details Suzan & Freek & Claude - Vas-Y (Ga Maar)
Details Nothing But Thieves - Overcome
Details Calvin Harris & Sam Smith - Desire
Details Dimitri Vegas & Like Mike x David Guetta x Afro Bros (with Akon) - She Knows
Details Doja Cat - Paint The Town Red
Details Rondé - Break My Heart
Details Lost Frequencies - The Feeling
Details OneRepublic - Runaway
Details Marshmello & Farruko - Esta Vida
Details Teddy Swims - Lose Control
Details Tate McRae - Greedy
Details Alok & Ava Max - Car Keys (Ayla)
Details Niklas Dee & Old Jim ft. Enny-Mae - Not Fair
Details Kris Kross Amsterdam, Sofia Reyes & Tinie Tempah - How You Samba
Details Bebe Rexha & David Guetta - One In A Million
Details Luke Combs - Fast Car
Details Olivia Rodrigo - Vampire
Details Tiësto - Drifting
Details Miley Cyrus - Used To Be Young
Details Kenya Grace - Strangers
Details P!nk - Runaway
Details R3hab, Inna & Sash! - Rock My Body
Details Billie Eilish - What Was I Made For?
Details Kylie Minogue - Padam Padam
Details Di-Rect - OMG It's Happening
Details Nick Schilder - Shatterproof
Details Troye Sivan - Rush
Details Douwe Bob - This World Is Our Home
Details Chef'Special - Miracles
Details Sera - Best Friend
Details Becky G feat. Omega - Arranca
Details Taylor Swift - Cruel Summer
Details Snelle - Radio
Details Olivia Rodrigo - Get Him Back!