Toen op 1: Will.I.Am

- Overig

 Will.I.Am Britney Spears
Britney Spears

Na This Is Love, de single die op 1 juni van 2012 verscheen en Will.I.Am later voor een week op nummer 1 zette, volgt er met Scream & Shout nog een tweede nummer 1-hit die later in april van 2013 op het album #willpower terecht zou komen.

Dit maal helpt de Amerikaanse producer Britney Spears aan haar vierde nummer 1-hit. Muzikaal gezien wist Britney Spears al een tijdje geen potten meer te breken. Van haar zevende studioalbum Femme Fatale was alleen Hold It Against Me (2011) een bescheiden Top 40-hit geworden. Voor dat album werkte ze met Will.I.Am aan twee nummers waarvan Big Fat Bass het album haalde. Nadat ze een jaar bezig was geweest met de promotie van dat album besloot ze, samen met platenlabel RCA, een tijdje pauze te nemen. In mei van 2012 werd duidelijk dat Britney weer aan de slag zou gaan en, naast Demi Lovato, plaats zou gaan nemen in de jury van The X Faxctor.

Scream & Shout was in eerste instantie niet bedoeld voor Britney Spears. Jean Baptiste schreef het nummer namelijk origineel als I Don’t Give A Fuck voor de Britse zangeres Tulisa waar Jef Martens, ook wel bekend onder de pseudoniemen van Basto en Lazy Jay, in het Belgische Hoogstraten, de instrumentale basis voor het nummer maakte. Hij vond het nummer uiteindelijk niet geschikt voor het debuutalbum van Tulisa (The Female Boss) en speelde het door naar Will.I.Am. De vocalen die Tulisa opnam voor het nummer zijn overigens nog steeds te horen op Scream & Shout. Britney nam haar vocalen op in Malibu waar Will.I.Am dat deed in Malibu waarna het geheel werd toegevoegd aan de instrumentale basis van Martens. Ook is de openingszin van Gimme More (‘It’s Britney, bitch), de Top 40-hit van Britney uit 2007, te horen in Scream & Shout.

Nadat er al verschillende nummers van het aanstaande #willpower-album waren gelekt besloot de producer de release naar achteren te schijven om aan nieuw materiaal te kunnen werken. Ook Scream & Shout is op 17 november 2012 online te vinden. “Nou, daar is het dan en terugdraaien kan niet meer”, zo zei Will.I.Am na het lekken van de single die vervolgens op 20 november officieel verscheen. Fifth Harmony gebruikt in de track This Is How We Roll, op hun album Reflection, de instrumentale basis van Scream & Shout.

Britney wist met … Baby One More Time (1999), Sometimes (1999) en Oops!... I Did It Again de Top 40 al acht weken aan te voeren. Via Scream & Shout wist ze daar nog eens 7 weken aan toe te voegen. Na Madonna (22 weken), Shakira (18 weken), Olivia Newton-John (16 weken) wordt ze de vierde zangeres die de Top 40 zo lang weet aan te voeren. Later wordt ze nog wel gepasseerd door onder meer Adele, Dua Lipa en Beyoncé.

Check hier de songtekst van Scream & Shout