Toen op 1: Coldplay

- Overig

 Coldplay Chris Martin
Toen op 1: Coldplay

Inmiddels is het bijna 13 jaar geleden dat Coldplay de Top 40 voor het eerst mocht aanvoeren.

In 1996 beginnen gitarist Jonny Buckland en zanger Chris Martin aan de Londense universiteit de groep Pectoralz. Als bassist Guy Berryman en drummer Will Champion de twee vergezellen nemen ze de naam Starfish aan. In 1998 wordt dat Coldplay. De eerste release, de ep Safety, is inmiddels een collectors item geworden want van de collectie met drie nummers, die ze in eigen beheer uitgaven, zijn slechts 500 exemplaren gemaakt. In het voorjaar van 1999 werd Brothers & Sisters, toen uitgebracht bij Fierce Panda Records, hun debuutsingle. Hun tweede ep, The Blue Room, verscheen in het najaar bij Parlophone, het label waar ze sindsdien hun muziek hebben ondergebracht.

In 2000 scoort Coldplay met Shiver hun eerste Britse Top 40-hit. Het nummer was afkomstig van het debuutalbum Parachutes dat in het Verenigd Koninkrijk op de eerste plaats van de albumlijst wist binnen te komen. De tweede single, Yellow, weet ook in de Nederlandse Tipparade te komen. Met het optreden tijdens Glastonbury Festival zet de groep zich op de muzikale Britse kaart. Met Trouble, de derde single van Yellow, staan ze in het najaar van 2000 ook twee weken in de Top 40.

De eerste twee singles van het tweede album, A Rush Of Blood To The Head (In My Place en The Scientist), bleven steken in de Tipparade. Via Clocks kwam ook het commerciële succes in ons land; de single stond in 2003 voor 17 weken in de lijst, waarvan twee weken op nummer 2.  De albums Parachutes en A Rush Of Blood To The Head werden met een Grammy Award onderscheiden voor ‘Best Alternative Album’. Daarnaast won In My Place een Grammy voor ‘Best Vocal Rock Performance’ en won Clocks een Grammy Award als ‘Record Of The Year’.

Ook het derde album van Coldplay, X&Y, komt van niets op 1 in de Britse albumlijst. In ons land komt de single Speed Of Sound op nummer 6 waar één van de Coldplay-klassiekers Fix You bleef steken in de Tipparade. De derde single, Talk, wordt een doorslaand succes. 12 dagen na de release prijkt de single op de eerste plaats van de Top 40. Chris Martin liet weten dat het nummer maar moeizaam tot stand was gekomen. De originele versie was namelijk geschrapt van het album maar een nieuwe poging haalde het wel: “Het kostte veel moeite om op dat punt te komen. Ik meen dat niemand meer wist wat we er mee moesten, maar toen we het in de juiste mix kregen klonk het mega”, zo vertelde hij NME. In 2008 zou Coldplay het nummer 1-succes van Talk weten te overtreffen met Viva La Vida.

Check hier de songtekst van Talk