Toen op 1: Ch!pz

- Overig

 Ch!pz
Ch!pz

Het Nederlandse Ch!pz scoorde tien Top 40-hits en ze wisten ook allemaal de top 10 te bereiken. Die prestatie is tot op de dag van vandaag ongeëvenaard.

Midden jaren negentig hadden Jan Lindvaag en Thomas Heyerdahl elkaar leren kennen. Heyerdahl was zelf al lid geweest van Cool New Sound waar Lindvaag als Janski vooral schrijf- en productiewerk had gedaan. De twee bleken experts in het opstarten van groepjes wat ze in Noorwegen al hadden laten zien met de groepen Di-Mico en Ice. De twee leken dus de ultieme keus om een Nederlandse groep bij te staan bij het schrijven van nummers. De twee leverden met de eerste single van de groep, Ch!pz In Black (Who You Gonna Call?) meteen hun visitekaartje af met succes in Oostenrijk, Duitsland, Zwitserland, Zweden en… Noorwegen. Maar… nergens een nummer 1-hit. Dat gebeurde wel met de opvolger Cowboy, dat door Nederlanders geschreven en geproduceerd werd.

1001 Arabian Nights, opnieuw een volledig Nederlandse productie, stond bovenaan de Top 40. Toch kregen Heyerdahl en Lindvaag wel een nieuwe kans op het tweede album van Ch!pz met het nummer One, Two, Three!. Die track kwam op 12 maart 2005 op de eerste plaats van de Top 40, een dag na de release van hun tweede studioalbum The World Of Ch!pz. Dat album zou later in 2005 nóg een nummer 1-hit opleveren met Carnival.

Ten tijde van de derde nummer 1-hit van Ch!pz neemt het succes van de groep grootse vormen aan. De vijfde hit van Ch!pz wordt opnieuw platina en dat hadden inmiddels drie van de vier vorige singles ook al voor elkaar gekregen. Niet alleen de singles en albums van de groep zijn niet aan te slepen… ook de merchandising rond Ch!pz draait als een malle. Vooral op de basisschool en de eerste klassen van de middelbare school kon je je prima vertonen in een t-shirt of met een multomap van Ch!pz.

De getallenreeks van Ch!pz kwamen we drie keer eerder tegen in de Top 40 via Catherine Ferry (1976), Gloria Estefan & Miami Sound Machine (1989) en Coolio (1996) waarbij alleen Ferry de top 5 wist te bereiken. In 2016 zou 1, 2, 3 in de versie van Lil Kleine en Ronnie Flex ook twee weken op nummer 5 staan.

One, Two, Three! bereikt de eerste plaats met een sprong van 15 plaatsen naar boven. Twaalf hits gingen Ch!pz voor met een sprong van minimaal 15 plaatsen naar nummer 1 en daarvan waren er vijf een Nederlandse productie. De meest recente en grote van die sprongen was precies een jaar oud met Voorbij (van Marco Borsato en Do) die toen het record op 34 plaatsen winst wisten te zetten.