Shane Codd in voetsporen van grote landgenoten

- Overig

 Shane Codd
Shane Codd in voetsporen van grote landgenoten

Met Get Out My Head scoort Shane Codd zijn eerste Top 40-hit in Nederland. Het is de tiende hit ooit in de Lijst der Lijsten met ‘Get Out’ in de titel. De 23-jarige Shane treedt onder andere in de voetsporen van de grootste Ierse band ooit: U2.

Negen keer eerder zagen we ‘get out’ in de titel van een notering voorkomen. Voor de laatste keer moeten we flink wat jaren terug in de tijd: op 9 april 2005 kwam Maroon 5 met Must Get Out de Top 40 binnen, om daar na 18 juni uit te verdwijnen. De eerste Top 40-hit met de eerder genoemde woorden in de titel kwamen we al in de eerste jaargang van de lijst tegen: We’ve Gotta Get Out Of This Place van The Animals stond vanaf 28 augustus 1965 8 weken in de Top 40 en kwam niet verder dan de twaalfde positie. Doordat Shane op nummer 40 binnenkomt heeft hij pas 1 Top 40-punt te pakken en daardoor wordt het een uitdaging om de grootste hit met ‘get out’ te achterhalen: Get Outta My Dreams, Get Into My Car van Billy Ocean staat namelijk op 405 punten.

Dit zijn de 4 grootste ‘get out’-hits.

4. STUCK IN A MOMENT YOU CAN’T GET OUT OF – U2 (2001)
Met Beautiful Day stonden de mannen van U2 voor het eerst op nummer 1 in de Top 40, maar de tweede single van het album All That You Can’t Leave Behind was ook succesvol. De track stond 10 weken in de Top 40 en bleef steken op nummer 7. Bono schreef het nummer naar aanleiding van de tragische dood van Michael Hutchence, de zanger van de Australische band INXS.

3. MUST GET OUT – Maroon 5 (2005)
Het album Songs About Jane bracht al de Top 40-hits This Love, She Will Be Loved en Sunday Morning, maar Adam Levine en zijn maatjes waren nog niet klaar met dat album. En dus werd Must Get Out de vijfde (Harder To Breathe werd geen hit in Nederland, red.) single die naar de radio werd gestuurd. Adam schreef het nummer samen met toetsenist Jesse Carmichael. Het beschrijft een moeilijke periode in een relatie, die op zijn zachtst gezegd wat stroef verloopt. De track stond elf weken in de Top 40, met 8 als piekpositie.

2. LEAVE (GET OUT) – JoJo (2004)
Ongeveer een jaar eerder scoorde JoJo een ‘Get Out’-hit. Ze was pas 14 jaar toen Leave (Get Out) op 31 juli 2004 de Top 40 binnenkwam. Eerder had ze ook al de Alarmschijf te pakken. Het nummer werd geproduceerd en mede geschreven door het Deense duo Soulshock & Karlin. Zij werkten als producers ook met onder anderen 2Pac en de Backstreet Boys. Leave (Get Out) bereikte de vierde plek en stond 12 weken in de Lijst der Lijsten. Hierna zagen we JoJo, die eigenlijk Joanna Levesque heet, alleen in 2005 nog in de Top 40 met Baby It’s You (met Bow Wow).

1. GET OUTTA MY DREAMS, GET INTO MY CAR – Billy Ocean (1988)
De enige nummer 1-hit met ‘get out’ in de titel, is meteen ook de grootste hit in dit rijtje. De Britse zanger Billy Ocean scoorde al in 1976 zijn eerste Top 40-hit met A Love Really Hurts Without You en zou uiteindelijk op een totaal van 9 hits uitkomen. Daaronder de nummer 5-hit Loverboy, When The Going Gets Tough, The Tough Get Going, dat op 1 wist te komen in 1986 en dus het weinig verhullende Get Outta My Dreams, Get Into My Car. Billy baseerde de track op een regel uit het nummer You’re Sixteen van The Sherman Brothers. Het nummer stond 13 weken in de Top 40.

Foto: YouTube