Plekjes ‘in de’ Top 40

- Overig

 De Kast Henk Wijngaard Jan Smit Kraantje Pappie Joshua Nolet Marco Borsato Ali B
Plekjes ‘in de’ Top 40

We zaten al in de wolken, in de gang, in de confettifabriek, in de disco, in de RAI, in de radio, in de film, in de hoek en in de hemel. Ronnie Flex en Snelle nemen ons deze week voor het eerst in de Top 40-geschiedenis mee de schuur in.

Maar wat zijn nou de grootste Top 40-hits op een bepaalde plek? Dat zochten we voor je uit! Alvast slecht nieuws voor Ajax- en PSV-supporters: de grootste Top 40-hit waar we ‘in kunnen zitten’ heeft met De Kuip te maken.

5. IN DE WOLKEN – De Kast
Je zou maar zo verliefd zijn als Syb van der Ploeg, de zanger van De Kast, in In De Wolken. Hij vergelijkt zijn vriendin met een engel, iemand uit een andere wereld. De track was in 1999 de achtste Top 40-hit voor de Friese band, die destijds met In Nije Dei al een nummer 2-hit op zak had en top 10-hits had gescoord met Woorden Zonder Woorden en Eltse Grins Foarby (met It Frysk Jeugd Orkest). In De Wolken kwam tot de zevende plek in de Top 40 en was dus de vierde top 10-hit van de groep. Er zouden daarna nog vier Top 40-hits volgen, maar alleen Hart Van Mijn Gevoel bereikte nog de top 10 (#8). In De Wolken pakte 300 punten in de enige lijst die echt telt.

4. MET DE VLAM IN DE PIJP – Henk Wijngaard
Goed, in de pijp die Henk Wijngaard bedoelt, kun je moeilijk komen. Henk was vrachtwagenchauffeur en was tegelijkertijd muzikant. Tijdens zijn ritten ontmoette hij nogal eens wat mensen en één daarvan vroeg hem om een liedje te schrijven dat het truckersgevoel goed samenvatte. Al snel had hij de smaak te pakken en specialiseerde hij zich in ‘vrachtwagennummers’. Ook zijn grootste hits gaat over het leven van een trucker. Met De Vlam In De Pijp kwam in 1978 tot de zesde plek en tot 310 Top 40-punten. 13 weken lang was het niet weg te… uhm… vlammen uit de Lijst der Lijsten.

3. STILTE IN DE STORM – Jan Smit
Voordat Stilte In De Storm uitkwam in 2008, was het letterlijk even stil rondom Jan Smit. De zanger mocht namelijk een tijd niet zingen, na een operatie aan zijn stembanden. Zijn comeback vierde hij op Koninginnedag, tijdens een groot feest op het Museumplein. Daar trok Jan alle registers open, om te laten zien dat hij weer helemaal terug was. Stilte In De Storm kwam tot nummer 2 in de Top 40 en stond in totaal 11 weken genoteerd. Met 325 punten eindigde de single op 44 in de Top 100 over 2008. Je zou de track ook kunnen kennen van de film Brief Voor De Koning, waar het de soundtrack van was.

2. LIEFDE IN DE LUCHT – Kraantje Pappie ft. Joshua Nolet
Liefde In De Lucht is één van de twee opvallende samenwerkingen in dit lijstje en toevallig staan die collabs op 2 en 1. Kraantje Pappie had al een eerste versie van Liefde In De Lucht af, toen hij bedacht dat het misschien wel gaaf zou zijn als hij Chef’Special-zanger Joshua Nolet voor het nummer kon strikken. En dat terwijl hij nog nooit op een Nederlandstalige track te horen was. Tijdens het Bevrijdingsfestival in Zwolle besloot Kraan om het erop te wagen: hij stapte op Joshua af. Die had zo zijn twijfels, maar na het horen van de track was hij compleet bijgedraaid: natuurlijk deed hij het. Liefde In De Lucht kwam in de zomer van 2018 tot de vijfde plek in de Top 40 en sprokkelde 395 Top 40-punten bij elkaar.

1. WAT ZOU JE DOEN – LIVE IN DE KUIP – Marco Borsato & Ali B
Tegenwoordig kijk je niet meer op van de combinatie tussen een zanger en een rapper, maar in 2004 was Marco Borsato één van de eerste artiesten in Nederland die hiermee experimenteerde. Nooit Meer Een Morgen stond op Marco’s album De Bestemming uit 1998. Het was de drummer van de zanger, Ton Dijkman, die in 2004 het idee kreeg om Ali B een stuk te laten rappen in het nummer. Tijdens Borsato’s grote concerten in De Kuip was de primeur van de verbouwde albumtrack. Het publiek smulde ervan. Marco, die toen al ambassadeur was van War Child, besloot om er een liveversie van uit te brengen. De opbrengsten gingen naar War Child. Voor Ali B was het dé doorbraak bij het grote publiek. Het nummer stond vier weken op nummer 1 in de Top 40 en behaalde 569 Top 40-punten.

In De Schuur
In De Schuur van Snelle en Ronnie Flex is inmiddels de 27e Top 40-hit met een plek in de titel waar we in kunnen zitten.

Foto's: covers singles