NL op zaterdag: 7 Nederlandse acts die flink wat streams pakken

- Overig

 Frenna Lil Kleine Bizzey Yade Lauren Rolf Sanchez
Davina Michelle

De komende zaterdagen besteden we aandacht aan het Nederlands product. Deze week zetten we vijf acts voor je op een rij die misschien nog geen Top 40-hit in de pocket hebben, maar die momenteel wel voor krankzinnige cijfers bij streamingdiensten zorgen. We kijken naar nu, maar ook naar de streams over een langere periode.

Bilal Wahib
Zijn track Video Vixen (met Bizzey) is nog maar net uit, maar binnen één dag is het nummer al meer dan 200.000 keer gestreamd op Spotify. Het tekent de populariteit van de acteur, rapper en zanger die je misschien vooral kent uit de Videoland-serie Mocro Maffia of uit de films Fissa en De Libi. De 21-jarige Amsterdammer maakte voor die laatste film de soundtrack: Vliegen, en ook die ging vorig jaar als een malle bij de streamingdiensten. De energieke Bilal werd in Berlijn tot 'shooting star' uitgeroepen en heeft vele plannen op acteergebied. Op muzikaal gebied gebeurt er momenteel ook genoeg: Video Vixen is bijvoorbeeld de komende week extra vaak te horen op NPO FunX.

Yade Lauren
De 21-jarige Yade Lauren heet eigenlijk Yade Clevers. Dankzij haar covers van tracks als Sweet Dreams van Beyoncé trok ze de aandacht van Yellow Claw. Met hen maakte de zangeres de tracks Invitation en Love & War. Dit werden geen Top 40-hits, maar al snel werkte ze samen met rappers als Jonna Fraser. Sinds 2016 zit ze op de Herman Brood Academie en het afgelopen jaar scoorde ze haar eerste hit in de Top 40 aan de hand van Snelle. Zij Kent mij stond 9 weken in de lijst en kwam tot de negentiende plek. Haar soloproject werd met gejuich ontvangen. Het persoonlijke Papa trok vele streams en verhaalt over haar relatie met haar vader. Haar nieuwste track is FaceTime en gaat over wat verliefdheid met je doet.

Rolf Sanchez
Mede dankzij Beste Zangers is de loopbaan van Rolf Sanchez in een stroomversnelling terechtgekomen. Ex-Alarmschijf Pa Olvidarte, zijn track met Emma Heesters, is op Spotify dik 35 miljoen keer gestreamd en zijn hit Como Tu staat al op meer dan 1,2 miljoen streams. Zijn nummers zullen niet alleen in Nederlandse huizen zijn afgespeeld, want de populariteit van Rolf is er ook in Zuid-Amerika. Afgelopen week zagen we de zanger bezig in een studio met Nicky Romero. Er staat dus nog heel wat op stapel voor zijn fans.

Davina Michelle
Natuurlijk is de nummer 1 uit de Top 40, 17 Miljoen Mensen, flink gestreamd in deze tijd. Dik 12 miljoen keer in totaal. Maar dat is nog niets als we kijken naar Davina's vorige hits. Hoe Het Danst, dat ze maakte met Marco Borsato en Armin van Buuren, staat nu op meer dan 66 miljoen streams, Duurt Te Lang op 75 miljoen en Skyward op 22 miljoen. Het geeft aan hoe populair iemand in nog geen twee jaar tijd kan worden.

Lil Kleine
Als iemand kan meepraten over een streamingrecord breken, dan is het Lil Kleine wel. Zijn album Jongen Van De Straat kwam pas uit en is nu al meer dan 200.000.000 keer beluisterd. Een ongekend aantal, waar ook de eigenzinnige rapper van onder de indruk is. “Het voelt goed om niet alleen terug te zijn in de charts maar ook meteen records te breken met nieuwe muziek waar ik de afgelopen jaren aan heb gewerkt en nu met de wereld hebben mogen delen," schreef hij al op zijn site. "De wereld is een gekke plek, we leven in een rare tijd, maar ik ben blij dat ik nu leef en dit meemaak." Uiteraard staat het album momenteel op 1 in de albumlijsten. Eerder stond zijn album WOP! 9 weken op 1 en Alleen mocht 12 weken op de eerste plek verblijven. De titeltrack van zijn nieuwste werk staat op 32 in de Nederlandse Top 40.

Frenna
Ook Francis Edusei hoort in dit rijtje thuis. Je kent hem beter onder de naam Frenna. De rapper heeft op Spotify gemiddeld 2,1 miljoen luisteraars per maand en iedere track die hij uitbrengt belandt wel in de hoogste regionen van de streaminglijsten. Zijn nummer 1-hit Verleden Tijd (met Lil Kleine) is met meer dan 71 miljoen streams zijn best beluisterde track, gevolgd door zijn Top 40-hit Plankgas (met Snelle) die meer dan 32 miljoen streams wist te pakken. Rompe (met Priceless en Murda) staart op bijna 29 miljoen. Wat Is Je Naam, dat begin dit jaar in de Top 40 stond, is al meer dan 17,5 miljoen keer beluisterd. Het zijn indrukwekkende cijfers, die Frenna momenteel in de top van de Nederlandse muziekwereld zetten.

Snelle
Het is knap: Snelle brak vorig jaar door, maar hij is nu met 2,6 miljoen luisteraars per maand op Spotify voorbij Frenna. Ook de totalen zijn indrukwekkend. Zijn nummer 1-hit Reünie staat nu op meer dan 51 miljoen streams en ook die andere ex-nummer 1, Smoorverliefd, gaat lekker met meer dan 28 miljoen streams in totaal. En dan hebben we het nog niet eens gehad over Ze Kent Mij (meer dan 20 miljoen), Voor Je Deur (meer dan 17 miljoen) en Scars (meer dan 38 miljoen streams). Binnen een jaar tijd is Lars Bos, zoals Snelle echt heet, naar de top van de Nederlandse muziekwereld geklommen. 

Je hebt natuurlijk altijd baas boven baas: Martin Garrix heeft maar liefst 26, 7 mlijoen luisteraars per maand. Zijn meest gestreamde track, In The Name Of Love (met Bebe Rexha) staat nu op meer dan 925 miljoen streams...

Foto: Stichting Nederlandse Top 40