Nigeriaanse acts in de Top 40

- Overig

 CKay Wizkid Mr Eazi Burna Boy
Nigeriaanse acts in de Top 40

Love Nwantiti levert, vanwege de verschillende versies en remixen, het Top 40-debuut op voor CKay, ElGrandeToto, DJ Yo en Ax’el. Daarmee staat er ook voor de vierde keer een Nigeriaanse artiest in de Nederlandse Top 40.

Love Nwantiti (Ah Ah Ah) is wereldwijd al een gigantische hit, dankzij TikTok. Gebruikers van de videoapp hebben het nummer de afgelopen maanden vaak onder hun filmpjes gezet, waardoor er een hype ontstond. Die waait nu dus ook over naar Nederland. Het aantal acts van het Afrikaanse werelddeel komt daardoor nu op 38. Zuid-Afrika is daarbij de grootste leverancier met 16 acts, waaronder Master KG en Nomcebo. Zij stonden eerder dit jaar nog in de Top 40 met ex-nummer 1 Jerusalema. De meest succesvolle Afrikaanse act is de Kameroense Wes. De zanger, die in juni van dit jaar op 57-jarige leeftijd overleed, scoorde 3 hits, met Alane (8 weken op 1 in 1996) als zijn grootste succes.

Slechts drie andere acts uit Nigeria wisten dus door te dringen tot de Top 40. We zetten ze voor je op een rij. 

1. Wizkid
Wizkid heet eigenlijk Ayodeji Balogun en werd geboren in Surulere, in de buurt van Lagos. De rapper heeft inmiddels al een flinke lijst met tracks uitgebracht, maar opvallend genoeg werd daar maar een heel klein aantal een hit in de wereldwijde hitlijsten. Het grootste deel van zijn Top 40-punten heeft Wizkid te danken aan zijn bijdrage aan One Dance van Drake, dat in 2016 een nummer 1-hit werd. In datzelfde jaar was hij ook te horen op de Top 40-hit Boom, met Major Lazer, MOTi, Ty Dolla $ign en Kranium. Die track kwam niet verder dan 33.

2. Mr Eazi
Achter Mr Eazi gaat de 30-jarige Oluwatosin Ajibade schuil. Hij groeide op in Port Hartcourt, dat in het zuiden van Nigeria ligt. Mr Eazi is vooral bekend van Let Me Live, dat hij maakte met Rudimental, Major Lazer en Anne-Marie. De track werd in 2018 Alarmschijf, maar zou in 6 weken in de lijst niet verder komen dan 28. 

3. Burna Boy
De bekendste act uit dit rijtje is misschien wel Burna Boy, die in het echt Damini Ebunoluwa Ogulu heet. Hij werkte de afgelopen jaren al samen met Major Lazer, Beyoncé, Sam Smith en Justin Bieber. Maar je zult hem vooral kennen van Own It (met Ed Sheeran en Stormzy). In de UK heeft Burna Boy inmiddels vijf hits in de Top 40 op zijn naam staan, waaronder de top 10-hits Location (met Dave), Be Honest (met Jorja Smith) en natuurlijk nummer 1-hit Own It.

Foto: YouTube