Marco Borsato heeft eigen Top 40

- Overig

 Marco Borsato
Marco Borsato

Marco Borsato was al de meest succesvolle Nederlandse artiest in de Top 40. Met Lippenstift scoort hij begin oktober zijn 40e Top 40-hit en natuurlijk blikken we terug op zijn grootste successen. Tot nu toe...

Qmusic-dj Stephan Bouwman is bij hem langsgegaan om hem met het nieuws te verblijden en zijn 'persoonlijke Top 40' te overhandigen. Dit is wel heel gaaf, mijn eigen Top 40! Ik ben een beetje uit het lood geslagen", laat de zanger weten aan Stephan. "Toen ik nog een jong binkie was, liep ik naar de platenzaak en dan ging ik die Top 40-blaadjes halen. Die van 'Dromen Zijn Bedrog' hangen hier allemaal aan de muur. Dat is gewoon nostalgie voor mij!"

Het is slechts zeven Nederlandse artiesten ooit gelukt om veertig keer in de Top 40 terecht te komen. Na onder anderen Golden Earring en André Hazes is het nu Marco Borsato die de hitlijst zo vaak betrad. In totaal is Marco Borsato met zijn noteringen de vierde meest succesvolle artiest in de Top 40 en stond hij bij elkaar al 468 weken in de belangrijkste hitlijst van Nederland. Enkel Rihanna, Madonna en David Guetta scoren met hun noteringen nog hoger.

1 DROMEN ZIJN BEDROG (1994)

In 1994 is er één nummer dat de hitlijsten domineert: Dromen Zijn Bedrog. Het is Marco’s eerste Nederlandstalige single, na drie Italiaanstalige hits. De track is een bewerking van Storie di tutti i giorni, een nummer van Riccardo Fogli. Dromen Zijn Bedrog was de best verkochte single van 1994 en stond 28 weken in de Top 40, waarvan 12 weken op 1.

2 ROOD (2006)

Het zinderde in 2006. Marco Borsato zou met een nieuw concept komen. Een show die zijn weerga niet zou kennen: Symphonica In Rosso. Om het publiek op te warmen, brengt hij het meer dan 5 minuten durende Rood uit. Telefoons van radiostations stonden roodgloeiend van de bellers, die allen Marco’s nieuwe track wilden horen. Rood zou 11 weken op 1 staan in de Lijst der Lijsten. Met een stijging van 36 naar 1, is het nog altijd de grootste stijger ooit in de Top 40.

3 HOE HET DANST (2019) met Armin van Buuren en Davina Michelle

Op 18 mei 2019 kwam Hoe Het Danst binnen in de Top 40. De single met Armin van Buuren en Davina Michelle was toen zijn 39e Top 40-hit en zou halverwegen juni ook zijn 15e nummer 1-hit worden. In totaal brengt hij dan zijn aantal weken op nummer 1 op 72 waarmee hij nog slechts twee weken verwijderd is van het absolute record dat op naam staat van The Beatles

4 AFSCHEID NEMEN BESTAAT NIET (2003)

Dikke kans dat je Afscheid Nemen Bestaat Niet ooit op een uitvaart hebt gehoord. Het nummer werd in 2003 uitgebracht als eerste single van de DVD Zien. De clip bij het nummer werd geregisseerd door topregisseur Dick Maas en is onderdeel van de prachtige minifilms op Zien. Het was voor Marco een manier om het kopiëren van cd’s tegen te gaan. Afscheid Nemen Bestaat Niet schoot direct naar nummer 1.

5 WAT ZOU JE DOEN (LIVE IN DE KUIP) (2004) met Ali B

Iets minder dan een jaar later was Wat Zou Je Doen alweer een nummer 1-hit voor Borsato. Het nummer, waarvan een deel van de opbrengsten naar War Child gingen, werd opgenomen tijdens de laatste concerten van de zanger in De Kuip. Ali B beleefde net zijn definitieve doorbraak met Ik Ben Je Zat en werd met zijn optreden tijdens de shows van Marco door het grote publiek in de armen gesloten.

6 WERELD ZONDER JOU (1997) met Trijntje Oosterhuis

Wereld Zonder Jou was een samensmelting tussen de twee Nederlandse artiesten die halverwege de 90’s mateloos populair waren. Trijntje Oosterhuis vierde succes met broer Tjeerd in Total Touch, terwijl Marco de ongekroonde koning van het Nederlandse lied werd. Het duet was dan ook een schot in de roos: het kwam tot de derde plek in de Top 40. Een nummer 1-hit zat er helaas niet in, door de tribute van Puff Daddy, Faith Evans en 112 aan The Notorious B.I.G.: I’ll Be Missing You.

7 DOCHTERS (2008)

Op 15 november 2008 scoorde Marco zijn – tot nu toe – laatste nummer 1-hit in de Top 40. Dochters schoot destijds van 26 naar 1. Dat is niet gek, want de zorgen rondom het opgroeien van een dochter zijn voor iedere vader of moeder van een meisje wel bekend. Dochters scoort samen met Rood altijd hoog in de vele allertijdenlijsten die aan het einde van het jaar op verschillende radiozenders worden uitgezonden.

8 WAAROM NOU JIJ (1994)

Een single die Dromen Zijn Bedrog moest opvolgen. Dat moest geen gemakkelijke keuze zijn geweest. Met Waarom Nou Jij koos Marco voor een ballad, na een uptempo nummer. De track kende een trage start, maar na negen weken werd het Borsato’s tweede nummer 1-hit in Nederland. Dat is best knap, voor een rustig nummer dat dik vijf minuten duurt. Maar de emotie die wordt overgedragen, is dan ook intens. Net als Dromen Zijn Bedrog is Waarom Nou Jij een Nederlandstalige bewerking, namelijk van Quando finisce un amore, van Riccardo Cocciante.

9 BECAUSE WE BELIEVE (2006) met Andrea Bocelli

Het is natuurlijk geen geheim dat Marco voor zijn nummers veel luisterde naar Italiaanse muziek. Ook Andrea Bocelli is één van zijn helden en toen hij in 2006 de kans kreeg om met hem een nummer op te nemen, hoefde hij dan ook niet lang na te denken. Because We Believe kreeg voor een deel een Nederlandstalige tekst. Op 11 februari 2006 kwam het nummer nieuw binnen op 1 en daarmee schoot het Because Of You van Kelly Clarkson van de eerste plek.

10 EVERYTIME I THINK OF YOU (2006) met Lucie Silvas

Later in 2006 was het de beurt aan Lucie Silvas om een duet op te nemen met de Noord-Hollander. Lucie had met onder andere What You’re Made Of en Nothing Else Matters al een aantal hits op haar naam staan. Marco koos bewust voor een jonge, talentvolle zangeres. Samen zongen Everytime I Think Of You in, een cover van The Babys. Het nummer kwam uiteraard op nummer 1.

De complete Marco Borsato Top 40 check je op Spotify!
Wil je alle clips zien? Check dan de Marco Borsato Top 40 op YouTube.