Het Nederlands Elftal in de Top 40, deel 3: Gijp

- Overig

 Het Nederlands Elftal Gijp
Het Nederlands Elftal in de Top 40, deel 3: Gijp

Sommige spelers van Oranje schitteren niet alleen in het stadion, maar ook in de Top 40. Wesley Sneijder staat momenteel in de Tipparade en maakt kans op zijn eerste Top 40-hit. Deze week kijken we naar alle zingende en rappende Oranjespelers die daadwerkelijk ooit in de lijst der lijsten hebben gestaan. Vandaag: René van der Gijp

Tegenwoordig is René van der Gijp natuurlijk vooral bekend als televisiepersoonlijkheid, maar in de jaren 80 was hij een succesvolle profvoetballer. Hij speelde als rechtsbuiten onder andere bij Sparta en PSV en voetbalde ook enkele seizoenen bij clubs in België en Zwitserland. Tussen 1982 en 1987 kwam hij 15 keer uit voor het Nederlands Elftal en was daarbij twee keer verantwoordelijk voor een doelpunt. Van de vier internationals die in Top 40 hebben gestaan, is Gijp de enige die nooit op een EK of WK gespeeld heeft.

Nadat Gijp in 1992 zijn voetbalcarrière beëindigde, groeide hij al gauw uit tot een bekende mediafiguur. Hij kreeg een vaste rubriek in de talkshow Barend & Van Dorp en samen met schaatser Ben van der Burg bracht hij onder de naam Koek + Zopie het carnavalsnummer Leve De Lol uit. Dit liedje bereikte in 1993 de Tipparade. Later maakte hij met collega Mario Been onder dezelfde naam het nummer In Ons Fijne Café, maar dit werd geen succes.

Rond carnaval 1995 scoorde Gijp zijn eerste en enige Top 40-hit met Geef Me Hoop Jomanda. Dit nummer is een bewerking van de nummer 1-hit Gimme Hope Jo’anna van Eddy Grant uit 1988. De tekst ging over het destijds enorm populaire medium Jomanda uit Tiel. Zij was vaak op televisie te zien en via radio-uitzendingen straalde zij flessen kraanwater in. Dat water zou daardoor een geneeskrachtige werking krijgen. Het nummer stond vijf weken in de Top 40 en bereikte de 28e plaats. Na Geef Me Hoop Jomanda bracht Gijp nog twee singles uit, maar die werden geen groot succes. Althans niet in Nederland, want in 2010 vertelde de oud-voetballer op televisie dat zijn single M’n Zusje Komt Zo wekenlang op nummer 1 heeft gestaan in Suriname.

Een carrière als uitvoerend artiest bleek uiteindelijk toch niet de toekomst voor Gijp. Na een klus als presentator van het programma Veronica Beachvoetvalley in 1998, kwam hij in 2001 terecht in het praatprogramma Voetbal Inside. In 2008 kreeg hij daar een vaste plaats en sindsdien is zijn ster rijzende. Hij werd in 2010 genomineerd voor een Televizier Talent Award en twee jaar later werd het boek Gijp een regelrechte bestseller. Samen met Wilfred Genee en Johan Derksen (die overigens ook tweemaal in de Tipparade hebben gestaan) is hij niet meer weg te denken uit het huidige medialandschap. Tijdens deze sportzomer zijn zij dagelijks te zien in het programma De Oranjezomer op Veronica.

(Foto: Marcel Antonisse, Nationaal Archief / Anefo)