Grote samenwerkingen uit de afgelopen 20 jaar

- Overig

 Beyoncé Shakira Lady Gaga Justin Bieber Ed Sheeran Marco Borsato Armin Van Buuren Justin Timberlake Eminem Rihanna Alicia Keys Britney Spears
samenwerkingen

Met Rain On Me (Lady Gaga en Ariana Grande) staat er na Stuck With U (Ariana Grande en Justin Bieber) wéér een samenwerking tussen twee supersterren in de Top 40. De afgelopen 20 jaar kwamen er heel wat voorbij in de Lijst der Lijsten. Je checkt er hieronder tien, in willekeurige volgorde.

TELEPHONE – Lady Gaga ft. Beyoncé (2010)
Het had niet veel gescheeld of we hadden Telephone nooit als track van Lady Gaga kunnen noteren. De zangeres schreef het nummer eigenlijk voor Britney Spears’ album Circus, maar zij vond het niet goed genoeg. Gaga bewerkte de track met Beyoncé, topproducer Darkchild, LaShawn Daniels en Lazonate Franklin. En met succes, want de track kwam in Nederland tot de zesde plek en bereikte in onder andere de UK, België en Denemarken de eerste plek.

I DON’T CARE – Ed Sheeran & Justin Bieber (2019)
Ed Sheeran en Justin Bieber zijn geen onbekenden van elkaar. Ed schreef bijvoorbeeld mee aan Justin’s nummer 1-hit Love Yourself en de twee chillen regelmatig met elkaar. Vorig jaar kwam het eindelijk tot een track waarbij ze allebei credits kregen als zanger op een gezamenlijk nummer. I Don’t Care werd een megahit, met nummer 1-hits in landen als de UK, Bulgarije, Denemarken, Italië en Portugal. In Nederland kwam het nummer niet verder dan de tweede plek.

MOVES LIKE JAGGER – Maroon 5 featuring Christina Aguilera (2011)
Stel: je hebt als band even een klapper nodig in de hitlijsten. Wat doe je dan? Dan schakel je een zangeres in. En doe dan ook maar even een superster. Christina Aguilera en Adam Levine, de frontman van Maroon 5, konden het al goed met elkaar vinden en naar verluidt deed de opname van Moves Like Jagger hun onderlinge relatie erg goed. In de hitlijsten was het succes gigantisch: in de Nederlandse Top 40 werd het een nummer 1-hit, net als in onder andere de Verenigde Staten en Nieuw-Zeeland.

EMPIRE STATE OF MIND – Jay Z & Alicia Keys (2009)
Inmiddels is Empire State Of Mind toch wel het anthem van New York geworden. Het begon met e-mail naar Jay Z’s label Roc Nation. Angela Hunte en Janet Sewell-Ulepic hadden een track geschreven dat een eerbetoon moest zijn aan hun thuisstad. Jay zag daar wel wat in en ging er vervolgens mee aan de slag. Er werden wat regels in het nummer veranderd en Mary J Blige was in beeld om de zang voor haar rekening te nemen. Toen de rapper Alicia achter de piano de tekst zag en vooral hoorde zingen, was hij echter om. In Nederland kwam Empire State Of Mind op 2, maar in de Verenigde Staten en Griekenland werd de eerste plek behaald.

ME AGAINST THE MUSIC – Britney Spears ft. Madonna (2003)
De samenwerking tussen Britney en Madonna kwam op bijzondere wijze tot stand. Britney liet Madonna tijdens de repetities voor de MTV Video Music Awards de definitieve versie horen van Me Against The Music. De Queen of Pop was enthousiast en dat triggerde Britney om te vragen of zij een duet zag zitten. Madonna dacht er even over na en schreef er wat coupletten bij. Dat maakte Britney weer enthousiast en niet veel later zaten de twee in de studio. Het resultaat hadden we bijna niet als eerste single van haar album In The Zone gehoord, want het label van Britney koos liever voor Outrageous. Daar stak de zangeres persoonlijk een stokje voor. Me Against The Music kwam in de Nederlandse Top 40 tot nummer 5 en in onder andere Spanje, Denemarken en Ierland op 1.

THE MONSTER – Eminem ft. Rihanna (2013)
Een samenwerking tussen Eminem en Rihanna? Dat hadden we al eerder gezien. Met Love The Way You Lie kwamen de twee grootheden in 2010 al tot de vierde plek. Dat kon je toch nooit meer overtreffen? Wel dus. Want The Monster kwam in 2013 tot de derde plaats en wist meer punten (752 om 476) binnen te slepen dan die eerdere track. Ook achter dit nummer zit een verhaal, want het werd geschreven door Bebe Rexha, die op dat moment nog niet zo bekend was. Zij zou het nummer, toen nog Monster Under My Bed geheten, voor haar eigen album gebruiken. Ze wist dat het een samenwerking met Eminem moest worden. Toen Riggs Morales van Em’s label Shady Records de track hoorde, was hij diep onder de indruk. Hij liet Eminem zijn verses opnemen, maar liet de achtergrondzang van Bebe Rexha intact. Die zou nog een klap krijgen, want niet Bebe, maar Rihanna werd de zangeres die de zang opnam en de credits kreeg. Extra zuur was het succes: nummer 2 in Nederland en nummer 1-hits in onder andere de Verenigde Staten, de UK, Finland en Schotland.

COULD I HAVE THIS KISS FOREVER – Whitney Houston & Enrique Iglesias (2000)
Goed, Enrique’s carrière stond nog in de kinderschoenen, als je het vergelijkt met de loopbaan van Whitney Houston toen Could I Have This Kiss Forver uitkwam. Maar inmiddels heeft ook de zanger al 21 Top 40-hits op zijn naam staan. De twee sterren konden elkaar nooit voor de voeten lopen tijdens de opnames, want Enrique nam zijn deel op in een andere studio. Whitney zat in Hamburg, Enrique in Los Angeles. Toen de track later opnieuw werd opgenomen, voor een heruitgave, stonden ze wel naast elkaar. Could I Have This Kiss Forever werd een nummer 1-hit in Nederland, maar strandde in de UK op 7 en in de Verenigde Staten op nummer 54 van de Billboard Hot 100.

BEAUTIFUL LIAR – Beyoncé & Shakira (2007)
Beautiful Liar leverde in 2007 een nummer 1-hit op voor Beyoncé en Shakira. De track werd al in 2006 geschreven door de Noren Mikkel S. Eriksen en Tor Erik Hermansen. Hun manager vond het echt een nummer voor Beyoncé en Shakira. Maar het leek de twee schrijvers onmogelijk om hen te bereiken en bij elkaar te krijgen. Uiteindelijk kregen ze Beyoncé toch via via te pakken en zij was wel te porren voor een duet met Shakira. Maar die zat op dat moment midden in een tour. De twee besloten de kans niet te laten liggen en namen gescheiden van elkaar hun delen van het nummer op. Beyoncé, Amanda Ghost en Ian Dench hadden ondertussen wat stukken veranderd. Het resultaat kwam op nummer 3 in de Verenigde Staten en op nummer 1 in de Nederlandse Top 40. Net als in landen als Hongarije, Frankrijk, Duitsland en Zwitserland.

4 MINUTES – Madonna & Justin (2008)
Daar is ze weer! De Queen of Pop werkt in 2008 samen met Justin Timberlake op de eerste single van haar album Hard Candy. Op dit album sluit Madonna aan op de dan heersende sound in de hitlijsten, namelijk die van producer Timbaland. Madge was op dat moment al fans van Justin, die net zijn experimentele album FutureSex / LoveSounds uit had gebracht. De twee schreven 4 Minutes samen met Timbaland en Nate Hills en namen de track op in Londen. Het dansbare nummer dat uit die sessie kwam werd, hoe kan het ook anders, een wereldhit. In onder andere de UK, Nederland, Spanje, Turkije, Zwitserland, Duitsland en België was het een nummer 1-hit.

HOE HET DANST – Marco Borsato ft. Armin van Buuren & Davina Michelle (2019)
In onze eigen kikkerlandje zijn samenwerkingen een zeldzaamheid, maar Marco Borsato doet het vaak. Hij werkte al met Trijntje Oosterhuis, Do en Sita, maar eerlijk is eerlijk: groter dan Armin van Buuren krijg je ze in ons land niet. Als dan ook nog eens het grootste talent op dat moment, Davina Michelle, aansluit, dan weet je dat succes niet ver uit de buurt is. Hoe Het Danst werd de grootste Top 40-hit van 2019 en ook in België was er succes: het nummer stond wekenlang op 1 in de Ultratop 50.

Top 40-punten
Iedere week die een track in de Nederlandse Top 40 doorbrengt, levert punten op. De nummer 40 krijgt 1 punt, de nummer 1 krijgt 40 punten. Wanneer een nummer de Top 40 verlaat, levert dit alles bij elkaar een totaalscore op.