Deze acts maken kans om het Eurovisiesongfestival te winnen

- Overig

 Daði Freyr
Deze acts maken kans om het Eurovisiesongfestival te winnen

Iedere editie is het de grote vraag: wie gaat er tijdens het Eurovisiesongfestival met de titel vandoor? Volgens de bookmakers hoeven we niet te rekenen op een Nederlandse zege, want Jeangu Macrooy staat met Birth Of A New Age in de onderste regionen. Maar welke acts maken volgens hen wel kans? We zetten er zeven voor je op een rij.

TOUT L’UNIVERS – Gjon’s Tears (Zwitserland)
Achter Gjon’s Tears gaat de 22-jarige, Zwitsers-Albanese zanger Gjon Muharremaj schuil. Hij werd geboren als zoon van een Kosovaars-Albanese vader en een Albanese moeder. Gjon deed drie keer mee aan een talentenjacht op televisie. Op 11-jarige leeftijd was hij te zien in Albanians Got Talent en een jaar later verscheen hij in een Zwitserse tv-talentenjacht. In 2019 bereikte hij met coach Mika de halve finale van de Franse versie van The Voice. Zijn klassieke achtergrond – in zijn tienertijd waren Bach, Beethoven en Mozart zijn idolen – is goed terug te horen in zijn muziek. Tout L’Univers gaat over de mogelijkheden en de hoop die ontstaan na een ingrijpende, vervelende gebeurtenis. De track heeft een Nederlands tintje: songwriter Wouter Hardy schreef het nummer. Hij werkte ook mee aan Arcade van Duncan Laurence. Gjon’s Tears staat in de tweede halve finale.

EL DIABLO – Elena Tsagrinou (Cyprus)
De 26-jarige Elena Tsagrinou vertegenwoordigt Cyprus met de track El Diablo. Een track die waarschijnlijk niet in de smaak zal vallen bij de Christelijke kijkers van het Songfestival: ze zingt namelijk dat ze verliefd wordt op de duivel. Dat zorgde in ieder geval voor flink wat ophef op Cyprus. Er werd al geroepen om het nummer terug te trekken en er volgde zelfs bedreigingen aan de omroep CyBC. Die ging daar niet op in en deed aangifte. Volgens Elena is haar nummer helemaal niet zo heftig, als religieuze groeperingen doen voorkomen: het gaat gewoon over verliefd worden op een foute man. Volgens haar wil ze vooral het hebben van een ongezonde relatie aan de kaak stellen. Elena is overigens geboren in Griekenland en daarmee lijken de twaalf punten vanuit dat land – mits men de tekst niet letterlijk neemt – wel in de tas. Muzikaal gezien is El Diablo een kloon van Bad Romance van Lady Gaga. Dat lijkt een topklassering niet in de weg te zitten. De bookmakers voorspellen een hoge positie. Elena treedt aan in de eerste halve finale.

GROWING UP IS GETTING OLD – Victoria (Bulgarije)
De 23-jarige Victoria Georgieva deed het vorig jaar al goed bij de bookmakers en ook dit jaar staat ze weer bij hen in de top. Victoria kent Nederland goed: de tweede man van haar oma is haar ‘bonusopa’ zoals ze hem zelf noemt. Dat zorgde ervoor dat ze als kind ieder jaar naar ons land afreisde. Onlangs kreeg ze het trieste nieuws te horen dat haar vader lijdt aan ALS en dus beleeft ze haar avontuur op het Eurovisiesongfestival net iets intenser. Growing Up Is Getting Old gaat over de angst om ouder te worden en daardoor te veranderen. De track werd mede geschreven door twee Zweden: Helena Larsson en Oliver Björkvall. Zij werkten eerder met onder anderen Kristian Kostov, die in 2017 met Beautiful Mess tweede werd achter de Portugees Salvador Sobral. Victoria treedt aan in de tweede halve finale.

10 YEARS – Daði & Gagnamagnið (IJsland)
Daði Freyr was vorig jaar met zijn catchy Think About Things de gedoodverfde winnaar van het Eurovisiesongfestival. En toen kwam corona. Daði twijfelde nog even of opnieuw mee zou doen voor zijn land. Uiteindelijk hakte hij de knoop door en is hij er dit jaar te zien met zijn track 10 Years. Verwacht geen verrassing: hij heeft de sound van Think About Things niet ingeruild. Integendeel: wie de nummers naast elkaar legt hoort duidelijk een overlapping. Daði werd geboren in IJsland, maar woonde daarna tot zijn negende in Denemarken. Het gezin verhuisde weer terug naar hun vaderland. Inmiddels is hij vooral actief in Berlijn, waar hij ook een studie muziekmanagement en productie afrondde. Op 10 Years geeft hij deze keer ook credits aan zijn band Gagnamagnið. Je checkt Daði & Gagnamagnið in de tweede halve finale.

JE ME CASSE – Destiny (Malta)
Destiny Chukunyere komt je misschien al bekend voor. Dat kan kloppen, want in 2015 won zij al het Junior Eurovisiesongfestival met de Engelstalige track Not My Soul. Vorig jaar zou ze deelnemen met All Of My Love en dit jaar is ze iets van koers veranderd, want ze komt met Je Me Casse. Een lied met een Franstalige titel, waarin wel vooral Engels wordt gezongen. Één regel – je me casse (ik ben hier weg) – wordt in het Frans gezongen en dat zal zeker in de smaak vallen in de landen waar Frans wordt gesproken. Het nummer heeft de sound van een track van Caro Emerald, waarbij het stemgeluid van Destiny dan weer doet denken aan dat van Alexandra Burke (die je kent van hits als Bad Boys en All Night Long). De zangeres zal de eerste halve finale afsluiten en heeft daarmee een riante uitgangspositie om door te stoten naar de finale.

VOILÀ – Barbara Pravi (Frankrijk)
De 28-jarige, Franse zangeres Barbara Pravi is één van de topfavorieten. Niet de minste naam, want ze schreef al nummers voor artiesten als Jaden Smith en Yannick Noah. Daarnaast was ze verantwoordelijk voor de inzendingen van Frankrijk tijdens het Junior Eurovisiesongfestival van 2019 en 2020. J’imagine, gezongen door de toen 11-jarige Valentina won afgelopen jaar de juniorversie van het festival. Als artiest heeft Barbara nog geen hits gescoord in de Franse hitlijst. Bekend is haar samenwerking met Calum Scott op You Are The Reason. De zangeres noemt de muziek van Jacques Brel als één van haar belangrijkste invloeden en dat is terug te horen in Voilà. Het is een klassieke, Franse chanson, die ook prima in de jaren 60 of 70 geschreven had kunnen zijn. Laat dat nu net een belangrijke factor zijn bij de aantrekkingskracht van de track. Frankrijk staat net als Italië (zie hieronder) meteen in de finale.

ZITTI E BUONI – Måneskin (Italië)
Italië stuurt dit jaar geen tenoren of een aanstekelijke pop-act, maar misschien wel de populairste rockband van het land. Het is traditie dat de winnaar van het beroemde San Remo Festival de Italiaanse inzending wordt en dat was dit jaar de band Måneskin. De groep van leadzanger Damiano David voerde in 2018 al de Italiaanse albumlijst aan met het debuutalbum Il Ballo Della Vita en dit jaar was het opnieuw raak met Teatro d'Ira: Vol. 1. Daarnaast staan er op de erelijst al zes top 10-hits in eigen land, waarvan Torna A Casa in 2018 de eerste plek wist te bereiken in de Italiaanse hitlijst. Waar artiesten als P!nk nu pas met een documentaire komen, had Måneskin die al in 2018. In Zitti E Buoni zingt Damiano dat hij anders is dan de anderen. Dat is zijn band zeker: de track valt enorm op tussen alle andere inzendingen. Italië is lid van The Big Five en staat automatisch in de grote finale van het Songfestival.

Winst Big Five
Mocht één van de landen van de Big Five (Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Spanje en Italië) winnen, dan is dat bijzonder. Het gebeurde sinds de invoering van de halve finales in 2004 nog maar één keer, via de Duitse Lena in 2010. Zij won met het nummer Satellite, dat later ook een Top 40-hit in Nederland werd.

Fan van het Eurovisiesongfestival? Dan is de cd-box Top 40 Hitdossier Songfestival echt iets voor jou! Bestel 'm hier

Check hieronder de officiële Songfestival Top 40, met de 40 grootste Songfestivalhits uit de Nederlandse Top 40!