Nieuws
Overig

De Eeuwige #2: We Like To Party! (The Vengabus)

De Eeuwige #2: :We Like To Party! (The Vengabus)
Vengaboys  L.A. Style  Nakatomi  Lick  DJ Jurgen  Alice Deejay  Village People  ABBA 

Deze week precies 25 jaar geleden kwam het geesteskind van dj Wessel van Diepen en producer Dennis van den Driesschen, Vengaboys, de Nederlandse Top 40 binnenrijden, met een bus die de hele wereld over tourde.

Nummer 2-hits zijn er in alle soorten en maten. Sommige zijn inmiddels bijna vergeten, andere hebben een allertijdenstatus weten te verwerven, ondanks dat ze niet de felbegeerde nummer 1-positie in de Nederlandse Top 40 wisten te behalen.

In de jaren 90 was 2 Unlimited met Get Ready For This de eerste Nederlandse act die met een dancetrack de Amerikaanse Top 40 van Billboard haalde  Vier jaar eerder in 1992 was dat producers Wessel Van Diepen en Denzil Slemming (echte naam Michiel van der Kuy) bijna gelukt. Met de Nederlandse nummer 1-hit James Is Brown Is Dead hadden ze als L.A. Style de eerste techno-hit ooit in de Amerikaanse Top 100 (#59). Eind jaren negentig veroverden ze met een nieuwe danceact definitief de wereld. Met We Like To Party! (The Vengabus), die deze week precies 25 jaar geleden de Nederlandse Top 40 binnenkwam, kon niemand meer om Vengaboys heen.

Na het internationale avontuur met L.A. Style gingen radiodj/producer en componist Wessel van Diepen en muziekproducent Michiel van der Kuy hun eigen weg. Wessel werd in 1992 door Lex Harding gevraagd voor de nieuw gestarte commerciële radiozender 538, waar hij nu nog altijd de stationvoice van is. Zijn grote liefde voor dancemuziek kon hij kwijt in het programma Van Diepens Dance Department. In 1995 was hij ook een van de VJ’s van de clipzender TMF geworden, maar Wessel was inmiddels ook weer op het producerspad beland. Hij maakte platen met producer Peran van Dijk, onder de namen Lick en Luvspunge, wat hen in 1995 een hit opleverde ( I'm The Girl Of Your Dreams #19) en begon onder de naam Delmundo samen met producer Dennis van den Driesschen (Danski) de danceact Nakatomi. De happyhardcore-single Children Of The Night werd bijna zijn tweede nummer 1-hit, maar stond drie weken op nummer 2 achter de niet te passeren Macarena [Bayside Boys Remix] van Los Del Rio.

In 1997 werd het tijd voor een nieuw project met als missie: de wereld veroveren. Wessel had als radio-dj een goed gevoel ontwikkeld voor de smaak van het grote publiek. Met de technisch begaafde Dennis van den Driesschen vormde hij het ‘Spaanse’ dj-team Delmundo en Danski. Tijdens het proces van hun eerste Vengaboys-single Parada De Tettas moest er nog een act samengesteld worden. Kim Sasabone kwam uit het Rotterdamse nachtleven en werd de eerste zangeres. Denise van Rijswijk, Robin Pors en Roy Den Burger waren goede bekenden van haar en kwamen er al snel bij. In de zomer van 1997 begon het duo te experimenten met Latin en, dankzij een Spaanse dame die voor hun eerste sessie telkens ‘venga’ schreeuwde, hadden Delmundo en Danski hun definitieve naam gevonden: Vengaboys.

Voor de bio van Vengaboys hadden Wessel en Dennis een sensationeel verhaal verzonnen. Ging het bij Nakatomi zogenaamd nog om twee Japanse dj’s Naka en Tomi, voor de Vengaboys hadden twee Spaanse dj’s, Delmundo en Danski, tijdens de zomer van 1995 met een oude Amerikaanse schoolbus langs de Spaanse kust rondgereden en illegale strandfeesten gegeven. Daar liepen ze twee jongens (Robin en Roy) en twee meisjes (Kim en Denise) tegen het lijf. Dit viertal werd het gezicht van de Vengaboys. Een zomer later deed de groep een openluchtconcert in Barcelona, waar ze 10.000 dollar de menigte in smeten en er een chaos uitbrak in het publiek. Vengaboys sloegen op de vlucht voor de Spaanse politie. Weer een zomer later werd het nog spannender. De groep had in Brazilië een optreden verzorgd bij een ex-treinrover. Zo’n geldfeestje (Music for the people, money for the people) zoals in Barcelona zagen ze in een stad als Amsterdam ook wel zitten.

Na Parada De Tettas (#14) en To Brazil! (#22) werd met Up And Down het succes pas echt zichtbaar. De single haalde bij ons in april 1998 de vijfde plaats in de Top 40 en werd snel opgevolgd door een nog grotere hit. We Like To Party! (The Vengabus). Dit energieke Eurodance-nummer kwam op 30 mei 1998 op nummer 25 de Top 40 binnen. Vengaboys stonden na twee weken opnieuw in de top 5 en bleven twee weken op nummer 2 steken achter Ghetto Supastar - That Is What You Are van Pras Michel featuring ODB & Mya. De Vengabus toerde maar liefst 22 weken door de Top 40, een echte longstayer.

1998 werd het jaar van Vengaboys. Ze werden de succesvolste Top 40 act van dat jaar. Het publiek zag een kruising tussen Village People en ABBA, maar dan met meer beats per minuut. Hun eerste album Up And Down – The Party Album bleef maar liefst 33 weken in de Nederlandse Albumlijst en kwam tot nummer 4. Eind 1998 ging ook Engeland overstag. De single Up And Down kwam zelfs een plaats hoger in de UK dan in de Nederlandse Top 40 en kwam meteen binnen op nummer 4. Op dat moment hadden Vengaboys in ons land hun eerste nummer 1-hit. Boom, Boom, Boom, Boom! Een joekel van een hit die bijna een half jaar in onze Top 40 stond.

We Like To Party! (The Vengabus) kwam op 13 maart 1999 de Britse Top 40 binnen op nummer 3 en dat gebeurde in de week waarin Boyzone hun coverversie van When The Going Gets Tough... van Billy Ocean op nummer 1 binnenkwam. Saillant detail is dat de openingszin van We Like To Party! (The Vengabus) is ontleend aan When The Going Gets Tough (‘I've got something to tell ya’). Twee weken later kwam in ons land We’re Going To Ibiza! (een bewerking van de zomerhit Barbados van Typically Tropical uit 1975) de top 10 binnen knallen op nummer 5. Dat was in dezelfde week waarin ze met We Like To Party! (The Vengabus) binnen kwamen rijden in de Amerikaanse Top 40 van Billboard, wat aldaar hun enige Top 40-hit werd. Hitparadedeskundige Joel Whitburn schreef in het Amerikaanse hitdossier bij Vengaboys over een danceact samengesteld door Spaanse dj’s. Als medeproducers van Better Off Alone van DJ Jurgen & Alice Deejay haalden ze een jaar later ook nog eens de Top 40 van Billboard (#27). Op 17 april verdreven Vengaboys bij ons Britney Spears met ...Baby One More Time van de eerste plaats. We're Going To Ibiza! werd hun allergrootste hit in de Nederlandse Top 40.

1999 was het exportjaar voor Vengaboys met twee Britse en twee Amerikaanse nummer 1-hits (Up & Down en We Like To Party! (The Vengabus) in de Dance Chart van Billboard. Boom Boom Boom Boom! deed de titel eer aan, want op 26 juni was het de eerste Nederlandse act die meteen op 1 binnenkwam in de Britse hitparade. We're Going To Ibiza! deed op 18 juni hetzelfde. In de VS kwam Boom Boom Boom Boom! tot een bescheiden #84. Hun tweede album Greatest Hits Part 1 haalde in ons land de dubbel platina-status. Opvallend is dat de Vengaboys in de UK en in ons land 7 top 10-hits hebben gescoord en dat het ook dezelfde waren.

In 2000 kwamen de eerste wijzigingen. Tijdens de nummer 2-hit Shalala Lala (een bewerking van het nummer van de Deense glamrockband The Walkers uit 1973) werd Robin vervangen door Yorick, afkomstig uit de boyband Velvet, waar ook Charley Luske in zat. De Venga’s ontvingen de TMF Award voor Beste Dance Act en de Exportprijs van Conamus. Voor de Amerikaanse film Charlie’s Angels namen ze Take Me To The City op, een song die niet op de soundtrack terecht kwam, maar wel in de film te horen was.

Na The Platina Album was de koek op. Het maximale was volgens Delmundo en Danski wel zo’n beetje bereikt. De afscheidssingle Forever As One haalde gek genoeg de Top 40 niet en bleef steken in de Tipparade. Met het suggestieve Rocket To Uranus (samen met Perez Hilton) maakten ze in 2010 een kortstondige comeback (#21). Hun laatste Top 40-hit Hot Hot Hot kwam niet meer uit de koker van Delmundo en Danski.

In 2004 werd in Amerika We Like To Party! gebruikt voor een reclamecampagne voor de Six Flags-pretparken. Daar reed toch wel menig bus naartoe.

We Like To Party! (The Vengabus) stond vanaf 27 juni 1998 twee weken op nummer 2 achter Ghetto Supastar - That Is What You Are (van Pras Michel featuring ODB & introducing Mya).

(26-05-2023)

Alle Top 40-hits

Details Mark Ambor - Belong Together
Details Yves Berendse - Terug In De Tijd
Details Sabrina Carpenter - Espresso
Details Roxy Dekker feat. Ronnie Flex - Gaan We Weg?
Details Shaboozey - A Bar Song (Tipsy)
Details Dasha - Austin
Details Myles Smith - Stargazing
Details Post Malone feat. Morgan Wallen - I Had Some Help
Details Cyril - Stumblin' In
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Kris Kross Amsterdam & Inna - Queen Of My Castle
Details Eminem - Houdini
Details Bankzitters feat. Roxy Dekker - Huisfeestje
Details Armin Van Buuren & Chef'Special - Larger Than Life
Details Robert Van Hemert - Zoet Zout Zuur
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Benson Boone - Slow It Down
Details Coldplay - Feelslikeimfallinginlove
Details Adam Port & Stryv - Move
Details Meduza, OneRepublic & Leony - Fire
Details Sabrina Carpenter - Please Please Please
Details Alex Warren - Carry You Home
Details Dua Lipa - Illusion
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details Hannah Mae & Maksim - Ik Wil Dat Je Liegt
Details Jaxomy, Agatino Romero & Raffaella Carrà - Pedro
Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Billie Eilish - Birds Of A Feather
Details Emma Heesters & Rolf Sanchez - Contigo
Details Disturbed - The Sound Of Silence - Cyril Remix
Details Sam Feldt with Jvke & Anitta - Mi Amor
Details Di-Rect - My Blood
Details Donnie & Snollebollekes - Engelengezang
Details Dua Lipa - Training Season
Details Kleine John feat. DJ Dylvn - Samen (Niet Alleen)
Details Kygo with Zak Abel & Nile Rodgers - For Life
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Joost - Luchtballon
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Marshmello & Kane Brown - Miles On It