Nieuws
Overig

De Eeuwige #2: One Love/People Get Ready

De Eeuwige #2: One Love/People Get Ready
Bob Marley & The Wailers  Curtis Mayfield  Stevie Wonder  Marvin Gaye  Aretha Franklin  Lauryn Hill  Alicia Keys  Public Enemy  Wyclef Jean 

Soulpionier Curtis Mayfield heeft slechts één Top 40 notering op zijn naam staan, daarnaast was een van zijn vroegste songs de inspiratie voor een postume nummer 2-hit.

Nummer 2-hits zijn er in alle soorten en maten. Sommige zijn inmiddels bijna vergeten, andere hebben een allertijdenstatus weten te verwerven, ondanks dat ze niet de felbegeerde nummer 1-positie in de Nederlandse Top 40 wisten te behalen.

Op vrijdag 3 juni 2022 zou Curtis Mayfield 80 jaar zijn geworden. Hij behoorde net als geestverwanten Marvin Gaye en Stevie Wonder tot één van de meest invloedrijke muzikanten in de soul en de hiphop al haalde hij in ons land slechts eenmaal de Top 40 (Don't Worry) If There's A Hell Below We're All Going To Go  Zijn teksten waren geëngageerd en hadden een hoopvolle boodschap. Zijn songs werden gekenmerkt door zijn hoge tenorstem. Tot zijn grote fans behoren Lauryn Hill, Public Enemy, Aretha Franklin, Bruce Springsteen en Rod Stewart en niet te vergeten: Bob Marley.

Curtis Mayfield was de leadzanger van The Impressions, een Amerikaanse vocalgroep uit Tennessee. Hun repertoire omvat doowop, gospel, soul en r&b. In 1965 kwam het door Mayfield geschreven People Get Ready uit. De song bevat een diep gevoel van spiritualiteit. Hij schreef eerst de muziek en baseerde de songtekst op verschillende preken die hij in de kerk hoorde. People Get Ready werd een belangrijke song voor de Afro-Amerikanen tijdens de burgerrechtenstrijd van de jaren '60. Bob Marley was een groot fan van The Impressions en vooral van dit nummer. De toen 20-jarige Marley verwerkte de coupletten van People Get Ready voor zijn band The Wailers in de song One Love. Curtis Mayfield werd toen nog niet vermeld bij de credits.

In 1977 nam Bob Marley een nieuwe versie op van One Love, bestemd voor één van zijn belangrijkste albums Exodus. Deze plaat nam hij op met zijn Wailers in Londen, nadat een moordaanslag in Kingston in december 1976 hem had gedwongen uit te wijken naar Engeland. Het album met de toepasselijke titel liet eigentijdse muziek horen als funk, dub en rock. Kant A bevatte overwegend sterk politiek georiënteerde liedjes met een religieuze inslag. Kant B van de elpee stond meer in het teken van de liefde. One Love/People Get Ready kreeg nu een definitieve versie en de song bevatte veel elementen van Marley’s boodschap: eenheid, spiritualiteit en strijd.

Ondanks dat het album Exodus nu vele Marley-classics kent, zoals Turn Your Lights Down Low,Waiting In Vain en Three Little Birds, haalde geen enkele single van de elpee de Nederlandse Top 40. De titelsong bleef als enige singlenotering in juli 1977 voor slechts drie weken in de Tipparade steken. In Engeland was het album destijds goed voor drie top 40 single-hits.

In mei 1984, drie jaar na Marley’s dood aan de gevolgen van een hersentumor, staat One Love/People Get Ready voor het eerst in de Nederlandse Top 40. De status van de reggaezanger werd alsmaar groter. One Love/People Get Ready ondersteunde de promotie van het verzamelalbum Legend en er verscheen een postume video, gemaakt door Don Lets. Deze Britse filmregisseur en muzikant was ook bekend van zijn video’s met The Clash, Pretenders en Elvis Costello. Tevens richtte hij met Mick Jones van The Clash de band Big Audio Dynamite op. In de videoclip van One Love/People Get ready zien we een Brits-Jamaicaanse jongen, Jesse Lawrence, te midden van een menigte punkers, lokale bewoners en toeristen. Gastoptredens zijn er o.a. van Paul McCartney, Suggs, de zanger van Madness en Neville Staple van The Specials. Curtis Mayfield kreeg nu wel een credit als medecomponist en het was op dat moment de grootste Bob Marley-hit in ons land. Na Stir it Up en Could You Be Loved werd het zijn derde opeenvolgende nummer 2-hit en de eerste van 6 postume Top 40 hits. The Reflex van Duran Duran nam op dat moment de toppositie in en versperde (net als in de Albumlijst) de weg naar de felbegeerde nummer 1-positie voor Bob Marley.

In 1991, tien jaar na Marley’s dood, verscheen Legend voor het eerst op cd en werd Could You Be Loved opnieuw als single uitgebracht. Deze nummer 2-hit uit 1980 haalde nu weliswaar bescheiden de Top 40, maar werd uiteindelijk alsnog de allergrootste Bob Marley hit in ons land. Het album Legend haalde deze keer wel de eerste plaats en groeide uit tot het bestverkochte reggae-album allertijden.

Curtis Mayfield heeft de Bob Marley revival nog mee kunnen maken. Hij overleed in 1999 op Tweede Kerstdag op 57-jarige leeftijd aan complicaties van diabetes. Zijn People Get Ready werd gekozen als één van de 10 beste nummers aller tijden door een panel van 20 top-songwriters en producers, waaronder Paul McCartney en Brian Wilson, voor het Britse muziektijdschrift Mojo. Sinds 2012 staat zijn classic Move On Up steevast in de Top 2000.

Marley en Mayfield waren muzikale broeders die sterke melodieën combineerden met sociaal bewogen teksten, die hun luisteraars hoop gaven op een betere toekomst.

One Love/People Get Ready stond vanaf 23 juni 1984 twee weken op nummer 2 achter The Reflex van Duran Duran.

(03/06/2022)

Alle Top 40-hits

Details Dua Lipa - Dance The Night
Details Anne-Marie feat. Shania Twain - Unhealthy
Details Post Malone - Chemical
Details Cassö, Raye & D-Block Europe - Prada
Details Peggy Gou - It Goes Like Nanana
Details Nathan Dawe, Joel Corry & Ella Henderson - 0800 Heaven
Details Suzan & Freek & Claude - Vas-Y (Ga Maar)
Details Nothing But Thieves - Overcome
Details Calvin Harris & Sam Smith - Desire
Details Dimitri Vegas & Like Mike x David Guetta x Afro Bros (with Akon) - She Knows
Details Doja Cat - Paint The Town Red
Details Rondé - Break My Heart
Details Lost Frequencies - The Feeling
Details OneRepublic - Runaway
Details Marshmello & Farruko - Esta Vida
Details Teddy Swims - Lose Control
Details Tate McRae - Greedy
Details Alok & Ava Max - Car Keys (Ayla)
Details Niklas Dee & Old Jim ft. Enny-Mae - Not Fair
Details Kris Kross Amsterdam, Sofia Reyes & Tinie Tempah - How You Samba
Details Bebe Rexha & David Guetta - One In A Million
Details Luke Combs - Fast Car
Details Olivia Rodrigo - Vampire
Details Tiësto - Drifting
Details Miley Cyrus - Used To Be Young
Details Kenya Grace - Strangers
Details P!nk - Runaway
Details R3hab, Inna & Sash! - Rock My Body
Details Billie Eilish - What Was I Made For?
Details Kylie Minogue - Padam Padam
Details Di-Rect - OMG It's Happening
Details Nick Schilder - Shatterproof
Details Troye Sivan - Rush
Details Douwe Bob - This World Is Our Home
Details Chef'Special - Miracles
Details Sera - Best Friend
Details Becky G feat. Omega - Arranca
Details Taylor Swift - Cruel Summer
Details Snelle - Radio
Details Olivia Rodrigo - Get Him Back!