Nieuws
Overig

De Eeuwige #2: A Little Less Conversation

De Eeuwige #2: A Little Less Conversation
Junkie XL  Elvis Presley  Urban Dance Squad  The Prodigy  Depeche Mode  Anouk 

Met een obscuur Elvisliedje wist Tom Holkenborg, met een afkorting van zijn alias JXL, als eerste artiest ooit (met officiële toestemming) de wereld te veroveren met zijn remix van A Little Less Conversation.

Nummer 2-hits zijn er in alle soorten en maten. Sommige zijn inmiddels bijna vergeten, andere hebben een allertijdenstatus weten te verwerven, ondanks dat ze niet de felbegeerde nummer 1-positie in de Nederlandse Top 40 wisten te behalen.

Afgelopen zaterdag 21 januari werd op Noorderslag in Groningen de jaarlijkse Popprijs, de belangrijkste prijs voor popmuziek in Nederland, uitgereikt aan Goldband. De populaire band heeft volgens de jury het afgelopen jaar de belangrijkste bijdrage geleverd aan de Nederlandse popmuziek met hun no-nonsense DIY-aanpak en droegen bij aan een wederopstanding van het club-, live- en festivalseizoen. In 1986 werd de Popprijs voor het eerst uitgereikt en wel aan Mathilde Santing. In het tweede weekend van januari, nu 25 jaar geleden, werd de prijs uitgereikt aan producer, muzikant en componist Tom Holkenborg voor zijn project Junkie XL. De muzikant zou 4 jaar later een wereldhit scoren met de eerste remix van een ‘onbekende’ Elvis-song, die in ons land bijna nummer 1 werd.

Live a Little, Love a Little uit 1968 was een van de laatste films waarin Elvis Presley speelde. In deze musicalkomedie speelt hij een fotograaf van een krant die een zorgeloos leven leidt, tot hij op het strand een excentrieke vrouw ontmoet. In de film zit een scene waarin Elvis haar verleidt. Songwriter Mac Davis werd door countryzanger/songwriter Billy Strange, die al enkele jaren met Elvis werkte, benaderd om voor deze film muziek te schrijven. Mac Davis had voor Aretha Franklin een funky song geschreven A Little Less Conversation, maar toen hij het script las van de zwembadscène met Elvis en de actrice, vond hij zijn song uitstekend passen bij de film: genoeg gepraat, tijd voor actie. Mac Davis herschreef samen met Billy Strange A Little Less Conversation voor Elvis. De song bevat een kenmerkende drumpartij die werd gespeeld door Hal Blain, die in die tijd een van de beste en meest gevraagde sessiedrummers was. A Little Less Conversation was de eerste song die Mac Davis voor Elvis schreef, het was het jaar waarin zijn dochter Lisa Marie werd geboren. De film Live a Little, Love a Little maakte op de meeste critici destijds geen indruk. De song kwam als B-kantje van Almost In Love (uit dezelfde film) in de Amerikaanse hitlijst van Billboard niet verder dan een bescheiden #69. Voor de ‘68 comebackspecial nam Elvis een speciale nieuwe versie op, ondersteund door de meidengroep The Blossoms. Voor Mac Davis was het in ieder geval een goed begin van de samenwerking met Elvis. Een jaar later schreef hij een van zijn allergrootste hits: de classic In The Ghetto.

Multi-instrumentalist Tom Holkenborg werkte in de eerste jaren van zijn project Junkie XL samen met Rude Boy van Urban Dance Squad. Met de singles Zerotonine (#24) en Love Like Razorblade (#39) scoorden ze, in de stijl van Prodigy, bescheiden hits in de Top 40. In 2000 stapte Rude Boy uit Junkie XL. In 2002 kreeg Tom de opdracht om voor de Nike WK-campagne een remix te maken van A Little Less Conversation. De originele song was een jaar eerder al te horen in de film Ocean’s Eleven, met George Clooney, Brad Pitt en Julia Roberts. Tom Holkenborg is dan de eerste die toestemming heeft gekregen om een remix van een Elvissong te maken. Om de naam van Elvis niet te associëren met drugs wordt de plaat uitgebracht onder de naam JXL. In het Nike WK-campagnefilmpje zaten 24 hedendaagse topvoetballers, met oudspeler Eric Cantona als scheidsrechter. Het WK-voetbal in Zuid-Korea was zo’n drie weken begonnen (zonder Nederland) toen de remix van A Little Less Conversation op 22 juni 2002 de Top 40 binnen denderde op nummer 13. In dezelfde week kwam de track in de Britse Top 40 meteen op nummer 1 binnen; de enige Britse nummer 1-hit van Elvis Presley die na zijn dood werd uitgebracht. In ons land werd de nummer 1-positie net niet gehaald. Op basis van enkel verkoopcijfers (die Megacharts destijds voor de Top 40 registreerde) zou het wel gelukt zijn, maar in combinatie met airplaycijfers hield Underneath Your Clothes van Shakira A Little Less Conversation van de eerste plaats af. Hierdoor miste Elvis ook postuum de nummer 1-positie in de geschiedenis van de Nederlandse Top 40. In de Amerikaanse hitlijst van Billboard werd de bovenste 40 weliswaar net niet gehaald, maar de remix groeide uit tot een wereldhit die in meer dan 10 landen op nummer 1 stond.

De remix van A Little Less Conversation werd in 2002, kort voor de 25e verjaardag van Elvis' dood in 1977, als bonustrack toegevoegd aan het verzamelalbum ‘Hits’ met 30 #1-hits, dat werd uitgebracht op 16 augustus, zijn 25e sterfdag. Platenmaatschappij RCA hoopte met deze eigentijdse remix een nieuwe generatie Elvisfans aan te spreken, op dezelfde manier als The Beatles deden toen ze hun album met nummer 1-hits uitbrachten in 2000.

Na het wereldsucces van het Junkie XL-project werkte Tom samen met gevierde artiesten als Dave Gahan, Robert Smith, Chuck D en maakte remixen voor niet de minste namen als Coldplay, Depeche Mode, Britney Spears en Justin Timberlake. Vervolgens schreef hij muziek voor videogames en commercials voor wereldmerken. Op filmgebied is de multi-instrumentalist ook enorm gedreven. Hij werkte samen met regisseurs en producenten, waaronder Peter Jackson en James Cameron. Hij ziet zichzelf het liefst als een gepassioneerd pedagoog die de toegangsdrempels in de wereld van filmcompositie wil doorbreken.

In de Top 40 hebben we Tom Holkenborg na zijn wereldwijde Elvis-remix slechts 1 keer terug gezien. In 2004 stond hij voor het laatst genoteerd met Between These Walls (#35) in samenwerking met Anouk. De wereldberoemde dj is zijn Achterhoekse roots echter niet vergeten. In 2011 gaf hij een verrassingsoptreden op de Zwarte Cross.

A Little Less Conversation stond vanaf 6 juli 2002 3 weken op nummer 2 achter Underneath Your Clothes (van Shakira) en vanaf 17 augustus 2002 een week op nummer 2 achter Perdono (van Tiziano Ferro).

(27/01/2023)

Alle Top 40-hits

Details Dua Lipa - Dance The Night
Details Anne-Marie feat. Shania Twain - Unhealthy
Details Post Malone - Chemical
Details Cassö, Raye & D-Block Europe - Prada
Details Peggy Gou - It Goes Like Nanana
Details Nathan Dawe, Joel Corry & Ella Henderson - 0800 Heaven
Details Suzan & Freek & Claude - Vas-Y (Ga Maar)
Details Nothing But Thieves - Overcome
Details Calvin Harris & Sam Smith - Desire
Details Dimitri Vegas & Like Mike x David Guetta x Afro Bros (with Akon) - She Knows
Details Doja Cat - Paint The Town Red
Details Rondé - Break My Heart
Details Lost Frequencies - The Feeling
Details OneRepublic - Runaway
Details Marshmello & Farruko - Esta Vida
Details Teddy Swims - Lose Control
Details Tate McRae - Greedy
Details Alok & Ava Max - Car Keys (Ayla)
Details Niklas Dee & Old Jim ft. Enny-Mae - Not Fair
Details Kris Kross Amsterdam, Sofia Reyes & Tinie Tempah - How You Samba
Details Bebe Rexha & David Guetta - One In A Million
Details Luke Combs - Fast Car
Details Olivia Rodrigo - Vampire
Details Tiësto - Drifting
Details Miley Cyrus - Used To Be Young
Details Kenya Grace - Strangers
Details P!nk - Runaway
Details R3hab, Inna & Sash! - Rock My Body
Details Billie Eilish - What Was I Made For?
Details Kylie Minogue - Padam Padam
Details Di-Rect - OMG It's Happening
Details Nick Schilder - Shatterproof
Details Troye Sivan - Rush
Details Douwe Bob - This World Is Our Home
Details Chef'Special - Miracles
Details Sera - Best Friend
Details Becky G feat. Omega - Arranca
Details Taylor Swift - Cruel Summer
Details Snelle - Radio
Details Olivia Rodrigo - Get Him Back!