4 vragen over de binnenkomst van The Kid Laroi en Justin Bieber op nummer 9

- Overig

 The Kid Laroi Justin Bieber Doe Maar Backstreet Boys
4 vragen over de binnenkomst van The Kid Laroi en Justin Bieber op nummer 9

The Kid Laroi en Justin Bieber denderden op nummer 9 binnen met hun ex-Alarmschijf Stay. Vier vragen over deze binnenkomst.

Hoe bijzonder is zo’n binnenkomst op de negende plek nu eigenlijk?
Stay van The Kid Laroi en Justin Bieber is de 37e Top 40-hit die op nummer 9 binnenkomt. Het gebeurt ongeveer om de twee jaar dat een nummer op 9 mag beginnen. De laatste jaren is er een opvallende trend te zien, want sinds 2017 is het bijna ieder jaar wel raak. Habiba van Boef kwam op 25 maart 2017 op 9 binnen, Calvin Harris en Dua Lipa deden dat op 21 april 2018 en vervolgens flikten Marco Borsato, Snelle en John Ewbank het met Lippenstift op 5 oktober 2019. Je raadt het misschien al: in 2020 wist geen enkele track op de negende plek te beginnen. Dit jaar is het wel weer raak: Snelle en Maan kwamen op 6 maart nieuw binnen op 9 en ook The Kid Laroi en Justin Bieber kwamen dus op 9 binnen.

Dat zijn al twee nieuwkomers op 9 in één jaar. Wat is het record?
Het record staat op vier hits binnen een kalenderjaar. Dat gebeurde in 2013. Toen lukte het This Is What It Feels Like van Armin van Buuren en Trevor Guthrie, Roar van Katy Perry, Muziek van Marco Borsato ft. Bag2Bank & Ali B en Ordinary Love van U2 om op 9 de Top 40 binnen te vallen. Om nog even terug te komen op twee nieuwkomers op 9 in een kalenderjaar tijd: dat gebeurde in 1972, 1974, 1976, 1995, 1996 en 1999 ook al.

Hoeveel van alle tracks die binnenkwamen op 9 waren samenwerkingen?
Stay is de twaalfde samenwerking die op nummer 9 weet binnen te vallen. Get Back van The Beatles en Billy Preston was op 26 april 1969 de eerste collab die dat wist te flikken. Dat gebeurde precies een jaar na de eerste nieuwkomer ooit op 9 (Jumbo / The Sanger Sang His Song van de Bee Gees). The Kid Laroi en Justin Bieber komen door de binnenkomst van Stay op die positie in een mooi rijtje legendes te staan. Naast The Beatles en de Bee Gees wisten namelijk ook legendarische acts als Sammy Davis Jr. (Barretta’s Theme), ABBA (Dancing Queen en The Name Of The Game), John Lennon en Yoko Ono (Happy X-mas (War Is Over)), George Michael (Jesus To A Child) en Whitney Houston (My Love Is Your Love) op de een-na-laatste trede van de top 10 te starten.

Valt er verder nog iets bijzonders te melden?
Genoeg. The Kid Laroi is ten tijde van de binnenkomst van Stay 17 jaar. Daardoor is hij de eerste minderjarige Top 40-act die op de negende plek weet binnen te komen. Ook leuk om te vermelden: sommige nummer 9-binnenkomers markeerden een grote comeback. Denk bijvoorbeeld aan Watje van Doe Maar (2000). Die track kwam dik 16 jaar na de laatste Top 40-hit van de Nederlandse band (Macho, uit 1984) de Lijst der Lijsten binnen. Ook de Backstreet Boys beleefden in 2005 een opmerkelijke comeback. Hun Top 40-loopbaan leek voorbij, maar in 2005 was de boyband met Incomplete keihard terug. Drowning uit 2001 was voor die track hun laatste Top 40-hit. In datzelfde jaar kwamen de mannen al een keer op 9 binnen met The Call.

Foto: YouTube