10 Top 40-hits die samples uit films bevatten

- Overig

 Guns N' Roses The 2 Live Crew Paolo Nutini Nate Dogg Bastille Chumbawamba George Michael Prince Warren G Sam Smith
Sam Smith

Wanneer je To Die For van Sam Smith hoort, vraag je je misschien af van wie toch die stemmen zijn die die mysterieuze zinnen uitspreken door het nummer heen. Het is een sample uit een film. In de geschiedenis van de Top 40 zijn we al heel wat tracks tegengekomen waarin stukjes uit films werden overgenomen. Je checkt er hier tien.

TO DIE FOR – Sam Smith (2020)
De film Donnie Darko uit 2001 mag wel een echte filmklassieker genoemd worden. Het gaat over de Amerikaanse jongen Donnie (Jake Gyllenhaal), die niet wordt begrepen door zijn klasgenoten en de rest van zijn omgeving. Hij heeft last van hallucinaties en ziet soms dingen, die andere mensen niet zien. De scène die Sam Smith aanhaalt in To Die For speelt zich af tijdens een therapiesessie van Donnie. Hij bespreekt hierin zijn eenzaamheid en dat hij nooit het bewijs heeft gezien dat hij niet alleen is in de wereld. Het zoeken naar bewijs daarvoor noemt hij 'absurd'. “De zoektocht naar God is absurd?” vraagt zijn therapeut hem. “Het is net alsof iedereen alleen sterft', antwoordt hij. “Ben je daar bang voor?” vraagt zijn therapeut vervolgens, waarop de jongen een hartverscheurend antwoord geeft: "Ik wil niet alleen zijn."

ME SO HORNY – The 2 Live Crew (1990)
Me So Horny van The Live Crew was in 1990 een dikke nummer 1-hit in de Nederlandse Top 40 en dat kwam misschien ook wel door de zin "Me so horny, me love you long time". Die komt uit de film Full Metal Jacket uit 1987 en gaat over Amerikaanse soldaten in Vietnam. In de bewuste scène probeert een prostituee de soldaten Joker en Rafterman te verleiden. De track leverde nogal wat controverse op, want dit soort teksten kon niet volgens iedereen zomaar op de radio.

GOOD GRIEF – Bastille (2016)
Good Grief van Bastille kwam in 2016 net niet tot de top 10: een dertiende positie was het eindstation. Dan Smith en co gebruikten voor de track quotes uit film Weird Science, een komedie uit 1985. Daarin wekken de nerds Gary Wallace (Anthony Michael Hall) en Wyatt Donnelly (Ilan Mitchell-Smith) dankzij een blikseminslag hun op de computer ontworpen droomvrouw tot leven. Volgens zanger Dan heeft de dialoog een functie in Good Grief: “Ze zijn er om een gevoel van nostalgie te geven. Weird Science is een film die lang voor mijn tijd was, maar er was iets met de stem van Kelly Le Brock en iets over die regel die het nummer opende (‘So what would you little maniacs like to do first’), waar ik zo van hield. "

BATDANCE – Prince (1989)
We gaan iets verder terug en belanden aan het eind van de jaren ‘80. Toen bracht Prince de soundtrack uit van de film Batman. Daarin neemt The Dark Knight (Michael Keaton) het op tegen één van zijn meest gevreesde tegenstanders: The Joker (Jack Nicholson). Prince maakte dankbaar gebruik van de film en samplede onder andere The Joker, die in de film vertelt dat de stad een tegenstander nodig heeft.

IRON SKY – Paolo Nutini (2015)
Iron Sky van Paolo Nutini werd in Nederland een hit na de terroristische aanslag in Parijs op de redactie van het satirische blad Charlie Hebdo. De speech die je in het nummer hoort is afkomstig van de Charlie Chaplin-film The Great Dictator, die net voor de Tweede Wereldoorlog werd uitgebracht. Chaplin speelt Adenoid Hynkel, de leider (en dictator) van een fictief land. Een kapper in datzelfde land lijkt sprekend op de leider en raakt al snel verwikkeld in een complot om de grote leider te laten vallen. Dat gebeurt: Hynkel wordt aangezien voor de Joodse kapper en wordt naar een concentratiekamp gestuurd. De kapper wordt nu als leider gezien en spreekt in een toespraak het volk toe. Daarin roept hij op tot eerlijkheid en menselijkheid.

TUBTHUMBING – Chumbawamba (1997)
Tubthumbing van Chumbawamba kwam in 1997 tot de tiende plek in de Top 40. De titel is nog altijd is het een tongue twister voor veel radio-dj’s en in aardig wat stadions komt de track nog vaak voorbij. Wat je dan misschien niet hoort, is de sample aan het begin van de track. Je hoort een man spreken. Die man is Pete Postlethwaite, die Danny speelt in de film Brassed Off uit 1996. Een typisch Engels product, dat gaat over de tijd na de sluiting van de mijnen in het Verenigd Koninkrijk en met name over de brassband Grimley. Iedere mijn in de UK had vroeger zo’n band. Danny is de strenge dirigent van de groep. Een ervaren man, die niets liever wil dan dat zijn brassband blijft voortbestaan.

REGULATE – Warren G & Nate Dogg (1994)
Regulate van Warren G en Nate Dogg wist in 1994 tot de zevende plek te komen in de Top 40. De track opent na vier seconden met een sample uit de film Young Guns uit 1988. Deze western vertelt het verhaal van moordenaar Billy The Kidd (Emilio Estevez) tijdens de Lincoln County War (1877-1978) in het Amerikaanse New Mexico. The Regulators zijn een groot aantal rancheigenaren en cowboys die tijdens deze oorlog samen optrekken. Billy The Kidd is er daar één van. De oorlog ging in het begin vooral over de handel in die streek. Young Guns kende een sterrencast: naast Emilio Estevez vertolkten Charlie Sheen en Kiefer Sutherland ook hoofdrollen in de film.

TOO FUNKY – George Michael (1992)
Voor het eerst sinds Faith (1987) bracht George Michael met Too Funky weer eens een echt uptempo nummer uit. De track deed nogal wat stof opwaaien, want het gaat over niets minder dan keiharde seks. En dan vooral op een dierlijke, harde manier. Daar past dan ook wel een zwoele quote bij en die vond George in de film The Graduate uit 1967. Die vertelt het verhaal van Benjamin Braddock (Dustin Hoffman), die net is afgestudeerd. Hij heeft geen duidelijk levensdoel en wordt verleid door de veel oudere Mrs. Robinson (Anne Bancroft). Helemaal prima natuurlijk, maar niet veel later valt hij voor de charmes van haar dochter Elaine (Katharine Ross). Met de zin "I am not trying to seduce you... Would you like me to seduce you? Is that what you're trying to tell me?" komt de verhouding tussen Benjamin en Mrs. Robinson op gang.

CIVIL WAR – Guns N’ Roses (1993)
Civil War van Guns N’ Roses kwam in 1993 tot 22 in de Top 40 en is een politiek beladen nummer. De track behandelt grote thema’s zoals de moordaanslag op John F. Kennedy, de burgerrechten in de Verenigde Staten en de oorlog in Vietnam. Aan het begin van het nummer kun je een speech horen en die komt uit Cool Hand Luke uit 1967. De film gaat over oorlogsveteraan Luke Jackson (Paul Newman) die wordt veroordeeld tot een chain gang (een groep gevangenen die aan elkaar is geketend en zwaar werk moet verrichten), omdat hij parkeermeters heeft ‘onthoofd’. Jackson probeert zich in de gevangenis te verzetten tegen de heersende regels. Voor de quote uit de film wordt uitgesproken, wordt Luke hard geslagen omdat hij in verzet komt.

LOADED – Primal Scream (1990)
Loaded van Primal Scream kwam in 1990 tot nummer 27 in de Top 40. De Schotse rockband gebruikt in het begin van de track een sample uit The Wild Angels ui 1966, met de stemmen van Frank Maxwell en Peter Fonda. The Wild Angels is een motorfilm en gaat vooral over motorrijder Heavenly Blues (Fonda). Hij wil een motor van een politieagent stelen en wordt daarbij neergeschoten. De andere leden van zijn bende proberen hem uit handen van de politie te houden. De sample heeft een duidelijke boodschap: de mannen willen vooral een geweldige tijd gaan hebben. Ze willen feesten en de vrijheid hebben om te doen wat ze willen.

Foto: YouTube