Dag van de biodiversiteit: groene hits

- Overig

 Baha Men The Osmonds Roxette Fool's Garden Survivor Tom Jones Will and The People Live Bruce Springsteen Eminem

Vandaag is het de Internationale dag van de biodiversiteit. Op deze dag, ingesteld door de Verenigde Naties, wordt het belang van verschillende levensvormen op aarde in de schijnwerpers gezet. Wij duiken het Hitdossier in en zetten 10 hits over verschillende vormen van leven en leefomgevingen op een rij.

WHO LET THE DOGS OUT – Baha Men (#3 in 2000)
In dit lijstje kan onze trouwe viervoeter niet ontbreken. Maar wie laat hem vanavond, tussen de regenbuien door, uit? Daar heeft Baha Men geen last van. In de clip van de groep schijnt altijd de zon.CRAZY HORSES – The Osmonds (#1 in 1972)
Crazy Horses van The Osmonds sluit goed aan op het thema van deze dag. De track was een protest tegen de vervuiling die auto’s uitstoten en de schade die dit toebrengt aan het milieu.FADING LIKE A FLOWER (EVERYTIME YOU LEAVE) – Roxette (#8 in 1991)
Bloemen zorgen voor kleur in de wereld. Roxette zong over de keerzijde van die medaille: hun kleuren vervagen, wanneer ze te lang staan.LEMON TREE – Fool's Garden (#10 in 1996)
Wist je dat citroenbomen het hele jaar door groen blijven en vruchten blijven produceren? Bijzonder! Misschien dat de Duitse band Fool's Garden er daarom aan dacht, toen ze Lemon Tree maakten.MOCKINGBIRD – Eminem (#25 in 2005)
Een mockingbird is vanuit het Engels vertaald een spotvogel. Het beestje staat erom bekend de geluiden van andere vogelsoorten goed na te doen. Eminem baseerde zijn tekst op een heel oud slaapliedje, getiteld Hush, little baby. Hij richt zich in dit nummer tot zijn dochter Hailie Jade en zijn adoptiekind Alaina.EYE OF THE TIGER – Survivor (#2 in 1982)
Al sinds mensenheugenis wordt er door de mens gejaagd op tijgers. Tegenwoordig wordt de tijger volgens Greenpeace ook bedreigd door de vernietiging van grote stukken regenwoud, door palmolie- en papierbedrijven. Survivor bezong voor de film Rocky III het jachtinstinct van het prachtige beest.GREEN, GREEN GRASS OF HOME – Tom Jones (#1 in 1966)
Gras is één van de meest voorkomende plantensoorten in Nederland, maar ook in de rest van de wereld. Er bestaan meer dan 8000 verschillende varianten. Tom Jones zingt over het warme gevoel dat hij heeft, wanneer hij thuiskomt.LION IN THE MORNING SUN – Will And The People (#9 in 2012)
De koning der dieren is vaak lui. Hij laat nogal eens andere dieren het vuile werk opknappen. Wanneer een ander roofdier zijn prooi heeft gedood, jaagt hij dat beest weg en eet hij het al gedode dier op. Lekker makkelijk. En dan slapen ze soms ook nog eens 20 uur per dag! Will And The People jagen vooral op vrouwen.THE DOLPHIN’S CRY – Live (#13 in 1999)
Dolfijnen kunnen niet huilen, maar ze kunnen wel een soort van tranen produceren. Die zijn vooral bedoeld om de ogen te beschermen tegen het zoute zeewater. Toch scoorden de mannen van Live een dikke hit met The Dolphin’s Cry, dat in 1999 net niet de top 10 haalde.THE RIVER – Bruce Springsteen (#12 in 1981)
De langste rivier ter wereld is 6852 kilometer: de Nijl in Egypte. De rivieren op de wereld herbergen veel vissoorten en waterplanten. Maar het kan voor mensen nog meer betekenen. Bruce Springsteen schreef er één van zijn bekendste hits over.