Bonte mix in Nederland Muziekland

- Overig

 Anita Meyer

Van oudsher breekt Veronica een lans voor de Nederlandse muziek. Toen Radio Veronica nog uitzond op het zendschip, was het al een komen en gaan van artiesten die hun platen aan het publiek wilden laten horen.

Toen Veronica een omroep werd en zendtijd op tv kreeg, ging dat gewoon door. Mijn eerste tv-programma was Nederland Muziekland in 1981. Onder de voortvarende leiding van Hans Mondt was dit meteen een groot succes. Veronica had nog niet zo veel zendtijd: een keer in de vier weken keken vijf miljoen mensen naar de crème de la crème van de Nederlandse artiestenwereld. Hans zorgde ervoor dat alles dwars door elkaar optrad voor de camera’s. Zo kon het gebeuren dat je in één aflevering de Golden Earring, Peter Koelewijn, Vanessa en André Hazes kon zien.

Er waren artiesten – van wie we dan ook nooit meer iets gehoord hebben – die daarom niet in het programma wilden optreden. De artiesten die wél kwamen, konden goed met elkaar opschieten, want zo’n uitzending duurde van repetities tot uitzending al snel een dag of drie. Ook dat kunnen we ons nu niet meer voorstellen. En het was goed voor de artiesten: Why Tell Me Why werd in 1981 een nummer 1-hit voor Anita Meyer. 

 Eriks Hitdossier lees je iedere week in Veronica Magazine.