Nieuws
Op deze dag in 1992

Vandaag: Wyman uit The Stones

Bill Wyman
Bill Wyman 

De Top 40 is sinds 1965 de toonaangevende hitlijst van Nederland. In de rubriek Vandaag blikken we terug op gebeurtenissen in de popmuziek die exact X jaar geleden plaatsvonden. In deze aflevering van Vandaag: het vertrek van bassist Bill Wyman uit The Rolling Stones

Eind 1962 vernam Bill Wyman dat The Rolling Stones een bassist nodig hadden. Zijn auditie verliep vervolgens succesvol en hij trad op in wat later één van de grootste bands ter wereld zou worden. Hij was toen getrouwd en met 26 jaar het oudste bandlid. Om die reden was hij van het begin af aan het buitenbeentje van de groep. Die rol werd hij na verloop van tijd zat en op 9 december 1992 maakt hij zijn aftreden bekend. 

Omdat hij bij The Rolling Stones ver verwijderd was van de status van Mick Jagger en Keith Richards, had Bill Wyman zelden een cruciale rol in een hoogtepunt van de band. In zijn autobiografie Stone Alone uit 1990 onthulde hij echter dat hij de riff van Jumpin' Jack Flash had gecomponeerd, samen met multi-instrumentalist Brian Jones en drummer Charlie Watts. Wyman, Jones en Watts hadden daarnaast groen licht gegeven aan het uitbrengen van klassieker en nummer 1-hit (I Can't Get No) Satisfaction. Het drietal stemde voor, waarmee de tegenstemmen van Jagger en Richards weg werden gewerkt. 

Brian Jones was bij The Stones de beste vriend van Bill Wyman. Wyman was dan ook overstuur toen in 1969 het trieste bericht kwam dat Jones op 27-jarige leeftijd was overleden. Opvolger Mick Taylor kreeg vervolgens ook een goede band met Bill Wyman, maar in 1974 verliet ook Taylor de succesvolle groep. Sindsdien had Wyman steeds minder plezier bij The Rolling Stones en dat leidt tot zijn vertrek in januari 1993.

Tijdens zijn jaren bij The Rolling Stones bracht Bill vier soloalbums uit. Op zijn vierde album, getiteld Bill Wyman, stond het nummer (Si Si) Je Suis Un Rock Star. Dut nummer bereikte in de zomer van 1981 de 13e plaats in de Top 40. Het is de enige solohit van de zanger, maar daarmee mag hij zichzelf wel naast Mick Jagger de enige Stone noemen die met een solohit in de Top 40 heeft gestaan.

Dit gebeurde er ook op 9 december:
De VARA zendt op 9 december 1961 de eerste aflevering uit van het televisieprogramma Top Of Flop.

Top Of Flop is gebaseerd op het Britse programma Juke Box Jury en is een van de eerste televisieprogramma’s die zich op teenagers richten. Presentator Herman Stok, een per aflevering wisselende vierkoppige jury en het publiek luisteren naar een ‘nieuw plaatje’ uit de jukebox. Terwijl het nummer speelt, worden close-ups uit het publiek getoond. Daarna mag elk jurylid zijn mening over het liedje geven en uiteindelijk moeten ze voorspellen of het een ‘top’ of een ‘flop’ wordt. Als de meerderheid ‘top’ kiest, slaat de presentator op een hotelbel. Wordt het een flop, dat knijpt hij in een toeter. Als het 2 - 2 is, wordt het de mening van het publiek gevraagd, die met gejuich en opgestoken handen kenbaar wordt gemaakt.

In de eerste aflevering is Ria Valk één van de juryleden. Zij vindt The Blue Diamonds ‘steengoed, omdat ze elke dag lekker met ze kan voetballen’. Actrice Kitty Janssen is wat kritischer en noemt Ninotchka, de eerste single van Conny Vandenbos een snertplaat. De uitzending van 27 november 1963 waarin I Want To Hold  Your Hand van The Beatles werd beoordeeld, is legendarisch geworden. De vier juryleden beoordeelden dit nummer namelijk allemaal als flop. Het werd echter een grote hit en The Beatles groeiden uit tot een van de meest gewaardeerde popgroepen aller tijden.

In juni 1965 wordt bekend dat het programma stopt. Op 11 augustus van dat jaar zendt de VARA de laatste aflevering uit. De is opgenomen in Zwolle en de jury wordt gevormd door radiopresentator Co de Kloet, Sophie Van Kleef (de vriendin van Johnny Lion, die op dat moment in de Top 40 staat met de aan haar opgedragen hit Sophietje), drummer-zanger Ruud Kleijn van de Torero's en de onbekende NS-lokettiste Miep Jansen. Zij beoordelen in deze uitzending onder andere het nummer (I Can't Get No) Satisfaction van The Rolling Stones. Deze keer heeft de jury het wel bij het rechte eind. Ze vinden het allemaal top.

In 2009 start de VARA een moderne versie van het programma met Paul de Leeuw en Giel Beelen. Deze keer blijkt het programma zelf een flop. Er worden slechts acht afleveringen in deze nieuwe reeks gemaakt.

Dit gebeurde er nog meer op 9 december
1995: Ademnood van Linda, Roos & Jessica stijgt naar de eerste plaats. Daar blijft de Nederlandstalige meezinger liefst zeven weken staan.
2000: De Amerikaanse rapper Nelly maakt zijn Top 40-debuut met Country Grammar (Hot S+++). Hij is vandaag de dag op een aantal van zestien Top 40-hits gekomen. Met Dilemma bezet hij zeven weken de eerste plek in 2002.
2006: Cupido van Jan Smit stijgt van nummer 20 naar de koppositie. Daar verblijft zijn derde nummer 1-hit vijf weken, waarna de Volendammer een vrije val van #1 naar #12 maakt.
2019: Roxette-zangeres Marie Fredriksson verliest een 17 jaar lange strijd tegen kanker en overlijdt op 61-jarige leeftijd.

Vandaag geboren:
1935 - Toni Santagata
, bij overlijden 85 jaar
1939 - Sammy Strain, The O'Jays
1943 - Kenny Vence, Jay & The Americans
1944 - Neil Innes, bij overlijden 75 jaar, The Bonzo Dog-Doo-Dah Band | The Rutles
1947 - Cees Tol, bij overlijden 70 jaar, BZN | Cees Tol & Thomas Tol
1950 - Joan Armatrading,
1950 - Alan Sorrenti,
1954 - Herman Finkers,
1954 - Jack Sonni, Dire Straits
1957 - Donny Osmond, The Osmonds
1958 - Nick Seymour, Crowded House
1964 - Paul H. Landers, Rammstein
1972 - Tré Cool, Green Day
1983 - Anne Govaert, Krezip
1991 - PnB Rock, bij overlijden 30 jaar
1998 - Famke Louise,

Vandaag op nummer 1:
1967 - 1 (1) De Bostella- Johnny + Rijk (Artone), 2 weken op nummer 1
1972 - 1 (1) Ich Hab' Die Liebe Geseh'n- Vicky Leandros (Philips), 5 weken op nummer 1
1978 - 1 (1) Get Off- Foxy (T.K), 2 weken op nummer 1
1989 - 1 (1) Lily Was Here- David A. Stewart and featuring Candy Dulfer (RCA), 3 weken op nummer 1
1995 - 1 (7) Ademnood- Linda, Roos & Jessica (Dino), 1 week op nummer 1
2000 - 1 (1) Wêr Bisto- Twarres (EMI), 6 weken op nummer 1
2006 - 1 (20) Cupido- Jan Smit (Artist & Company), 1 week op nummer 1
2017 - 1 (1) Perfect- Ed Sheeran (Asylum), 2 weken op nummer 1

(09/12/2022)

Alle Top 40-hits

Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Cyril - Stumblin' In
Details Joost - Europapa
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Noah Kahan - Stick Season
Details Teddy Swims - The Door
Details Mark Ambor - Good To Be
Details Meau - Stukje Van Mij
Details Dua Lipa - Training Season
Details Dasha - Austin
Details Lost Frequencies & Bastille - Head Down
Details Frenna - Pretty Girls
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Ofenbach feat. Norma Jean Martine - Overdrive
Details Rondé - Undecided
Details Flemming, Zoë Tauran, Ronnie Flex - Alles Op Gevoel
Details Kygo with Ava Max - Whatever
Details Di-Rect - My Blood
Details Mr. Belt & Wezol - It's Not Right But It's Okay
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Dua Lipa - Houdini
Details Chef'Special - Speed Of Light
Details Ariana Grande - We Can't Be Friends (Wait For Your Love)
Details Hannah Mae - Waterdicht
Details Michael Marcagi - Scared To Start
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details David Guetta & Kim Petras - When We Were Young (The Logical Song)
Details Artemas - I Like The Way You Kiss Me
Details Bankzitters - Entourage
Details Djo - End Of Beginning
Details Galantis, David Guetta & 5 Seconds Of Summer - Lighter
Details Hozier - Too Sweet
Details Becky Hill - Outside Of Love
Details Oscar and The Wolf - Angel Face
Details Davina Michelle - I Said No Sir
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Antoon - Blindelings
Details Purple Disco Machine & Ásdís - Beat Of Your Heart
Details Claude - Écoutez-Moi