Nieuws
Op deze dag in 1976

Vandaag: de eerste Nederlandse nummer 1-hit in Engeland

Pussycat
Pussycat  Serge Gainsbourg  ABBA  Charles Aznavour  Demis Roussos  2 Unlimited  Fedde Le Grand  Afrojack  Bingo Players  Nicky Romero  Martin Garrix  Oliver Heldens  Grace Slick  Jefferson Airplane  Bruno Mars  B.o.B  Travie McCoy  Bitty McLean  John Mayer  Ali B  Inna  Ed Sheeran  Sinéad O'Connor  Shania Twain 

De Top 40 is sinds 1965 de toonaangevende hitlijst van Nederland. In de rubriek Vandaag blikken we terug op gebeurtenissen in de popmuziek die exact X jaar geleden plaatsvonden. In deze aflevering van Vandaag: met Mississippi van Pussycat staat er voor het eerst een Nederlands nummer op de eerste plaats van de Britse hitlijst.

Nadat Pussycat rond de jaarwisseling 1975-1976 al vier weken op nummer 1 had gestaan in de Nederlandse Top 40 flikt de Limburgse groep dat nu ook in Engeland. Daar bereikt hun hit Mississippi op 16 oktober 1976 de eerste plaats van de hitlijst. Ook daar houdt het nummer het vier weken op de eerste plaats vol.

Niet alleen in Nederland en Engeland, maar ook in landen als België, Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk, Noorwegen en Nieuw-Zeeland wordt Mississippi een nummer 1-hit. De prestatie in Engeland is echter extra bijzonder, omdat daar nog nooit eerder een Nederlands nummer de eerste plaats heeft gehaald. Voor artiesten van het Europese vasteland is het daar altijd al moeilijk geweest om een nummer 1-hit te scoren. In 1976 bestaat de Britse hitlijst 24 jaar, maar Pussycat is pas de vijfde act van het Europese vasteland die er de eerste plaats haalt. Alleen Serge Gainsbourg, ABBA, Charles Aznavour en Demis Roussos gingen de groep voor.

Het duurt tot 1993 voordat er weer een Nederlandse nummer 1-hit is in Engeland. In februari van dat jaar bereikt No Limit van 2 Unlimited daar de eerste plaats. Daarna gaat het sneller. Inmiddels hebben er al meer dan tien Nederlandse acts een Britse nummer 1-hit op hun naam staan. Het zijn met name de dj’s die dit voor elkaar krijgen. Hoewel acts als Fedde Le Grand, Afrojack, Bingo Players, Nicky Romero, Martin Garrix en Oliver Heldens in ons eigen land nog nooit op #1 hebben gestaan, is hun dat wel gelukt aan de andere kant van de Noordzee.

Dit gebeurde er ook op 16 oktober:
Sineád O'Connor wordt op 16 oktober 1992 uitgejouwd vanwege de controverse over het verscheuren van een foto van de paus.

Veel grote namen uit de popmuziek treden op deze dag op tijdens The 30th Anniversary Concert Celebration voor Bob Dylan. Artiesten als Stevie Wonder, Willie Nelson, The Band, Eric Clapton, Neil Young en Johnny Cash eren de legendarische 51-jarige singer-songwriter met één of meerdere Dylannummers. Aan het eind treedt Bob Dylan ook zelf op.

De Ierse zangeres Sinéad O’Connor zou I Believe In You zingen, maar nadat ze is aangekondigd door Kris Kristofferson volgt er een mengeling van gejuich en boegeroep. De zangeres had twee weken geleden veel controverse veroorzaakt door in het populaire televisieprogramma Saturday Night Live een foto van de paus te verscheuren. Ze wilde hiermee aandacht vragen voor het seksueel misbruik van kinderen door rooms-katholieke priesters en het jarenlange verzwijgen daarvan door de kerk. In het religieuze Amerika, waar op dat moment nog geen schandalen aan het licht zijn gekomen, werd deze protestactie als zeer beledigend ervaren.

Het boegroep houdt niet op, maar de band zet toch in. O’Connor gebaart dat de band moet ophouden met spelen en blijft zwijgend staan. Kris Kristofferson komt terug het podium op en fluistert de zangeres in dat ze zich niet klein moet laten krijgen. Het geschreeuw uit de zaal houdt niet op en als de band opnieuw inzet, maant ze weer tot stilte.

Vervolgens vraagt ze of haar microfoon harder kan en proclameert ze krachtig de tekst van Bob Marleys nummer War, dat ze ook in Saturday Night Live had gezongen. Halverwege het nummer stopt ze met zingen, kijkt indringend de zaal in en loopt vervolgens het podium af, in de armen van Kris Kristofferson. In augustus 1993 verschijnen een dubbel-cd en video van het concert. Het optreden van Sinéad O’Connor is echter niet op de cd gezet.

Verder op deze dag:
1966: In The Fillmore Auditorium treedt Grace Slick voor het eerst op als zangeres van de groep Jefferson Airplane. Eerder zong ze in de groep The Great Society, die kort na Slicks vertrek uit elkaar gaat. Uit het repertoire van The Great Society neemt ze de nummers White Rabbit en Somebody To Love mee. Met die dubbele A-kant scoort Jefferson Airplane in 1970 zijn eerste Top 40-hit.
2010: Met Just The Way You Are scoort Bruno Mars zijn derde nummer 1-hit in de Top 40. Na George Michael en de Party Animals is Bruno Mars de derde act die met zijn eerste drie hits de eerste plaats weet te bereiken. De Amerikaanse zanger haalde eerde de eerste plaats met Nothin’ On You (samen met B.o.B) en Billionaire (samen met Travie McCoy).
2017: Ed Sheeran breekt een pols, elleboog en rib na een val van zijn fiets. Door deze blessures kan hij een tijdje niet optreden en moet hij vijf concerten in Azië afzeggen.
2018: Voor het eerst sinds 2004 treedt Shania Twain op in ons land. Henk Wijngaard, die een biologische band heeft met de Canadese countryzangeres, is aanwezig bij het concert in de Ziggo Dome in de hoop dat hij zijn 'halfnichtje' voor het eerst kan ontmoeten. Die ontmoeting vindt echter niet plaats.

Vandaag geboren:
1923 - Bert Kaempfert, bij overlijden 56 jaar,
1939 - Nico Haak, bij overlijden 50 jaar,
1939 - Henk Van Der Horst, Farce Majeure Team
1939 - Joe Dolan, bij overlijden 68 jaar,
1943 - Fred Turner, Bachman-Turner-Overdrive
1946 - Glodean White, Love Unlimited
1953 - Brinsley Forde, Aswad
1953 - Rosina Lauwaars, Sommerset | Harmony | Champagne
1957 - Kelly Marie,
1959 - Gary Kemp, Spandau Ballet
1962 - Flea, Red Hot Chili Peppers
1965 - Simon Bartholomew, The Brand New Heavies
1969 - Wendy Wilson, Wilson Phillips
1977 - John Mayer,
1981 - Ali B,
1983 - Loreen,
1986 - Inna,

Vandaag op nummer 1:
1965 - 1 (1) (I Can't Get No) Satisfaction- The Rolling Stones (Decca), 5 weken op nummer 1
1971 - 1 (1) Soldiers Who Want To Be Heroes- Rod McKuen (Warner), 3 weken op nummer 1
1976 - 1 (1) Mon Amour- BZN (Negram), 2 weken op nummer 1
1982 - 1 (1) Private Investigations- Dire Straits (Vertigo), 3 weken op nummer 1
1993 - 1 (3) It Keeps Rainin' (Tears From My Eyes)- Bitty McLean (Dureco), 1 week op nummer 1
1999 - 1 (1) The Road Ahead (Miles Of The Unknown)- City To City (EMI), 4 weken op nummer 1
2004 - 1 (1) Zij Gelooft In Mij- André Hazes (EMI), 2 weken op nummer 1
2010 - 1 (4) Just The Way You Are- Bruno Mars (Elektra), 1 week op nummer 1
2021 - 1 (1) Stay- The Kid Laroi & Justin Bieber (Columbia), 7 weken op nummer 1

(16/10/2023)

Alle Top 40-hits

Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Cyril - Stumblin' In
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Joost - Europapa
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Noah Kahan - Stick Season
Details Dasha - Austin
Details Teddy Swims - The Door
Details Mark Ambor - Good To Be
Details Dua Lipa - Training Season
Details Meau - Stukje Van Mij
Details Frenna - Pretty Girls
Details Lost Frequencies & Bastille - Head Down
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Rondé - Undecided
Details Mr. Belt & Wezol - It's Not Right But It's Okay
Details Ofenbach feat. Norma Jean Martine - Overdrive
Details Di-Rect - My Blood
Details Flemming, Zoë Tauran, Ronnie Flex - Alles Op Gevoel
Details Kygo with Ava Max - Whatever
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Artemas - I Like The Way You Kiss Me
Details Michael Marcagi - Scared To Start
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Hozier - Too Sweet
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details Oscar and The Wolf - Angel Face
Details Hannah Mae - Waterdicht
Details Dua Lipa - Illusion
Details Chef'Special - Fly Like Me
Details Ariana Grande - We Can't Be Friends (Wait For Your Love)
Details Becky Hill - Outside Of Love
Details Galantis, David Guetta & 5 Seconds Of Summer - Lighter
Details Dua Lipa - Houdini
Details Chef'Special - Speed Of Light
Details Claude - Écoutez-Moi
Details La Fuente - Ratata
Details Purple Disco Machine & Ásdís - Beat Of Your Heart
Details Davina Michelle - I Said No Sir
Details David Guetta & Kim Petras - When We Were Young (The Logical Song)