Nieuws
Top 40 Classic

Top 40 Classic - Take That piekt

Top 40 Classic - Take That piekt
Céline Dion  Take That  Vangelis  The Offspring  Snap!  Summer  Clouseau  Nightcrawlers  Gompie  DJ Paul Elstak  Duke 

Wekelijks gaan we terug naar de top 10 van de Lijst der Lijsten in een bepaald jaar. Op 22 april 1995 scoorde Take That zijn grootste hit met Back For Good.

1995 was voor Take That een jaar met een hoge piek en een diep dal. De hoge piek werd gerealiseerd in het voorjaar. Van het album Nobody Else werd in het najaar van 1994 de eerste single Sure uitgebracht. Deze plaat bleef steken op nummer 17 en het lag dan ook niet in de lijn der verwachting dat de opvolger in 31 verschillende landen de eerte plaats zou bezetten. Nederland behoorde niet tot die 31, want Back For Good bleef in de Top 40 steken op nummer 2, achter Think Twice van Céline Dion. De tweede plaats was wel de hoogste positie voor Take That. De boyband overtrof haar PR dat in 1994 gevestigd werd met Babe.

De leadzanger in Back For Good is Gary Barlow. Hij schreef de ballad naar eigen zeggen binnen een kwartier. Take That bracht Back For Good voor het eerst ten gehore tijdens de Brit Awards op 20 februari 1995. Het optreden van het Engelse vijftal bracht een enorme vraag naar de track teweeg, waardoor Back For Good ruim een maand voor de release op 27 maart 1995 ter beschikking werd gesteld aan de wereldwijde radiostations. Toen Back For Good eenmaal in de winkels verscheen, onstonden er enorme stormlopen richting de platenzaken.

Het resultaat: nummer 1 in 31 landen, nummer 2 in Nederland en zelfs een top 10-notering in de Billboard Hot 100. De zevende plaats die daar geboekt werd, was op dat moment de hoogste positie aller tijden voor een single van een Britse boyband. Door de populariteit en de vorm van het lied ontstond het gerucht dat Barry Gibb van de Bee Gees in het geheim Back For Good had geschreven. Gibb ontkrachtte het broodjeaapverhaal in 2013 en hij verklaarde zelfs dat hij de plaat nog nooit had gehoord. Dat laatste is ronduit opmerkelijk, gezien het wereldwijde succes daarvan. Maar dat terzijde.

Van deze mierzoete popballad nam bandlid Robbie Williams een hardrockversie op. Deze versie werd in 1998 de B-kant van zijn klassieker Angels. De videoclip van Back For Good – een zwart-witvideo die in de regen werd opgenomen en waarin twee auto's uit de jaren 50/60 te zien waren – werd in 2013 geparodieerd door The Wanted. De clip Walks Like Rihanna was een ode aan drie clips van boybands uit de jaren 90: Bye Bye Bye van 'N Sync, I Want It That Way van de Backstreet Boys en dus Back For Good van Take That.

Vlak na het succes van Back For Good ontstond het diepe dal. Robbie Williams werd ontslagen uit Take That vanwege zijn drugsproblemen. De single Never Forget (waarin Williams nog te horen was) behaalde nog de zevende plaats, maar niet lang na zijn gedwongen vertrek ging Take That uit elkaar. De groep uit Manchester bracht de Bee Gees-cover How Deep Is Your Love in 1996 uit als afscheidssingle. Deze ballad kwam tot plaats 6 in de Top 40. In 2006 kwam Take That weer bij elkaar en sindsdien werd af en toe weer de Top 40 gehaald. In 2010 voegde Robbie Williams zich bij de boyband en zong hij de leadvocalen in The Flood, dat tot de zestiende plaats kwam.
 
Dit is de top 10 van 22 april 1995
 
1. THINK TWICE - Celine Dion
Op 30 maart 1968 werd Celine Dion geboren in de Canadese plaats Charlemagne, gelegen in de provincie Quebec. Haar moedertaal is Frans en Dion had tot de jaren 90 nooit Engels geleerd. Om een wereldwijde doorbraak te realiseren, moest daar verandering in komen. Ze leerde Engels en ze schakelde binnen no-time over op Engelstalig repertoire. Dat leverde een nummer 1-hit op met Think Twice in 1995. Later dat jaar scoorde Dion nog een grote hit met het Franstalige Pour Que Tu M'aimes Encore. Uiteindelij groeide de Canadese uit tot de meest succesvolle zangeres uit de jaren 90, mede met dank aan haar monsterhit My Heart Will Go On uit 1998.
 
 
2. BACK FOR GOOD - Take That
 
 
3. CONQUEST OF PARADISE - Vangelis
Vangelis componeerde in 1992 de soundtrack van de film 1492: Conquest Of Paradise. De film flopte en datzelfde gold voor de soundtrack van de Griek. De Duitse bokser Henry Maske bracht het lied Conquest Of Paradise opnieuw onder de aandacht door het te gebruiken tijdens zijn opkomst in zijn wedstrijden. Met dank aan Maske werd Conquest Of Paradise opnieuw uitgebracht en wist Vangelis daarmee tien weken lang de Top 40 aan te voeren. In 1997 nam Maske afscheid van zijn sport en als afscheidslied koos hij voor Time To Say Goodbye van Andrea Bocelli en Sarah Brightman. Dat tweetal bereikte daardoor de achtste plaats in de Top 40 in 1997.
 
 
4. SELF ESTEEM - The Offspring
 
 
5. THE FIRST THE LAST ETERNITY - Snap! feat. Summer
 
 
6. LAAT ME NU TOCH NIET ALLEEN - Clouseau
 
 
7. PUSH THE FEELING ON - NEW MK MIXES FOR '95 - Nightcrawlers
De Schotse houseformatie Nightcrawlers deed in 1992 teleurstellend weinig met de track Push The Feeling On. Dat was drie jaar later anders, met dank aan de Amerikaanse producer Mark Kinchen. Onder diens artiestennaam MK voorzag hij Push The Feeling On van een remix en toen hadden de Nightcrawlers wel succes. In Groot-Brittannië werd de derde plaats gehaald en in Nederland kwam Push The Feeling On tot plaats 4. In 2009 werd de track gesampled door Pitbull in diens nummer 14-hit Hotel Room Service.
 
 
8. ALICE, WHO THE X IS ALICE? (LIVING NEXT DOOR TO ALICE) - Gompie
 
 
9. LIFE IS LIKE A DANCE//PLAY MY GAME - DJ Paul Elstak
De dubbele A-kant Life Is Like A Dance// Play My Game geldt als de debuutsingle van DJ Paul Elstak, maar de Top 40 was voor de Haagse diskjockey niet onbekend. In de herfst van 1991 boekte hij als lid van Holy Noise de achtste plaats met James Brown Is Still Alive, een persiflage op James Brown Is Dead van L.A. Style. Ook de single Life Is Like A Dance// Play My Game werd een top 10-hit. Deze hit behaalde de negende plaats. De grootste hits van DJ Paul Elstak moesten nog komen, want de vijf opvolgers Luv U More, Rainbow In The Sky, Don't Leave Me Alone, The Promised Land en Rave On kwamen respectievelijk tot #2, #3, #2, #3 en #4.
 
Life Is Like A Dance
 
Play My Game
 
10. SO IN LOVE WITH YOU - Duke
 
(16/04/2016)

Alle Top 40-hits

Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Cyril - Stumblin' In
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Joost - Europapa
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Noah Kahan - Stick Season
Details Dasha - Austin
Details Teddy Swims - The Door
Details Mark Ambor - Good To Be
Details Dua Lipa - Training Season
Details Meau - Stukje Van Mij
Details Frenna - Pretty Girls
Details Lost Frequencies & Bastille - Head Down
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Rondé - Undecided
Details Mr. Belt & Wezol - It's Not Right But It's Okay
Details Ofenbach feat. Norma Jean Martine - Overdrive
Details Di-Rect - My Blood
Details Flemming, Zoë Tauran, Ronnie Flex - Alles Op Gevoel
Details Kygo with Ava Max - Whatever
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Artemas - I Like The Way You Kiss Me
Details Michael Marcagi - Scared To Start
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Hozier - Too Sweet
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details Oscar and The Wolf - Angel Face
Details Hannah Mae - Waterdicht
Details Dua Lipa - Illusion
Details Chef'Special - Fly Like Me
Details Ariana Grande - We Can't Be Friends (Wait For Your Love)
Details Becky Hill - Outside Of Love
Details Galantis, David Guetta & 5 Seconds Of Summer - Lighter
Details Dua Lipa - Houdini
Details Chef'Special - Speed Of Light
Details Claude - Écoutez-Moi
Details La Fuente - Ratata
Details Purple Disco Machine & Ásdís - Beat Of Your Heart
Details Davina Michelle - I Said No Sir
Details David Guetta & Kim Petras - When We Were Young (The Logical Song)