Nieuws
Top 40 Classic

Top 40 Classic - reïncarnatie van Train

Top 40 Classic - reïncarnatie van Train
Train  Iyaz  Cheryl Cole  Wesley ((Klein))  Owl City  Caro Emerald  Jay-Z  Alicia Keys  Alexandra Burke  Flo Rida  Kane  Carice Van Houten  David Guetta  Kid Cudi 

Wekelijks gaan we terug naar de top 10 van de Lijst der Lijsten in een bepaald jaar. Op 6 maart 2010 steeg Hey, Soul Sister van Train naar de felbegeerde koppositie.

In de nazomer van 2001 nestelde Train zich in de hogere regionen van de Top 40. Drops Of Jupiter (Tell Me) kwam tot de derde plaats en stond liefst twintig weken genoteerd. Jarenlang leek deze rockballad de enige hit te zijn van de Amerikaanse band. De formatie uit San Francisco verscheen zelfs met enige regelmaat in een TMF-overzicht van beste eendagsvliegen aller tijden. Maar toen was daar het voorjaar van 2010. Train rekende toen af met zijn status van 'eendagsvlieg' op de hardst mogelijke manier.
 
Om deze comeback te bewerkstelligen, ging Train samenwerken met het Noorse productieduo Espionage. Het bekendste lid van dit tweetal is Espen Lind, die in 1998 een top 10-hit scoorde met When Susannah Cries. Dat was de enige Top 40-hit die hij als uitvoerend artiest had, maar achter de schermen werkte hij in 2006 als schrijver (en gitarist) mee aan de top 3-hit Irreplaceable van Beyoncé. Enkele jaren later ging hij samenwerken met Train, met een comeback van de laatstgenoemde band in de hitlijsten als doel.
 
Dat Lind glansrijk slaagde in die missie, is voor een groot deel aan hem te danken. Hij was namelijk degene die op het idee kwam om een ukelele te gebruiken in Hey, Soul Sister, de eerste single van het album Save Me, San Francisco. Dit snaarinstrument gaf de plaat een flinke folksaus en het liet de woorden van leadzanger Patrick Monahan naar eigen zeggen 'dansen'. Het luchtige, vrolijke lied is qua sound het tegenovergestelde van de ballad Drops Of Jupiter (Tell Me), maar toch werd Hey, Soul Sister de tweede grote hit van Train.
 
Op 13 februari 2010 kwam Hey, Soul Sister binnen in de Top 40 op nummer 33. Via nummer 14 en nummer 8 bezette de single op 6 maart 2010 de eerste plaats, waarmee Fireflies van Owl City na tien weken (!) van de troon werd gestoten. Zo lang zou Train het niet volhouden aan kop, maar de formatie kwam dicht in de buurt! Zeven weken was Hey, Soul Sister de meest populaire track van Nederland. Zo moesten Iyaz, Cheryl Cole en Caro Emerald door toedoen van Train genoegen nemen met een tweede plaats met resp. Replay, Fight For This Love en A Night Like This.
 
Op 24 april 2010 was de hegemonie van Hey, Soul Sister ten einde. B.o.B. en Bruno Mars namen het stokje toen over op de eerste plaats. In totaal stond Train met de comebacksingle 25 weken in de Top 40. In deze 25 weken pakte Hey, Soul Sister 801 punten, waarmee het de grootste hit van het jaar was. Lange tijd hield geen mens er rekening mee dat Train ooit nog in de buurt zou komen van het succes van Drops Of Jupiter (Tell Me), maar met deze prestatie met Hey, Soul Sister werd dat succes zelfs ruimschoots overtroffen!
 
Train was dus offficieel eendagsvlieg af, maar dat was geen reden voor de band om het rustig aan te gaan doen. Medio 2010 kwam If It's Love niet verder dan de Tipparade, maar in december verscheen de kerstsingle Shake Up Christmas. Deze plaat kwam tot de zesde plaats, waardoor het de derde top 10-hit uit drie Top 40-hits werd. In het voorjaar van 2012 werden het vier uit vier, want Drive By (eerste single van het album California 37) kwam toen tot nummer 4.
 
De vier top 10-hits werden echter gevolgd door vier hits die wel een plekje in de Top 40 bemachtigden, maar het bovenste kwart niet wisten te bereiken. Drie daarvan waren de vervolgsingles van het album California 37. Met 50 Ways To Say Goodbye (#14), Bruises (#30) en Mermaid (#19) was een top 10-notering te hoog gegrepen, evenals met Angel In Blue Jeans (#23 in 2014). Laatstgenoemde single is vooralsnog de laatste Top 40-hit van Train, dat in 2010 echter aantoonde dat je de groep niet te snel moet afschrijven...
 
Overige feiten
  • Terwijl Hey, Soul Sister naar de eerste plaats steeg, bleven de nummers 2, 3 en 4 staan. Dat betekende dat Fireflies van Owl City, na tien weken bovenaan te hebben gestaan, direct een vrije val maakte naar plaats 5.
  • Alexandra Burke en Flo Rida nestelden zich op de achtste plaats met Bad Boys. Dat bleek ook de hoogste positie van de eerste single van Burkes debuutalbum Overcome. Een jaar eerder won Alexandra Burke de Engelse versie van X Factor met haar uitvoering van Hallelujah.
  • De Franse DJ David Guetta en de Amerikaanse rapper Kid Cudi stegen met Memories naar nummer 10. David Guetta scoorde daarmee zijn derde top 10-hit en Kid Cudi diens tweede.
De top 10 van 6 maart 2010
 
1. HEY, SOUL SISTER - Train
 
 
2. REPLAY - Iyaz
 
 
3. FIGHT FOR THIS LOVE - Cheryl Cole
 
 
4. YOU RAISE ME UP - Wesley
 
 
5. FIREFLIES - Owl City
 
 
6. A NIGHT LIKE THIS - Caro Emerald
 
 
7. EMPIRE STATE OF MIND - Jay-Z & Alicia Keys
 
 
8. BAD BOYS - Alexandra Burke featuring Flo Rida
 
 
9. NO SURRENDER - Kane / Kane & Carice van Houten
 
Kane
 
Kane & Carice van Houten
 
10. MEMORIES - David Guetta feat. Kid Cudi
 
(14/03/2017)

Alle Top 40-hits

Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Cyril - Stumblin' In
Details Joost - Europapa
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Noah Kahan - Stick Season
Details Teddy Swims - The Door
Details Mark Ambor - Good To Be
Details Meau - Stukje Van Mij
Details Dua Lipa - Training Season
Details Dasha - Austin
Details Lost Frequencies & Bastille - Head Down
Details Frenna - Pretty Girls
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Ofenbach feat. Norma Jean Martine - Overdrive
Details Rondé - Undecided
Details Flemming, Zoë Tauran, Ronnie Flex - Alles Op Gevoel
Details Kygo with Ava Max - Whatever
Details Di-Rect - My Blood
Details Mr. Belt & Wezol - It's Not Right But It's Okay
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Dua Lipa - Houdini
Details Chef'Special - Speed Of Light
Details Ariana Grande - We Can't Be Friends (Wait For Your Love)
Details Hannah Mae - Waterdicht
Details Michael Marcagi - Scared To Start
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details David Guetta & Kim Petras - When We Were Young (The Logical Song)
Details Artemas - I Like The Way You Kiss Me
Details Bankzitters - Entourage
Details Djo - End Of Beginning
Details Galantis, David Guetta & 5 Seconds Of Summer - Lighter
Details Hozier - Too Sweet
Details Becky Hill - Outside Of Love
Details Oscar and The Wolf - Angel Face
Details Davina Michelle - I Said No Sir
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Antoon - Blindelings
Details Purple Disco Machine & Ásdís - Beat Of Your Heart
Details Claude - Écoutez-Moi