Nieuws
Top 40 Classic

Top 40 Classic - eindelijk goud voor Bon Jovi

Top 40 Classic - eindelijk goud voor Bon Jovi
Bon Jovi  Britney Spears  Melanie C  Lisa "Left Eye" Lopes  Bomfunk MC's  Sonique  Mary Mary  Aaliyah  Zombie Nation  Toni Braxton  Vengaboys 

Wekelijks gaan we terug naar de top 10 van de Lijst der Lijsten in een bepaald jaar. Op 27 mei 2000 steeg Bon Jovi naar de eerste plaats met It's My Life.

De glamrock uit de jaren 80, de glammetal uit de jaren 90, de poprock uit dezelfde jaren 90; Bon Jovi heeft er allemaal succes mee gehad, maar het resulteerde nooit in een nummer 1-hits. Livin' On A Prayer (1987) en Always (1994) kwamen in de buurt, maar moesten het doen met een tweede plek. Na de millenniumwisseling bracht Bon Jovi het album Crush uit, dat het eerste studioalbum was van de Amerikaanse band sinds These Days uit 1995. Met Crush hadden Jon Bon Jovi, Ritchie Sambora, Hugh McDonald, Tico Torres en David Bryan het doel om de hitlijsten weer te bestormen.
 
Het plan was om samen te werken met producer Bruce Fairfairn, die reeds samenwerkte met Bon Jovi voor de albums Slippery When Wet en New Jersey, en daarmee een belangrijke rol speelde in de doorbraak van de formatie. Nadat Fairbairn in 1999 echter op 49-jarige leeftijd plotseling overleed, zocht Bon Jovi naar een jonge, opkomende producer die de sound van de band een sausje kon geven dat hun muziek toegankelijker kon maken voor een jonger publiek. Luke Ebbin bleek de uitkomst en hij produceerde samen met Jon Bon Jovi en Ritchie Sambora het album Crush, dat in 2000 verscheen.
 
De eerste single daarvan was It's My Life. Opvallende zin uit dit lied is "For Tommy and Gina, who never backed down". Tommy en Gina vormden in Livin' On A Prayer een fictief stel uit de arbeidersklasse dat moeite had om hun relatie in stand te houden. It's My Life was onder andere voor degenen die zich altijd staande hebben gehouden en daarin werden Tommy en Gina als voorbeeld genoemd. Daarnaast gaf het lied in een andere zin een ode aan Frankie Sinatra (My life is like an open highway / Like Frankie said: "I did it my way!").
 
Bon Jovi heeft zich sinds 1986 ook altijd staande gehouden, ondanks dat een nummer 1-notering maar uitbleef. Daar kwam op 27 mei 2000 verandering in, want It's My Life steeg toen eindelijk naar de eerste plaats. Het was de twintigste Top 40-hit van Bon Jovi en de achtste top 10-hit, maar de koppositie bleek telkens te hoog gegrepen. In 1987 had de band pech dat een ontdekking van het zeer succesvolle producersteam Stock Aitken Waterman gelijktijdig met Livin' On A Prayer haar eerste single uitbracht. Showing Out van Mel & Kim was de sta-in-de-weg. In 1994 piekte Always op nummer 2 achter Dromen Zijn Bedrog van Marco Borsato, dat toen een recordaantal van twaalf weken op de eerste plek stond.
 
Van het album Crush werden vervolgens de tracks Say It Isn't So en Thank You For Loving Me uitgebracht, maar die singles bleven ver verwijderd van de top 10. Het bovenste kwart bleek wel haalbaar met One Wild Night (#8 in 2001), Everyday (#10 in 2002) en Have A Nice Day (#6 in 2005). In totaal heeft Bon Jovi 30 hits gehad, waarvan elf de top 10 haalden. It's My Life is dus de enige nummer 1-hit van de rockformatie.
 
It's My Life werd mede geschreven door de Zweedse hitmachine Max Martin. Hij werkte ook van 1999 tot 2011 samen met Britney Spears en schreef voor haar ook Oops!...I Did It Again. Uitgerekend deze plaat werd door Bon Jovi van de troon gestoten op 27 mei 2000, waarmee Max Martin als het ware zichzelf versloeg.
 
Overige feiten:
  • Bon Jovi steeg van #3 naar #1 en dat betekende dat de nummers 1 en 2 van de week daarvoor een plaats daalden. Oops!...I Did It Again van Britney Spears daalde naar nummer 2, waardoor Never Be The Same Again van Melanie C en Lisa 'Left Eye' Lopes veroordeeld waren tot de derde plaats.
  • Aaliyah brak in 1998 door met Are You That Somebody?, dat tot de derde plaats kwam. In 2000 probeerde de jonge Amerikaanse zangeres het opnieuw, met succes: Try Again bereikte op 27 mei 2000 de top 10 en piekte uiteindelijk op nummer 3.
  • De Vengaboys scoorden hun zevende top 10-hit op rij met Uncle John From Jamaica. De zes daarvoor bereikten allemaal de top 5 (waarvan de laatste vijf tot de top 2 reikte), maar Uncle John From Jamaica kwam niet verder dan nummer 7. Het was de laatste top 10-hit van de Vengaboys.
 
De top 10 van 27 mei 2000
 
1. IT'S MY LIFE - Bon Jovi
 
 
2. OOPS!...I DID IT AGAIN - Britney Spears
 
 
3. NEVER BE THE SAME AGAIN - Melanie C featuring Lisa 'Left Eye' Lopes
 
 
4. FREESTYLER - Bomfunk MC's
 
 
5. IT FEELS SO GOOD - Sonique
 
 
6. SHACKLES (PRAISE YOU) - MaryMary
 
 
7. TRY AGAIN - Aaliyah
 
 
8. KERNKRAFT 400 - Zombie Nation
 
 
9. HE WASN'T MAN ENOUGH - Toni Braxton
 
 
10. UNCLE JOHN FROM JAMAICA - Vengaboys
 
(05/06/2017)

Alle Top 40-hits

Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Cyril - Stumblin' In
Details Joost - Europapa
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Noah Kahan - Stick Season
Details Teddy Swims - The Door
Details Mark Ambor - Good To Be
Details Meau - Stukje Van Mij
Details Dua Lipa - Training Season
Details Dasha - Austin
Details Lost Frequencies & Bastille - Head Down
Details Frenna - Pretty Girls
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Ofenbach feat. Norma Jean Martine - Overdrive
Details Rondé - Undecided
Details Flemming, Zoë Tauran, Ronnie Flex - Alles Op Gevoel
Details Kygo with Ava Max - Whatever
Details Di-Rect - My Blood
Details Mr. Belt & Wezol - It's Not Right But It's Okay
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Dua Lipa - Houdini
Details Chef'Special - Speed Of Light
Details Ariana Grande - We Can't Be Friends (Wait For Your Love)
Details Hannah Mae - Waterdicht
Details Michael Marcagi - Scared To Start
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details David Guetta & Kim Petras - When We Were Young (The Logical Song)
Details Artemas - I Like The Way You Kiss Me
Details Bankzitters - Entourage
Details Djo - End Of Beginning
Details Galantis, David Guetta & 5 Seconds Of Summer - Lighter
Details Hozier - Too Sweet
Details Becky Hill - Outside Of Love
Details Oscar and The Wolf - Angel Face
Details Davina Michelle - I Said No Sir
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Antoon - Blindelings
Details Purple Disco Machine & Ásdís - Beat Of Your Heart
Details Claude - Écoutez-Moi