Nieuws
Top 4

Top 4: Wim Sonneveld

Top 4: Wim Sonneveld
Wim Sonneveld 

Vandaag is het precies 100 jaar geleden dat Wim Sonneveld geboren werd. Daarom eren we de legendarische cabaretier met een eigen top 4 van zijn grootste solonoteringen in de Top 40.

1 FRATER VENANTIUS
Wim Sonnevelds eerste Top 40-succes was ook meteen zijn grootste. Het was een opname van de Frater Venantius-conference die hij live op televisie opvoerde op 12 oktober 1963 tijdens het Grand Gala Du Disque. Verkleed als de zingende frater uit Schin op Geul zong hij onder andere het liedje Zeg Me Ja Tegen Het Leven, maar het grootste deel van de single bestaat uit gesproken woord. Daarmee is Frater Venantius een van de weinige Top 40-hits waarin niet of nauwelijks wordt gezongen. Hoewel Sonneveld met deze conference de lachers op zijn hand had in het Scheveningse Kurhaus, regende het na afloop klachten van televisiekijkende katholieken die het optreden een belediging vonden voor alle 'respectabele en hardwerkende religieuzen'. Hoe dan ook, een jaar na het optreden werd de conference op single uitgebracht als zgn. premieplaat van de C.C.G.C. (Commissie Collectieve Grammofoonplaten Campagne). Deze commissie organiseerde jaarlijks het Grand Gala Du Disque en bood de single van Frater Venantius aan voor ƒ 1,95 (bij aankoop van ƒ 5,- aan grammofoonplaten). Ondertussen had Sonneveld zijn nieuwe typetje al een plekje gegeven in zijn nieuwe theatervoorstelling Een Avond Met Wim Sonneveld, die op 1 januari 1964 in het Nieuwe De La Mar-Theater in première was gegaan. Met deze onemanshow trok Sonneveld tot en met eind 1965 langs de Nederlandse zalen. Frater Venantius heeft door de jaren heen zo'n indruk achtergelaten dat op 24 mei 2015 in het Limburgse Schin op Geul een bronzen standbeeld van de zingende frater werd onthuld.
 
2 DE KAT VAN OME WILLEM
Tussen 1966 en 1968 zond de VARA de zeer popaire kinderserie Ja Zuster, Nee Zuster uit. In elke aflevering werd een gastrol vervuld door een bekende Nederlander en op 24 februari 1968 was in de zestiende aflevering de beurt aan Wim Sonneveld. De titel van deze aflevering was De Pruiselaars En Wim Sonneveld en laat precies welke rollen Wim Sonneveld hierin speelde. Hij speelde namelijk zowel vader als zoon Arie Pruiselaar en later in de aflevering ook nog eens zichzelf. Arie jr. lijkt qua uiterlijk sprekend op Wim Sonneveld en doet tegenover de bewoners van Huize Klivia alsof hij de be bekende cabaretier is. Hij wil hun op die manier een versleten caravan verkopen. In deze aflevering werden vier liedjes gezongen waarvan er twee de Top 40 bereikten: De Kat Van Ome Willem en In Een Rijtuigje. Dat laatste nummer zingt Sonneveld als Arie Pruiselaar sr. samen met Leen Jongewaard in de rol van de opa van Gerrit. In deze top 4 zou In Een Rijtuigje eigenlijk op de vierde plaats komen, maar we hebben alleen de solonoteringen van Sonneveld een plekje gegeven. De Kat Van Ome Willem wordt gezongen door zoon Arie Pruiselaar jr. Wie ome Willem was en waarom zijn kat voor zeven dagen naar Parijs ging, wordt in dit fantastische liedje niet duidelijk. Arie jr. begint het in de aflevering te zingen als hij de muziek van het pizzicato uit het ballet Coppélia van de Franse componist Léo Delibes (1836-1891) hoort, waarop bewoners Jet en Bertus een dansje hebben voorbereid. Een week na de uitzending kwam De Kat Van Ome Willem binnen in de Top 40 en bereikte in bereikte in maart de tweede plaats van de Top 40, waar het van de eerste plaats werd gehouden door Words van The Bee Gees en Kom Uit De Bedstee Mijn Liefste van Egbert Douwe. Van de vier Top 40-hits die Ja Zuster, Nee Zuster heeft opgeleverd werd De Kat Van Op De Willem de grootste hit, nota bene gezongen door een gastacteur en niet iemand van de vaste cast.
 
3 TEAROOM-TANGO (JE HEBT ME BELAZERD)
Tearoom-Tango was afkomstig uit de al eerder genoemde onemanshow Een Avond Met Wim Sonneveld, waarmee de cabaretier in 1964 en 1965 door het land trok. Na afloop werd een lp uitgebracht met hoogtepunten uit deze voorstelling. Naast inmiddels bekende liedjes als Margootje en Nikkelen Nelis (Zij kon het lonken niet laten) bevatte deze plaat een 'liefdesgeschiedenis uit Den Haag' over een chique oude heer in een tearoom die zijn ex ziet binnenkomen. Zij heeft hem zo'n dertig jaar geleden bedrogen met wel 'twintig andere tearoomlovers' terwijl ze hem aan het lijntje hield. Nu zit de dame aan de grond en zoekt en vraag ze of hij haar uit de nesten wil helpen. De heer brengt echter in herinnering: "Je hebt me belazerd, je hebt me bedonderd." Het lied werd een groot succes en bereikte net niet de top 10. Op 24 september 1966 werd voor het eerst de televisieregistratie van Een Avond Met Wim Sonneveld in zijn geheel uitgezonden. Er keken die avond meer dan 5,5 miljoen mensen naar onder andere de man achter het loket, frater Venantius en natuurlijk ook de Tearoom-Tango.
 
4 HET DORP
Sonnevelds bekendste lied, Het Dorp, kan natuurlijk niet in deze top 4 ontbreken. Bij leven zag Wim Sonneveld het echter nooit een hit worden. Het nummer was in 1970 en in 1972 op single uitgebracht, maar bereikte niet de Top 40 of Tipparade. Nadat Wim Sonneveld op 8 maart 1974 overleed aan het hartaanval werd Het Dorp voor de derde keer uitgebracht, waarna het postuum wel een bescheiden Top 40-hit werd. In dit melancholische lied bezingt Sonneveld zijn herinneringen aan een ouderwets dorp die hij vervolgens afzet tegen de modernisering, gekenmerkt door televisiequizzen, betonnen dozen met flink veel glas en plastic rozen. Het Dorp is afkomstig uit de theatervoorstelling Wim Sonneveld En Ina Van Faassen die op 6 januari 1967 in het Nieuwe De La Mar-Theater in première ging. In tegenstelling tot Sonnevelds eerdere hits werd het nummer niet geschreven door Harry Bannink en Michel van der Plas of Annie M.G. Schmidt. Het Dorp was een cover van La Montagne van Jean Ferrat uit 1964, waarin de Franse zanger bezingt hoe de inwoners van Franse bergdorpen hun geboortegrond verlaten om in de grote stad te gaan wonen. De tekst van Het Dorp werd geschreven door Sonnevelds partner Friso Wiegersma. Voor deze tekst stond zijn Brabantse geboortedorp Deurne centraal. Het refrein van het nummer opent met de woorden: "En langs het tuinpad van mijn vader zag ik de hoge bomen staan." De tekst is een rechtstreekse verwijzing naar het huis 'De Wieger' waarin Wiegersma in 1925 geboren werd. Het huis is tegenwoordig een gemeentemuseum en het tuinpad met de hoge bomen bestaat echt. In 2008 kende de gemeente Deurne officieel de naam 'Tuinpad Van Mijn Vader' toe aan het desbetreffende paadje. Sindsdien is het pad een toeristische bezienswaardigheid en hebben veel mensen zich al laten fotograferen met het straatnaambordje.
(28/06/2017)

Alle Top 40-hits

Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Cyril - Stumblin' In
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Joost - Europapa
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Noah Kahan - Stick Season
Details Dasha - Austin
Details Teddy Swims - The Door
Details Mark Ambor - Good To Be
Details Dua Lipa - Training Season
Details Meau - Stukje Van Mij
Details Frenna - Pretty Girls
Details Lost Frequencies & Bastille - Head Down
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Rondé - Undecided
Details Mr. Belt & Wezol - It's Not Right But It's Okay
Details Ofenbach feat. Norma Jean Martine - Overdrive
Details Di-Rect - My Blood
Details Flemming, Zoë Tauran, Ronnie Flex - Alles Op Gevoel
Details Kygo with Ava Max - Whatever
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Artemas - I Like The Way You Kiss Me
Details Michael Marcagi - Scared To Start
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Hozier - Too Sweet
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details Oscar and The Wolf - Angel Face
Details Hannah Mae - Waterdicht
Details Dua Lipa - Illusion
Details Chef'Special - Fly Like Me
Details Ariana Grande - We Can't Be Friends (Wait For Your Love)
Details Becky Hill - Outside Of Love
Details Galantis, David Guetta & 5 Seconds Of Summer - Lighter
Details Dua Lipa - Houdini
Details Chef'Special - Speed Of Light
Details Claude - Écoutez-Moi
Details La Fuente - Ratata
Details Purple Disco Machine & Ásdís - Beat Of Your Heart
Details Davina Michelle - I Said No Sir
Details David Guetta & Kim Petras - When We Were Young (The Logical Song)