Nieuws
Top 4

Top 4: Telefoonnummers

Top 4: Telefoonnummers

De nieuwste hit van Logic heet 1-800-273-8255. Dat is niet zomaar een nummer, het is een telefoonnummer. Om precies te zijn, dat van de National Suicide Prevention Lifeline, een Amerikaanse organisatie die vergelijkbaar is met het Nederlandse 113 Zelfmoordpreventie. Als we het hele archief Top 40- en Tipparadearchief doorspitten, komen we nog vier telefoonnummers als titel tegen.

1 911- wyclef jean featuring mary j blige
Een van de bekendste telefoonnummers ter wereld is 911. Het is als sinds 1968 het Noord-Amerikaanse alarmnummer, vergelijkbaar met het Europese 112. In het jaar 2000 scoorde zowel Wyclef Jean als Mary J Blige zijn/haar eerste top 5-hit met het duet 911, al had Wyclef natuurlijk al twee top 5-hits gescoord als lid van de Fugees. In dit nummer vergelijken Wyclef Jean en Mary J Blige de liefde met een kogel die je in je hart en in je ziel raakt. Ze zingen allebei dat ze geraakt zijn en vragen of iemand 911 wil bellen. 
\
 
2 002.345.709 (THAT'S MY NUMBER)- trinity
Trinity bewees in 1976 dat je ook een hit kunt scoren met een particulier telefoonnummer als titel. Met 002.345.709 (That's My Number) scoorde het Vlaamse trio zijn eerste hit, die in mei 1976 de top 10 bereikte. In dit door Hans van Hemert geproduceerde disconummer roepen de leden van Trinity je op om hun nummer te draaien, waarna zij je zullen opvrolijken en er langzaam zelfs een liefde kan opbloeien. Als je het nummer vanuit Nederland probeert te bellen, krijg je de melding dat dit nummer niet in gebruik is. Een echt Belgisch telefoonnummer is het ook niet, want 002 is geen bestaand zonenummer. Een telefoonnummer dat begint met twee nullen, duidt op een internationaal nummer. Als je die twee nullen laat volgen door landencode 234 kom je in Nigeria terecht. De overblijvende cijfers 5709 zijn echter te kort voor een bestaand Nigeriaans telefoonnummer. 

 
3 634-5789 LIVE- tina turner & robert cray
In 1986 trad Tina Turner op in Camden Palace in Londen. Ze zong daar onder meer een paar nummers van soullegende Wilson Pickett. In 1988 verschenen de live-opnamen hiervan op het dubbelalbum Tina Live In Europe. Een van die nummers was 634-5789, dat ze samen zong met Robert Cray. In Nederland werd dit nummer op single uitgebracht, waarschijnlijk naar aanleiding van het succes van Tina Turners vorige single Tonight. Dit duet met David Bowie was alleen in Nederland een grote hit geworden. 634-5789 bereikte drie maanden later de vijftiende plaats. Het nummer heeft dezelfde strekking als 002.345.709 van Trinity. Je moet naar dat nummer bellen als je je behoefte hebt aan genegenheid. Het is niet onmogelijk dat Trinity dit nummer als voorbeeld heeft gebruikt, want de originele versie van 634-5789 van Wilson Pickett is tien jaar ouder dan 002.345.709. 
 
4 008 (ER IS NOG ÉÉN WACHTENDE VOOR U)- de groothandel & co.
We sluiten af met een notering die in 1991 niet verder kwam dan de Tipparade. We kennen De Groothandel vooral van de hits samen met Johan Cruijffimitator René van den Berg. 008 (Er Is Nog Eén Wachtende Voor U) werd echter vóór die periode gemaakt en is een onvervalste nederpopsingle. De zanger op het nummer is Ferry de Groot, die vooral bekend is van zijn typetje Meneer De Groot uit André Van Duins Dik Voormekaar Show. Het lied gaat over een man die verliefd is op de stem van 008. Dat was tussen 1933 en 1991 het telefoonnummer van de nummerinformatiedienst van de PTT (de voorganger van de KPN). Dat nummer kon je bellen als je op zoek was naar een telefoonnummer van iemand buiten je eigen regio. Kort voor de Tipparadenotering van 008 (Er Is Nog Eén Wachtende Voor U) veranderde de nummerinformatiedienst van de PTT haar telefoonnummer in 06-8008. Misschien heeft het nummer daarom de Top 40 niet bereikt ...
(24/09/2017)

Alle Top 40-hits

Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Cyril - Stumblin' In
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Joost - Europapa
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Noah Kahan - Stick Season
Details Dasha - Austin
Details Teddy Swims - The Door
Details Mark Ambor - Good To Be
Details Dua Lipa - Training Season
Details Meau - Stukje Van Mij
Details Frenna - Pretty Girls
Details Lost Frequencies & Bastille - Head Down
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Rondé - Undecided
Details Mr. Belt & Wezol - It's Not Right But It's Okay
Details Ofenbach feat. Norma Jean Martine - Overdrive
Details Di-Rect - My Blood
Details Flemming, Zoë Tauran, Ronnie Flex - Alles Op Gevoel
Details Kygo with Ava Max - Whatever
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Artemas - I Like The Way You Kiss Me
Details Michael Marcagi - Scared To Start
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Hozier - Too Sweet
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details Oscar and The Wolf - Angel Face
Details Hannah Mae - Waterdicht
Details Dua Lipa - Illusion
Details Chef'Special - Fly Like Me
Details Ariana Grande - We Can't Be Friends (Wait For Your Love)
Details Becky Hill - Outside Of Love
Details Galantis, David Guetta & 5 Seconds Of Summer - Lighter
Details Dua Lipa - Houdini
Details Chef'Special - Speed Of Light
Details Claude - Écoutez-Moi
Details La Fuente - Ratata
Details Purple Disco Machine & Ásdís - Beat Of Your Heart
Details Davina Michelle - I Said No Sir
Details David Guetta & Kim Petras - When We Were Young (The Logical Song)