Nieuws
Top 4

Top 4: Filmsamples

Top 4: Filmsamples

Heb je al eens goed naar Miracles (Someone Special) van Coldplay geluisterd? Heb je dan ook gehoord dat er een stukje uit een bekende jaren 80-film tussen de coupletten is te horen? Het is niet voor het eerst dat er filmquotes in Top 40-hits gebruikt worden.

1 ME SO HORNY - 2 live crew
Het bekendste voorbeeld van filmquotes in een Top 40-hit is ongetwijfeld de nummer 1-hit Me So Horny van The 2 Live Crew uit 1990. In dat nummer zitten samples uit twee films verwerkt: de comedyfilm Which Way Is Up? met Richard Pryor uit 1977 en de oorlogsfilm Full Metal Jacket van Stanley Kubrick uit 1987. In die laatste film zit een scene waarin een Vietnamese prostituee probeert Private Joker en Rafterman te verleiden. De legendarisch geworden ongrammaticale zinnen "Me so horny. Me love you long time" zijn uit deze scene afkomstig. In de rest van het nummer zijn ook andere delen uit de dialoog tussen de prostituee en Private Joker te horen en als je heel goed luistert, hoor je aan het begin van Me So Horny de achtergrondmuziek uit de scene uit Full Metal Jacket: These Boots Are Made For Walking van Nancy Sinatra.


2 LOADED - primal scream
Vier maanden na Me So Horny paste de Britse band Prima Scream hetzelfde trucje toe. Zij sampelden een dialoog uit een nog oudere film: The Wild Angels uit 1966 met Peter Fonda en - hé, daar is ze weer - Nancy Sinatra in de hoofdrollen. Peter Fonda speelde in deze film Heavenly Blues, de leider van een groep Hell's Angels. Tijdens de begrafenis van een bendelid verstoort Blues de dienst en vraagt de dominee wat de bendeleden eigenlijk met hun leven willen. Daarop antwoordt Blues onder andere: "We wanna be free to do what we wanna do. And we wanna get loaded." Dit citaat leverde ook meteen de titel van de debuuthit van Primal Scream. Het nummer bereikte in mei 1990 de 27e plaats van de Top 40.


3 IRON SKY - paolo nutini
In 2015 bewees de schotse singer-songwriter Paolo Nutini dat zelfs nog oudere films zicht ervoor lenen om gesampeld te worden. Aan het einde van zijn enige hit Iron Sky zit een gedeelte verwerkt uit de eindtoespraak van Charlie Chaplin uit de antioorlogsfilm The Great Dictator uit 1940. Daarin neemt Chaplin Adolf Hitler op de hak. In film speelt hij zowel een Joodse kapper als Adenoid Hynkel, dictator van het fictieve land Tomania. Door een militair uniform aan te trekken weet de kapper te ontsnappen uit een concentratiekamp, waarna hij wordt aangezien voor dictator Hynkel. Als de dictator een toespraak moet geven, verschijnt de kapper, verkleed als Hynkel, ten tonele en houdt een toespraak over vrede en verdraagzaamheid, waarmee hij het aanwezig publiek weet te overtuigen. Deze toespraak wordt gezien als een van de beste uit de hele filmgeschiedenis.


4 SCOOBY SNACKS - fun lovin' criminals
We sluiten af met de hit Scooby Snacks van Fun Lovin' Criminals uit 1996. In deze hit zijn drie samples uit twee beroemde films van Quentin Tarantino te horen. De sample uit de film Pulp Fiction, die in het intro van Scooby Snacks is te horen, is daarvan het bekendst. In deze scène beroven Pumpkin en Honey Bunny een restaurant: "All right, everybody be cool, this is a robbery! Any of you fucking pricks move, and I'll execute every motherfucking last one of ya!". Later in het nummer zijn ook nog twee samples te horen uit Tarantino's debuutfilm Reservoir Dogs uit 1992, waaronder eentje uit de gewelddadige scène waarin Mr. White (Harvey Keitel) een agent martelt.


O ja, en nu ben je natuurlijk nog nieuwsgierig uit welke film die sample uit Miracles (Someone Special) komt. Welnu, dat is een citaat uit het begin van de film Back To The Future uit 1985, waarin Marty (Michael J. Fox) tegen zijn vriending Jennifer zegt dat hij bang is dat zijn demo zal worden afgewezen door de platenmaatschappijen. (18/08/2017)

Alle Top 40-hits

Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Cyril - Stumblin' In
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Joost - Europapa
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Noah Kahan - Stick Season
Details Dasha - Austin
Details Teddy Swims - The Door
Details Mark Ambor - Good To Be
Details Dua Lipa - Training Season
Details Meau - Stukje Van Mij
Details Frenna - Pretty Girls
Details Lost Frequencies & Bastille - Head Down
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Rondé - Undecided
Details Mr. Belt & Wezol - It's Not Right But It's Okay
Details Ofenbach feat. Norma Jean Martine - Overdrive
Details Di-Rect - My Blood
Details Flemming, Zoë Tauran, Ronnie Flex - Alles Op Gevoel
Details Kygo with Ava Max - Whatever
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Artemas - I Like The Way You Kiss Me
Details Michael Marcagi - Scared To Start
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Hozier - Too Sweet
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details Oscar and The Wolf - Angel Face
Details Hannah Mae - Waterdicht
Details Dua Lipa - Illusion
Details Chef'Special - Fly Like Me
Details Ariana Grande - We Can't Be Friends (Wait For Your Love)
Details Becky Hill - Outside Of Love
Details Galantis, David Guetta & 5 Seconds Of Summer - Lighter
Details Dua Lipa - Houdini
Details Chef'Special - Speed Of Light
Details Claude - Écoutez-Moi
Details La Fuente - Ratata
Details Purple Disco Machine & Ásdís - Beat Of Your Heart
Details Davina Michelle - I Said No Sir
Details David Guetta & Kim Petras - When We Were Young (The Logical Song)