David Bowie (69) overleden

- Nieuws

 David Bowie

Zondag is, in het bijzijn van zijn familie, David Bowie overleden. Zijn management heeft het nieuws inmiddels bevestigd. De zanger was al geruime tijd ziek en heeft dit weekeinde een anderhalf jaar durende strijd met kanker verloren. Vrijdag verscheen het nieuwste album van de zanger, Blackstar.

Bowie begon in de zestiger jaren als saxofonist en zanger in verschillende Londense bandjes en werd wereldwijd bekend in 1969 met het nummer Space Oddity. In zijn thuisland scoorde Bowie er direct een top 5-hit mee en bij de heruitgave in 1975 zelfs een nummer 1-hit.


In 1972 maakt hij met The Rise And Fall Of Ziggy Stardust And The Spiders From Mars één van de meest opvallende conceptalbums ooit. Zelfs tijdens interviews verschijnt Bowie als de buitenaardse rockzanger Stardust.
 

In 1976 verschijnt zijn eerste commerciële film The Man Who Fell To Earth, waarmee hij zijn loopbaan als ‘buitenaardse’ rockster afsluit. Hij woont dan in de Verenigde Staten en gebruikt veel drugs. Mede daardoor brengt hij een ander geluid op Station To Station.
 

Tijdens zijn periode in Berlijn gaat hij samenwerken met Brian Eno en levert hij ook werk af voor andere acts, waaronder Iggy Pop. De jaren tachtig karakteriseren zich door meer commerciële successen met in ons land een vijftal nummer 1-hits; Under Pressure (met Queen), Let’s Dance, This Is Not America (met de Pat Metheny Group), Dancing In The Street (met Mick Jagger) en Tonight (met Tina Turner). Ook vormt hij in 1988 weer een band met Tin Machine.


In 2013 brengt Bowie, na een periode van tien jaar waarin zijn gezin centraal stond, weer een album uit: The Next Day. Daarvan werd Where Are We Now zijn 29e en laatste hit in de Top 40.


Het 25e studioalbum van David Bowie, Blackstar, verschijnt op zijn 69e verjaardag, 8 januari 2016. Twee dagen later verliest hij de strijd tegen kanker als hij op 69-jarige leeftijd komt te overlijden. Zijn zoon schreef maandagochtend: "Het spijt me erg en ik ben triest door te moeten zeggen dat het waar is. Ik ben voor een tijdje offline. Liefs aan iedereen"


Tot en met 13 maart is in het Groninger Museum de expositie Bowie Is te zien, waar een overzichtstentoonstelling te bekijken is van zijn imposante loopbaan.

 

De muziekwereld reageerde maandag geschokt op het nieuws:
Pharrell Williams: "David Bowie was een ware innovator en een echte creatieveling. Moge hij in vrede rusten"
Alison Moyet: "Onze grootste is gegaan en voor altijd hier. Het hart van de wereld is gebroken"
Linda Perry: "Dit is verschrikkelijk nieuws. We zijn een extreem belangrijk en invloedrijk artiest verloren. David Bowie was een gigantische inspiratie en zal gemist worden"
David Cameron: "Ik groeide op luisterend en kijkend naar het pop-genie David Bowie. Hij was een meester van het opnieuw uitvinden en wist het goed te houden. Een enorm verlies"
Kanye West: "David Bowie was één van mijn grootste inspiraties; zo zonder angst, zo creatief. Hij gaf ons voor een leven lang magie"
Simply Red: "Vernietigend nieuws. God zegene je, Thin White Duke. Een Brits muzikaal genie. David Bowie zal een held zijn voor eeuwig en altijd"
The Script: "Geschokt, verdoofd en uit het veld geslagen. Vandaag heeft de muziekwereld een grote held verloren. We zullen je missen, David. RIP"
Sia: "Zo veel liefde voor de familie van David Bowie op dit moment. Wat een groot verlies"
Madonna: "Uit het veld geslagen! Getalenteerd, uniek, genie, iemand die het spel veranderde. Jouw geest leeft voor altijd voort. Zo gelukkig dat ik jou heb mogen ontmoeten. Hot Tramp! Ik hou zoveel van je"
Jess Glynne: "Een man die de wereld van de muziek veranderde. Dank je en rust in vrede, mr. David Bowie"
Sam Smith: "Mijn gedachten en mijn hart zijn met de geliefden en familie van David"
Erik de Zwart: "Bizar. RIP David Bowie. Hero!"
Leo Blokhuis: "Wat een verlies. Luister juist nu naar Blackstar. Ongelofelijk. Wat komt dat binnen zeg!"
Frits Spits: "Dank je wel David Bowie voor alle onvergetelijke radio die je me gaf"
Maurice Wijnen: "David Bowie is niet meer. De man die artiest zijn tot kunst verhief"
 

De tien grootste Top 40-hits van David Bowie:

 

1 DANCING IN THE STREETS (met Mick Jagger), 1985 (#1, 417 pnt)


2 SPACE ODDITY, 1969/1975 (#4, 412 pnt)


3 TONIGHT, 1988 (#1, 403 pnt)


4 THIS IS NOT AMERICA (met Pat Metheny Group), 1985 (#1, 352 pnt)


5 LET’S DANCE, 1983 (#1, 333 pnt)


6 SOUND AND VISION, 1977 (#2, 333 pnt)


7 UNDER PRESSURE (met Queen), 1981 (#1, 295 pnt)


8 ABSOLUTE BEGINNERS, 1986 (#4, 278 pnt)


9 HEROES, 1977 (#8, 274 pnt)


10 CHINA GIRL, 1983 (#2, 257 pnt)