Solosucces van Top 40-acts

- Nieuws

 Ilse DeLange Quavo Robbie Williams
Solosucces van Top 40-acts

De meest succesvolle acts in de Top 40-historie zijn solo acts.

Kijken we naar de top 10 van meest succesvolle acts in de Top 40 dan wordt de top 4 gevormd door Rihanna, Madonna, David Guetta en Marco Borsato. Daaronder volgen vier bands en nog eens twee soloacts. De eerste soloact die we tegenkomen én ook in de Top 40 heeft gestaan als lid van een groep is Robbie Williams. De Brit scoorde solo 7521 punten waar Take That, waar hij een tijd lang deel van uitmaakte, op 1881 punten staat.

Ook in de actuele Top 40 zien we een handvol soloartiesten die ook deel uitmaakten van een groep of daar nog steeds actief in zijn. De algemene conclusie is voorlopig dat er solo meer succes wordt gescoord dan als lid van een collectief. De enige uitzondering op die regel is in de huidige Top 40 weggelegd voor Harry Styles. Hij scoorde met One Direction via een achttal hits 1198 punten waar hij solo twee keer in de lijst kwam en nu 614 punten heeft verzameld.

Een viertal andere artiesten in de huidige Top 40 waren solo wel succesvoller vergeleken met hun activiteiten binnen een groep. Zo scoorde Tiësto 5939 punten waar hij via Gouryella, de samenwerking met Ferry Corsten, tot slechts 11 kwam.

Ilse DeLange maakte afgelopen weekeinde haar rentree in de Top 40 nadat ze in 2014 voor het laatst in de lijst stond. Dat deed ze toen via The Common Linnets. De hit van het Eurovisiesongfestival leverde haar 285 punten op. Via Changes loopt nu ook de soloteller van DeLange weer op en afgelopen week kwam ze daarmee op 3913 punten. Met dat aantal staat ze op de tweede plaats van meest succesvolle Nederlandse zangeressen achter Anouk.

Quavo is deze week de meest bescheiden soloartiest. Zijn hit met Justin Bieber, Intentions, is inmiddels zijn vijfde in de Top 40. In 2017 scoorde hij met I’m The One zijn eerste succes. Het bracht hem solo inmiddels 1274 punten waar hij, als lid van Migos, strandde op 306 punten.

Afgelopen vrijdag overtrof Marcus Mumford de prestaties van de groep waarvan hij naamgever was; Mumford & Sons. Zo kwam die groep in 2015 via Believe niet verder dan 25 punten. Marcus scoort nu, met de hulp van Major Lazer, 42 solo-punten.