Maan versus Kraan

- Nieuws

 Maan Kraantje Pappie
Maan versus Kraan

Met Rode Wijn staan Maan en Kraantje Pappie inmiddels 11 weken in de Top 40. Het lijkt er wel een beetje op dat het beste er vanaf is en dus is het moment daar om de twee in de weegschaal te leggen.

Wie van de twee is er sterker in onze Top 40-battle? Maan maakte voor het eerst haar opwachting in de Top 40 in 2016 met Perfect World waar Kraantje Pappie al in 2012 van zich liet spreken met Waar Is Kraan? 

Hits : 9 tegen 12
Na haar overwinning in The Voice Of Holland begon Maan in de Engelse taal. Toch bleven Perfect en Ride It bescheiden hits en daarna bleef een serie nummers zelfs steken in de Tipparade. Dat werd anders in 2017 met de definitieve overstap naar het Nederlnds. Blijf Bij Mij, de hit met Ronnie Flex, stond zes weken op nummer 2.
Kraantje Pappie hield het tussen 2012 en 2014 bij drie bescheiden successen maar zette zichzelf in 2018 duidelijk op de Top 40-kaart met Ja!.

Nummer 1-hits : 1 tegen 0
Kraantje Pappie schopte het vorig jaar tot nummer 3 via zijn samenwerking met Kris Kross Amsterdam, Moment. Dat was ook meteen de hoogst bereikte positie. Maan had op dat moment al een nummer 1-hit op zak. Haar samenwerking met Kris Kross Amsterdam, Hij Is Van Mij, stond eerder in 2019 zeven weken op de eerste plaats.

Top 10-hits : 3 tegen 5
Kraantje Pappie stond vijf keer in de top 10. Hij deed dat één keer op eigen kracht met Lil Craney waar hij de andere vier keer samenwerkte, Bij die samenwerkingen zien we ook geregeld de naam van Bizzey opduiken. In de Tipparade en in de Top 40 betreft dat zes samenwerkingen waarvan er twee in de top 10 kwamen.
Maan stond drie keer in de top 10 en daarbij staat ook de naam van Bizzey op Hij Is Van Mij. Ze Huilt Maar Ze Lacht was dit jaar haar eerste solo top 3-hit.

Samenwerkingen : 4 tegen 9
Eenzaamheid is muzikaal gezien niet echt aan Kraantje Pappie besteed. Op slechts een kwart van de hits van Kraan prijkt alleen zijn eigen naam. Verder zijn het samenwerkingen met bijvoorbeeld Doe Maar, Jan Smit, Joshua Nolet of Guus Meeuwis. Maan stond in net iets meer dan de helft van haar hits als solo zangeres weergegeven.

Weken in de Top 40: 102 tegen 110
Tot 2018 stonden er slechts 11 weken op de teller van Kraantje Pappie. De rapper heeft sinds Ja! er nog eens 99 weken bovenop weten te tikken. Voor Maan stond de teller aan het einde van 2017 op 13 weken en zij krikte dat totaal sinds het begin van 2018 op met 89 weken.

Puntentotaal: 2349 tegen 2337
Maan en Kraan doen qua succes nauwelijks voor elkaar onder. Ondanks het kleinere aantal hits weet Maan nipt Kraan voor te blijven met 12 Top 40-punten voorsprong.

Eindscore: Maan 2, Kraantje Pappie 4
De scores en de verschillen tussen de twee zijn minimaal maar toch weet Kraantje Pappie de baas te zijn van zijn tien jaar jongere collega. Daar kunnen ze dan misschien een glaasje Rode Wijn op drinken!