Kygo versus Martin Garrix

- Nieuws

 Kygo Martin Garrix
Kygo versus Martin Garrix

Deze week zetten we twee dj’s tegenover elkaar die in de hitlijst nauwelijks voor elkaar onder doen.

Qua inkomsten hengelt Kygo op jaarbasis zo’n 10 miljoen euro binnen waar Martin Garrix daar, in normale tijden, net iets boven zou zitten. Dat berekende Forbes. Niet verkeerd want dat levert per dag een slordige 30.000 euro op.

Hits 20 tegen 22
De 24-jarige Martin Garrix, die in het dagelijks leven Martijn Garritse heet, startte zijn Top 40-loopbaan met Animals dat in juli van 2013 in de lijst kwam en daarna drie keer op nummer 3 stond. Kygo, geboren als Kyrre Gorvell-Dahll, kwam pas ruim een jaar later voor het eerst in de Top 40 met Cut Your Teeth. Die track strandde op nummer 19. Love Somebody is voor Kygo de twintigste Top 40-hit waar Martin Garrix met Higher Ground inmiddels al zijn 22e liet noteren.

Nummer 1-hits 0 tegen 0
Zowel de Noor als de Nederlander wachten nog steeds op een eerste nummer 1-hit. Martin Garrix scoorde in 2017 met Scared To Be Lonely voor het eerst een nummer 2-hit maar bij die ene week op nummer 2 bleef het ook. De 28-jarige Kygo wist de tweede plaats voor acht weken te bezetten. Dat deed hij in 2017 voor het eerst met zeven weken voor It Ain’t Me waarna hij niet veel later ook met Stargazing een weekje op nummer 2 stond. 

Top 10-hits 7 tegen 7
Martin en Kygo wisten elk zeven keer in de top 10 te komen. Voor Kygo werden dat totaal 78 weken waar Martin het al na 51 weken voor gezien hield. De twintigste Top 40-hit van de Nederlander, Used To Love, stond in februari van dit jaar nog twee weken op nummer 9. Voor de laatste top 10-hit van Kygo moeten we iets verder terug toen Higher Love, in oktober van 2019, na zes weken de top 10 moest verlaten.

Samenwerkingen 20 tegen 20
Op twee Top 40-hits van Martin Garrix staat geen andere artiest. Animals was al geen tekstueel hoogstandje en dat was ook het onverstaandbare Forbidden Voices niet. Met de twintig resterende hits waren er credits voor onder meer Usher, Dua Lipa, Bebe Rexha en John Martin. Kygo nam bij al zijn twintig hits iemand bij de hand en daar zien we de namen van bijvoorbeeld Selena Gomez, Ellie Houlding, Rita Ora en OneRepublic.

Weken in de Top 40 307 tegen 306
De twee Top 40-hits die Martin en Kygo uit elkaar lopen vertalen zich niet in het aantal Top 40-weken. Kygo staat momenteel in de Top 40 met Lose Somebody, zijn samenwerking met OneRepublic. Martin Garrix noteerde afgelopen weekeinde opnieuw twee hits in de lijst en met Drown en Higher Ground kwam hij op 306 weken. Als de twee ook komende week met die hits in de lijst staan dan evenaren ze elkaar ook op het aantal weken. Voor nu slaat de balans nipt door naar Kygo.

Puntentotaal 6339 tegen 5850
Qua punten moet Martin Garrix in Kygo nog steeds wel zijn meerdere erkennen. De Noor scoorde gemiddeld beter met gemiddeld ruim 316 punten per hit. Voor Martin Garrix ligt dat, met ruim 265 punten, beduidend lager. Kygo wist op zijn beurt drie hits tot in de top 100 van grootste hits aller tijden te brengen: It Ain’t Me (op plek 40), Stole The Show (op plek 52) en Firestone (op plek 86). Voor Martin Garrix werd In The Name Of Love (2016) zijn grootste hit. Die track staat in het overzicht van grootste hits aller tijden op plek 305.

Eindscore 5 tegen 4
De twee dj’s doen in ons Top 40-onderzoek niet voor elkaar onder. Volgende week zouden de twee zelfs op gelijke hoogte kunnen komen en een week later zou ook Martin Garrix de leiding kunnen nemen. Maar… cijfers zijn cijfers… deze week is de winnaar Kygo. Nipt, dat dan weer wel.