Kate Bush breekt Top 40-record

- Nieuws

 Kate Bush
Kate Bush breekt Top 40-record

Kate Bush komt deze week de Top 40 binnen met Running Up That Hill, een nummer dat 37 jaar geleden ook al een hit was. Met deze prestatie breek de 63-jarige zangeres een bijzonder Top 40-record.

Running Up That Hill is over heel de wereld opnieuw een hit. Die heeft Kate Bush te danken aan Stranger Things. Onlangs is het vierde seizoen van de populaire Netflix-serie verschenen en daarin speelt het liedje een belangrijke rol. Running Up That Hill is het lievelingsliedje van het personage Max Mayfield en is daardoor verschillende keren in de afleveringen te horen. Door de serie zijn veel mensen het nummer van Kate Bush gaan streamen en daardoor komt ze nu de Top 40 binnen.

Als een nummer uit de Top 40 is verdwenen, maar daarna nog een keer terugkeert in de lijst, noemen we dat een re-entry. Het fenomeen is niet heel zeldzaam. In totaal gebeurde het al meer dan 150 keer en de laatste keer was in 2020. Dat was Roses van SAINt JHN feat. Imanbek. Die track keerde na twee weken afwezigheid alweer terug in de lijst. Bij Kate Bush zat er veel meer tijd tussen: bijna 37 jaar. En dat is een record. Nooit eerder keerde een oude hit na zo'n lange tijd weer terug in de Top 40.

Het record was sinds 2016 in handen van George Michael. Zijn eerste solohit Careless Whisper uit 1984 stond na zijn plotselinge overlijden destijds weer één week in de Top 40. Tussen die twee noteringen zat een tijdsverschil van 32 jaar. Op Top40hitdossier.nl staat een overzicht van de 40 hits die het langst moesten wachten op een terugkeer in de lijst.

De binnenkomst van Kate Bush is om nog meer redenen bijzonder te noemen. Dankzij haar nieuwe notering is zij namelijk de enige artiest in de Top 40-geschiedenis die als tiener én als 60+'er in de lijst heeft gestaan. Toen de zangeres in 1978 met Wuthering Heights haar Top 40-debuut maakte, was ze nog maar 19 jaar. Het is wel al drie keer voorgekomen dat iemand als tiener en als 50+'er een hit hebben gescoord. Dat kunstje werd geflikt door Cher, Stevie Wonder en Willeke Alberti.

En Kate Bush mag nog een recordje noteren. Doordat ze in 1978 al haar eerste hit scoorde, bestrijkt haar hitperiode nu 44 jaar. Ze is de enige zangeres met zo'n lange periode tussen haar eerste en laatste week in de lijst. Tot deze week was dat record in handen van Liesbeth List, die genoteerd stond tussen 1969 en 2010 (iets meer dan 40 jaar). Er zijn overigens nog wel vier mannen en een groep met een langere hitperiode. Het record kwam eind vorig jaar op naam te staan van Elton John. Tussen zijn eerste en laatste hit zit maar liefst 51 jaar.

Running Up That Hill is overigens niet het oudste nummer dat (in de originele versie) in de Top 40 heeft gestaan. Dat record is in handen van Elvis Presley. Zijn nummer All Shook Up komt uit 1957 en werd pas in 2005, 48 jaar later dus, een hit in Nederland. In 1957 bestond de Top 40 nog niet en ook in de voorlopers stond All Shook Up nooit genoteerd. Bij dat nummer was dus geen sprake van een re-entry.