Hoe bijzonder is een terugkeer op 1?

- Nieuws

 Pharell Williams Dvbbs Borgeous Jody Bernal The Weeknd Snelle
The Weeknd

Afgelopen week keerde The Weeknd terug op de eerste plaats van de Top 40.

Blinding Lights was in januari in staat om Dance Monkey van een record af te houden want anders zou Dance Monkey, net als One Kiss (van Calvin Harris en Dua Lipa) het unicum van 16 weken op 1 bereiken. Toch hield de hit van The Weeknd het slechts een weekje vol aan de top van de Top 40; Snelle was de drie daaropvolgende weken te sterk met Smoorverliefd.

Niet uniek
Het is 14 keer eerder gebeurd dat een nummer 1-hit terug wist te keren op de eerste plaats. In twee gevallen gebeurde dat via het opnieuw uitbrengen van een single. Zo belandde Paint It Black (van The Rolling Stones) in 1990, met een tussenpauze van ruim 23 jaar, opnieuw op 1. Ook A Whiter Shade Of Pale (van Procol Harum) keerde in 1972, na een break van 5 jaar, terug op de toppositie.Twaalf andere hits verlieten de Top 40 niet en daarbij moest Jody Bernal in 2000 acht weken wachten om terug te keren op de eerste plaats. Ondertussen liet hij daarbij drie andere nummer 1-hits even hun succes pakken.

Parijs zette Lean On op zijspoor
De meest recente terugkerende hit op nummer 1 was voor J. Balvin en Willy William. Mi Gente stapte in de zomer van 2017 even een weekje opzij voor de New Rules van Dua Lipa om vervolgens weer vrolijk verder te gaan. Major Lazer, DJ Snake en Mø kregen in 2015, nadat ze twee weken op nummer 1 hadden gestaan, te maken met concurrentie uit Nederland. Kenny B scoorde met Parijs een enorme hit waar hij destijds ook nog eens voor werd onderscheiden met een Top 40 Award. Parijs stond ‘tussendoor’ zeven weken op nummer 1 en werd de 750e nummer 1-hit in de Top 40-historie.

Happy en Tsunami
Bijzonder waren ook de twee nummer 1-hits in oktober van 2013. Zo kwam op 5 oktober Tsunami (van Dvbbs en Borgeous) op nummer 1 om twee weken later door Happy (van Pharrell Williams) voor twee weken van de troon gestoten te worden. Beide hits kwamen opnieuw op nummer 1. Daarbij wachtte Tsunami slechts twee weken om terug te keren waar Happy zes weken in de ‘wachtkamer’ zat.