Di-Rect versus Racoon

- Nieuws

 Di-Rect Racoon
Di-Rect versus Racoon

Afgelopen weekeinde namen we in de Top 40 afscheid van Racoon. Een andere grote Nederlandse band staat nog wel in de Top 40: Di-rect. We zetten de twee groepen deze week langs onze Top 40-meetlat.

Hits 22 tegen 14
Di-rect maakte in 2001 zijn opwachting in de Top 40 met Just The Way I Do. Racoon had zich op dat moment al tot twee keer toe in de Tipparade gemeld met Feel Like Flying en Blue Days maar moest nog tot 2005 wachten op de eerste Top 40-notering met Love You More. Dat nummer, de eerste hit van Racoon, bleef de meest succesvolle in een rij van 14. Di-rect had jarenlang met Hungry For Love (uit 2005) hun grootste Top 40-hit in handen. Dat overtroffen ze dit jaar met Soldier On dat inmiddels hun 22e Top 40-hit is geworden.

Nummer 1-hits 0 tegen 0
Tot twee keer toe wist Di-rect in de buurt van een nummer 1-hit te komen. She (in 2003) en A Good Thing (in 2007) hielden het echter bij één weekje op nummer 2. Ook Racoon miste de eerste plaats op een haar. De Zeeuwse band presteerde dat dit jaar met Het Is Al Laat Toch dat ook één week op nummer 2 stond.

Top 10-hits 12 tegen 8
 Het lijkt voordehand liggend maar is niet vanzelfsprekend dat meer hits je automatisch ook meer top 10-hits opleveren. Di-Rect scoorde 8 top 10-hits waarbij de zevende al in 2007 in de boeken kwam te staan. Of Soldier On de kers op de taart is of juist de start van een nieuwe taart zal de toekomst moeten uitwijzen. Na 2013 stonden er 9 Tipparade-noteringen voor de Haagse band voordat ze met Soldier On vriend en vijand wisten te overtuigen. Racoon noteerde de een-na-laatste top 10-hit in 2013 met Oceaan; het eerste Nederlandstalige wapenfeit van de groep. Sinds het voorjaar van 2015 noteerde Racoon vijf opeenvolgende Tipparade-noteringen voordat Het Is Al Laat Toch dik vier maanden in de Top 40 stond. 28% van de Top 40-hits van Racoon kwam in de top 10 tegenover 36% voor Di-Rect.

Samenwerkingen 2 tegen 1
Racoon scoorde in 2006 een verrassende Top 40-hit met de hulp van Armin van Buuren. De Nederlander nam hun grote doorbraak, Love You More, onder handen en daarmee scoorde Racoon niet alleen een derde hit maar ook hun eerste en enige samenwerking in de Top 40. Net iets eerder had ook Di-Rect verrast in de hitlijst door een samenwerking af te leveren met de klassieke pianist Wibi Sourjadi. In 2013 volgde er voor Di-Rect nog een tweede samenwerking in de Top 40 met Fedde Le Grand op Where We Belong

Weken in de Top 40 184 tegen 187
Duidelijk is dat de hits van Di-Rect een stuk kleiner bleven dan die van Racoon. Zo heeft Di-Rect inmiddels 184 weken in de Top 40 gestaan en heeft Racoon nog een voorsprong van drie weken. Die voorsprong lijkt de komende weken dan wel te verdampen want Soldier On lijkt de komende drie weken nog niet uit de Top 40 te verdwijnen. De gemiddeldes tussen de twee bands blijven nog wel uit elkaar lopen: 8,3 weken tegenover 13,3 weken waaruit blijkt dat de nummers van Racoon gemiddeld vijf weken langer in de Top 40 stonden.

Puntentotaal 3684 tegen 3649
Vorige week wist Di-Rect met het puntentotaal aan Racoon voorbij te schieten. Ook hier ligt de score voor Racoon gemiddeld een stuk hoger (167 tegen 260 punten) maar Di-Rect heeft duidelijk meer succes in de Top 40 gekend. De opmars van beide bands lijkt nog niet voorbij. Na de Golden Earring, BZN, The Cats, Bløf, de George Baker Selection, Kane, 2 Unlimited en Normaal zijn ze de meest recente toevoegingen in het overzicht van de tien meest succesvolle Nederlandse groepen.

Eindscore 5 tegen 2
Hadden we dit overzicht twee weken eerder gemaakt dan was het 4 tegen 3 geweest… Feit is dat deze twee Nederlandse groepen glansrijk succes scoren in de Top 40 en eigenlijk nauwelijks voor elkaar onder doen. Maar… ere wie ere dan toekomt – de balans slaat nu duidelijk wel door in het voordeel van Di-Rect.