Davina Michelle versus Donna Summer

- Nieuws

 Davina Michelle Donna Summer
Davina Michelle versus Donna Summer

Davina Michelle staat inmiddels bij de vier meest succesvolle Nederlandse zangeressen.

Ze moet daarbij in Anouk, Ilse DeLange en Corry Konings nog wel haar meerderen erkennen. Davina komt met grote stappen richting Corry Konings maar die vergelijking gaat op dit moment op nog teveel vlakken mank. Vandaar dat we de prestaties van Davina in de Top 40 afzetten tegen die van Donna Summer omdat de twee, in de rangschikking van meest succesvolle Top 40-acts dicht bij elkaar staan. Maar er zijn diverse andere criteria om twee artiesten tegen elkaar af te wegen. 

Hits 7 tegen 25
De verschillen tussen de carrières van beide zangeressen zijn enorm. Summer, die in 2012 op 63-jarige leeftijd overleed, schreef 25 Top 40-hits op haar naam. In 1974 staat ze met The Hostage meteen hoog in de Nederlandse hitlijst, plek 2 en die prestatie weet ze nog geen twee jaar later opnieuw neer te zetten met Could It Be Magic. Een slordige drie jaar na haar debuut is I Remember Yesterday haar zevende Top 40-hit. Die zeven staan er nu ook achter de naam van Davina Michelle. De 24-jarige Nederlandse had nog geen twee jaar nodig om dat aantal hits te scoren. Met Duurt Te Lang schreef ze meteen een nummer 1-hit op haar naam.

Nummer 1-hits 3 tegen 2
Na Duurt Te Lang volgde er in 2019 een tweede nummer 1-hit met Hoe Het Danst Het zorgde voor een bijzondere situatie want aan het einde van 2019 stond Davina met twee nummers bij de grootste 100 Top 40-hits aller tijden. Dit jaar scoorde ze met 17 Miljoen Mensen, de samenwerking met Snelle, een derde nummer 1-hit. Donna Summer scoorde in 1977 met I Feel Love haar eerste nummer 1-hit. In 1982 wist ze daar nog een tweede aan toe te voegen met State Of Independence. In totaal verbleef Donna Summer twee weken op nummer 1 waar Davina Michelle haar aantal weken op de eerste plek al wist op te krikken tot 18. Geen andere Nederlandse zangeres wist dat aantal te produceren. Achter Davina staan Maan, Tabitha, Anita Meyer en Yvonne Keeley op 7 weken.

Top 10-hits 5 tegen 12
Aan het einde van de jaren tachtig wist Donna Summer, via haar samenwerking met Stock Aitken & Waterman, een succesvolle rentree te maken. This Time I Know It’s For Real werd, ruim zes jaar na haar elfde top 10-hit, de twaalfde notering in het bovenste kwart van de hitlijst. Davina Michelle miste met twee van haar zeven Top 40-hits de top 10: Better Noe en My Own World.

Samenwerkingen 2 tegen 1
Davina Michelle schreef met Armin van Buuren en Marco Borsato haar grootste hit op haar naam. Met 30 Top 40-weken en 901 punten staat het nummer nog steeds bij de 27 grootste hits die ons land ooit heeft gekend. Dit jaar leverde Davina een tweede samenwerking af via 17 Miljoen Mensen, de nummer 1-hit met Snelle. Donna Summer hield het bij één samenwerking in de Top 40; No More Tears (Enough Is Enough) stond in 1979 bij de 20 grootste hits van ons land en was een opvallende samenwerking met Barbra Streisand.

Weken in de Top 40 142 tegen 175
Als we kijken naar de meeste Top 40-weken dan heeft Donna Summer zich, met 175 Top 40-weken, nu op de 95e plek genesteld. De eerstvolgende bedreiging komt van Robin Schulz die nog 25 weken in te lopen heeft. Davina Michelle volgt met een achterstand van 33 weken. Met 25 Top 40-hits zette Donna Summer een gemiddelde score van 7 weken per hit neer. Voor Davina Michelle ligt dat gemiddelde aanzienlijk hoger want haar nummers staan gemiddeld ruim 20 weken in de lijst.

Puntentotaal 3590 tegen 3737
Op korte termijn zal Davina Michelle de score van Donna Summer gaan overtreffen. Iedere Davina-hit is gemiddeld goed voor ruim 500 punten waar Donna net niet op een gemiddelde van 150 punten per hit wist te scoren.

Eindscore 2 tegen 4
Of de vergelijking tussen Davina Michelle en Donna Summer helemaal fair is laten we in het midden. Donna Summer droeg de titel Queen Of Disco en die pretentie heeft Davina Michelle nooit gehad. Zij bracht op haar beurt weer iedere week een cover op YouTube. Inmiddels telt dat kanaal bijna 1,2 miljoen abonnees en staan er al dik 100 clips op het kanaal. Donna Summer heeft in deze versus nog de voorsprong op Davina Michelle maar over een paar weken zullen de twee naast elkaar staan wanneer Davina de score van Donna weet te overtreffen.