Alan Walker versus Ava Max

- Nieuws

 Ava Max Alan Walker
Alan Walker

Voor Ava Max was het iets nieuws; samenwerken met een andere artiest. Alan Walker wist eigenlijk niet beter.

Het beste is er voor Alone, Pt II wel af want na 25 weken Top 40 komt onderhand ook de uitgang in zicht voor Ava Max en Alan Walker. Ava had ondertussen al wel een volgend wapen in de strijd gegooid via Salt. Alan Walker deed een poging met het meer symfonische Time, een track met soundtrackcomponist Hans Zimmer.

Hits: 5 tegen 4
Qua leeftijd is Alan Walker de rookie want de Noorse dj- en producer viert in augustus zijn 23e verjaardag waar Ava in februari al 26 kaarsjes mocht uitblazen. Sweet But Psycho was in 2018 het hitparadedebuut van de Amerikaanse zangeres waar Alan Walker dat al in 2016 deed met Faded. Alone Pt. 2 volgt op Alone dat in 2017 bleef steken in de Tipparade en is voor Walker zijn vijfde Top 40-hit waar Ava Max met Salt nu bezig is aan haar vierde

Nummer 1-hits: 0 tegen 1
Ava en Alan scoorden met de eerste hit meteen ook de grootste. Faded  (van Alan Walker) staat op nummer 149 in de ranglijst van grootste hits aller tijden waar Sweet But Psycho (van Ava Max) op plek 44 in die lijst staat. Ava stond er ook nog eens drie weken mee op nummer 1 waar Faded uiteindelijk bleef steken op een tweede plaats waar de track zes weken stond.

Top 10-hits: 4 tegen 3
Qua top 10-hits zijn de twee aan elkaar gewaagd. Voor Alan Walker was All Falls Down de enige misser in de Top 40; het nummer met Noah Cyrus en Digital Farm Animals kwam nét niet in de top 10 en strandde op plek 11. Ava Max heeft ook één hit op haar lijst staan die de top 10 nog niet haalde; Salt wist in zes weken lijst tot nummer 27 te komen.

Samenwerkingen: 4 tegen 1
We hebben Alan Walker zelf, althans wij weten niet beter, nog geen noot horen zongen op zijn Top 40-hits. Alleen op Faded staat er formeel geen credit van een zangeres waardoor dat als echte solo hit de boeken in is gegaan. In werkelijkheid verzorgde Iselin Solheim de vocalen op die track. Alone, Pt. II is voor Ava Max dan weer de eerste track waarop ze niet de enige credit is.

Weken in de Top 40: 122 tegen 76
Zonder twijfel is Alan Walker de man van de lange adem. Geregeld kennen zijn nummers een lange aanloop. Opvallend is dat zijn kortst genoteerde hit 17 weken in de Top 40 stond; dat was All Falls Down. Alone, Pt. II staat inmiddels 25 weken in de Top 40 en is sinds deze week zijn langst genoteerde hit. Ava Max wist dat aantal zelfs nog te overtreffen want Sweet But Psycho stond een half jaar in de lijst.

Puntentotaal: 2616 tegen 1958
Ava Max delft op punten het onderspit. Alle hits van Alan Walker kwamen ruimschoots boven de 300 punten waar Salt voor Ava nog een wat te kleine hit is met een bescheiden 61 punten.

Eindscore: 5 tegen 1
Alone, Pt. II is een prachtige samenwerking tussen een Noor en een Amerikaanse zangeres. Ondanks dat de muzikale loopbaan van Alan Walker dik drie jaar korter is heeft hij daarin wel meer weten te presteren dan Ava Max. Belangrijk verschil is natuurlijk wel dat Ava altijd zelf in het middelpunt van de belangstelling heeft gestaan waar Alan zich veelal schuil wist te houden onder een enorme hoodie.