Acts die in twee opeenvolgende weken binnen weten te komen

- Nieuws

 24kGoldn Iann Dior Lil Kleine Ronnie Flex Michael Jackson Usher Swae Lee Ed Sheeran David Guetta
Acts die in twee opeenvolgende weken binnen weten te komen

24kGoldn zat twee weken geleden met Mood bij de binnenkomers en ook afgelopen week zagen we de naam van de 19-jarige Amerikaan bij de binnenkomers. Hij is dit jaar de eerste act die in twee opeenvolgende weken weet binnen te komen. Het is de 39e keer in de Top 40-historie dat een act twee weken achter elkaar weet binnen te komen.

Het is alweer een tijdje geleden dat een act twee keer na elkaar de lijst binnenkomt. Voor 24kGoldn was de eer weggelegd voor Calvin Harris. Hij kwam in de tweede week van 2019 de lijst binnen met I Found You (met Benny Blanco) en een week later was Giant (met Rag’n’Bone Man) nieuw in de Nederlandse Top 40. 24kGoldn doet het nu via Mood (met Iann Dior) en Tick Tock (met Clean Bandit), dat afgelopen week nieuw was. 

Nederlandse rappers
Vanaf 2016 lukt het veel Nederlandse rappers om binnen twee weken ook twee keer de Top 40 binnen te komen. Lil Kleine flikte dat twee keer, net als Ronnie Flex. Chivv wist het één keer te presteren. Bizzey lukte het op 20 oktober 2018, toen hij met Culo (met Frenna, KM en Ramiks) nieuw was op 36. Een week eerder was Ik Heb Je Nodig van Kraantje Pappie nieuw en daarop waren ook Jonna Fraser en Bizzey op te horen. 2018 was toch al een jaar waarin het aardig wat artiesten lukte om twee keer achter elkaar de Top 40 binnen te vallen: het gebeurde maar liefst zeven keer en dat is nog altijd het record.

Record voor drie acts
Met twee keer wisten Lil Kleine, Pitbull en Ronnie Flex het vaakst twee weken achtereen de lijst binnen te vallen. Bij Lil Kleine en Ronnie Flex gebeurde dat zelfs een keer gelijktijdig. Op 27 februari 2016 denderde hun samenwerking 1, 2, 3 de Lijst der Lijsten binnen en steeg de andere track die ze samen maakten, Niet Omdat Het Moet, in de tweede week van 34 naar 3.

De eerste keer
De eerste keer dat een act twee keer na elkaar binnenkwam, was in de eerste maand van het bestaan van de Top 40. Bianca Rosa van de Duitse schlagerzanger René Carol was net als alle tracks in de eerste lijst ooit nieuw en een week later, op 9 januari 1965, kwam de Duitser opnieuw met een single binnen. Du Darfst Nicht Weinen was nieuw op 24. Een week later was de track overigens weer verdwenen en het was bovendien ook Carols laatste Top 40-hit.

Check hieronder enkele artiesten die het voor elkaar wisten te krijgen om in twee opeenvolgende weken de Top 40 binnen te komen.

Michael Jackson (1988)
The King Of Pop kwam op 21 mei 1988 op 30 binnen met zijn duet met Stevie Wonder, Get It. Een week later, op 28 mei van dat jaar, was Dirty Diana nieuw op 24.

Charly Lownoise & Mental Theo (1995)
Together In Wonderland schiet op 22 april 1995 in de tweede week van 23 naar 13 en ondertussen is The Bird nieuw op 28.

Usher (2004)
Usher maakte My Boo samen met Alicia Keys. De track was op 23 oktober 2004 nieuw in de Top 40. Een plek hoger stond toen Confessions Part II, dat een week eerder een plekje in de lijst wist te veroveren.

Ed Sheeran (2017)
Op 21 januari 2017 steeg Shape Of You van Ed Sheeran in de tweede week naar nummer 1. Ondertussen was Castle On The Hill de hoogste binnenkomer op nummer 19.

David Guetta (2018)
Mad Love van Sean Paul, Becky G en David Guetta was op 24 maart 2018 de hoogste binnenkomer in de Top 40. Een week eerder zagen we Guetta al de lijst binnenvallen met Lik I Do, dat hij maakte met Martin Garrix en Brooks.

Swae Lee (2018)
Op 10 november 2018 was Duurt Te Lang van Davina Michelle de nummer 1 van Nederland en op 24 kwamen Ellie Goulding, Diplo en Swae Lee met Close To Me binnen. Spider-Man: Into The Spider-Verse-soundtrack Sunflower stijgt in die week van 24 naar 19 en daar is naast Post Malone ook Swae Lee op te horen. Een week eerder was het nummer nieuw.

Foto: YouTube