Kersthits zijn 'big business'

- Nieuws

 Mariah Carey Wham!
Kersthits zijn 'big business'

Nu Sinterklaas zich uit de voeten heeft gemaakt storten we ons massaal op de Kerst. En daar hoort natuurlijk kerstmuziek bij.

Billboard analyseerde de meest opgenomen kerstklassiekers en berekende dat er van Silent Night inmiddels ruim 137.000 verschillende uitvoeringen zijn verschenen. Ook White Chritmas, Jingle Bells, The Christmas Song en Winter Wonderland behoren tot de vijf meest opgenomen klassiekers.

Ieder jaar duikt All I Want For Christmas, 2017 niet uitgezonderd, weer op als één van de populairste kerstklassiekers. Van de hit van Mariah Carey, die in 1994 werd uitgebracht, zijn inmiddels ruim 13.400 verschillende versies verschenen. Daarmee weet de Amerikaanse zangeres, die in de rangschikking van uitvoeringen van originele kerstnummers op nummer 30 staat, haar rivalen van Wham! niet te overtreffen. Hun Last Christmas, dat tien jaar eerder verscheen, telt inmiddels ruim 17.800 opgenomen versies.

Kersthits zijn goed voor flink wat geld. Zo schrijft NME dat Merry XMas Everybody (van Slade) ieder jaar goed is voor bijna 600.000 euro. En dat in de wetenschap dat het nummer al in 1973 werd uitgebracht en dat er ook nog eens 1,2 miljoen exemplaren van het nummer zijn verkocht. Last Christmas van Wham! verkocht volgens de Britse hitlijstsamensteller Official Charts inmiddels bijna 1,8 miljoen exemplaren. Aan dat nummer wordt ieder jaar 350.000 euro verdiend. Mariah Carey’s All I Want For Christmas heeft, sinds de release, al bijna 45 miljoen euro opgeleverd en nog ieder jaar groeit dat bedrag met een slordige 440.000 euro.

Jona Lewie liet weten dat de helft van het jaarlijkse inkomen afkomstig is van Stop The Cavalry. Het trompetdeuntje uit 1980 zou nog ieder jaar goed zijn voor bijna 140.000 euro.

Voor de echte liefhebbers zetten we dan een paar van die hits op een rij: