Blurred Lines blijft plagiaat

- Nieuws

 Robin Thicke T.I. Pharrell Williams
Blurred Lines blijft plagiaat

De makers van Blurred Lines hebben woensdag hun beroep op de uitspraak uit 2015 rond het nummer, dat bestempeld werd als plagiaat, verloren.

Blurred Lines, de best verkochte track van 2013, werd twee jaar na de release beoordeeld als een plagiaat van Got To Give It Up nadat het beheer van de nalatenschap van Marvin Gaye een aanklacht had ingediend. De rechter legde daarop een schadevergoeding van 4 miljoen dollar op en oordeelde ook dat de helft van de inkomsten van Blurred Lines naar de erven van Gaye moeten gaan.

De makers, Robin Thicke, T.I. en Pharrell, vochten de uitspraak aan omdat alleen de compositie op papier via wetgeving zou zijn beschermd. Wel liet de rechter weten dat er een gevaar kleeft aan het in stand houden van de uitspraak omdat muzikanten op deze gronden rivalen kunnen aanklagen voor het kopiëren van een muzikale stijl.  “Beide nummers verschillen in harmonie, melodie en ritme. De Gaye’s zullen, zonder twijfel, blij zijn met dit resultaat. Maar dat zouden ze niet moeten zijn. Ze bezitten auteursrechten op vele werken en daarbij zullen er ook eerder verschenen nummers zijn waarop zij inbreuk hebben gemaakt op het auteursrecht. Dat is het gevolg van het niet kritische respect voor muziekexperts”, zo besloot de rechter.

Voor de makers van Blurred Lines is er nu nog de stap naar het hooggerechtshof.