Belgische Songfestival-deelnemers met Top 40-hit

- Nieuws

 Loïc Nottet Clouseau Sandra Kim
Loic Nottet 2015

Vandaag is het 22 jaar geleden dat de Belg Loïc Nottet het levenslicht zag. De in Wallonië geboren zanger behaalde in 2015 namens België een 4e plaats op het Eurovisiesongfestival. Zijn catchy popnummer Rythmn Inside leverde hem geen winst op, maar wel een hit in zijn thuisland.

Na Rythmn Inside scoorde Loïc nog twee bescheiden hits, maar succes over de grens bleef uit. Dit in tegenstelling tot een aantal van zijn Belgische collega’s. Wij zetten de acts van onze Zuiderburen op een rij die na hun deelname aan het Eurovisiesongfestival doorbraken en een Top 40 hit scoorden.


Louis Neefs
Louis is de enigste, Belgische Top 40 artiest die tweemaal aan het Eurovisiesongfestival heeft meegedaan. De zanger behaalde in 1967 en 1969 met de liedjes Ik Heb Zorgen en Jennifer Jennings twee keer de 7e plek. De platen wisten het echter niet tot de Nederlandse hitlijsten te schoppen. Zijn eerste, en tevens enigste, Top 40-notering scoorde hij in 1991. Met Margrietje, geproduceerd door Peter Koelewijn, veroverde hij een top 10-notering. Louis maakte later furore als presentator, voordat hij in 1980 op 43-jarige leeftijd bij een verkeersongeluk om het leven kwam.

 

Pierre Rapsat
Na in verschillende bands te hebben gespeeld, besloot Pierre in 1973 solo door te gaan. Drie jaar later kwam hij voor België uit op het Eurovisiesongfestival. Zijn liedje Judy Et Cie bleek goed voor de 8e plek. Het nummer werd daarna een groot succes in zijn thuisland, maar bleef in Nederlandse Top 40 op de 31e positie steken. Pierre bracht na zijn deelname nog een aantal Franstalige albums uit. Hij overleed in 2002 op 53-jarige leeftijd aan kanker.


Sandra Kim
In 1986 deed een Sandra Kim mee aan het Eurovisiesongfestival. Dacht iedereen dat ze 15 jaar oud was, in werkelijkheid was de piepjonge zangeres pas 13 jaar. Met haar liedje J’aime La Vie werd ze de jongste winnares ooit en bezorgde ze België hun eerste en (tot nu toe) enigste overwinning. Toen later haar echte leeftijd bekend werd, ontstond een rel. De organisatie besloot hierop de deelname leeftijd naar minimaal 16 jaar te verhogen. Sandra stond tweemaal in de Top 40 met J’aime La Vie (4) en Door Veel Van Mij Te Houden (30), een duet met Frank Galan.


Clouseau
Voordat de broers Koen en Kris Wauters met de band Clouseau voor uitverkochte zalen speelden, stonden ze op het podium van Eurovisiesongfestival. In 1989 deed de band mee aan de Belgische voorrondes. Hun liedje Anne was helaas niet voldoende om te winnen. Anne werd wel een enorme hit in België. Hun tweede single Daar Gaat Ze behaalde de tweede plek in de Nederlandse Top 40 en meerdere succesvolle liedjes volgden. In 1991 mocht de band alsnog naar het songfestival met Geef Het Op. Ze blijven echter steken op de 16e plek.

(Foto: BSR Agency)