Jarig: Tiziano Ferro

- Jarig

 Tiziano Ferro
Jarig: Tiziano Ferro

Heel lang leek het er op dat Tiziano Ferro het bij één hit, een nummer 1-hit, zou houden.

Tiziano Ferro werd op 21 februari 1980 geboren in het Italiaanse Latina. Al op zevenjarige leeftijd maakte hij zijn eigen liedjes op een speelgoedkeyboard. In de jaren daarna nam hij pianoles en speelde hij nummers in plaatselijke cafés. In 1997 doet hij mee aan de voorselectie van het jaarlijkse festival in San Remo. Daar kwam hij wel tot de twaalf geselecteerde finalisten. Tijdens het festival leerde hij de producers Alberto Salerno en Mara Maionchi kennen.

Op 26 mei 2001 brengt hij zijn eerste single uit als voorloper van zijn eerste album Rosso Relativo. Het nummer, gebaseerd op Did You Ever Think (van R. Kelly) wist een dik jaar na de release in de Top 40 voor vijf weken de eerste plaats te bezetten. Van zijn album verscheen ook een Spaanstalige versie.

In 2003 volgt het tweede album 111, dat ook in het Italiaans en in het Spaans werd opgenomen. Het grote succes in ons land bleef uit waar het album in Italië opnieuw (en zelfs viervoudig) platina werd. In 2004 maakt hij met Jamelia voor de Olympische Spelen in Griekenland het nummer Universal Prayer, zijn eerste Engelstalige single.

Stop! Dimentica is afkomstig van zijn derde album en bereikt als single de eerste plaats van de hitlijsten in Italië en Oostenrijk. In Mexico, waar Ferro tot dat moment succes had, lukt het niet meer. In een interview had hij vrouwen beledigd omdat ze een ‘snor’ hadden. Die opmerking zorgde voor een enorm schandaal en een boycot van zijn muziek. Hij bood zijn persoonlijke excuses aan op de nationale tv.

Van zijn vierde album Alla Mia Eta maakt hij van de track Indietro met Kelly Rowland in 2009 een Engelse versie met Breathe Gentle. Met die single weet hij, ruim zes jaar na zijn eerste hit, in ons land de 9e plaats te bereiken.

Eind 2009 maakt Ferro bekend te hebben geworsteld met depressies en dat hij zelfs een afscheidsbrief te hebben geschreven voor een vermeende zelfmoord.  De zanger leeft inmiddels een afgezonderd leven in Italië. In oktober 2010 komt hij in een interview met Vanity Fair uit de kast door te vertellen homoseksueel te zijn.

In 2011 brengt hij zijn vijfde studioalbum, L’amore E Una Cosa Semplice uit. Het album brengt in Ita;ië zeven singles voort die allemaal goud weten te worden. Het album krijgt acht keer platina en is het best verkochte album van 2012.

Het meest recente en zesde studioalbum van Tiziano verscheen in december van 2016. Tiziano Ferro is op dezelfde dag jarig als Sophia George, Dave Murdock (Intwine) en Alex Lindelauf (Volumia!)

Eerste en grootste hit:
PERDONO- tiziano ferro

 

Laatste en kleinste hit:
BREATHE GENTLE- tiziano ferro ft kelly rowland

 

(Foto: BSR Agency)